Droga 81 od 86 jakoś specjalnie sie nie różni a trzeba nią przejechać 90 km.
(86-stką -185 km) Taka różnica,że po tych 185 km jesteś na granicy z Słowenią i 15km od chorwackiej a po tych 90 jesteś w środku Wegier w okolicach Szekesfehervar.
podszywacz napisał(a):Witajcie, mimo że już trzy razy byłem w Chorwacji, po raz pierwszy udało mi się odwiedzić tą świetną i przydatną stronę. W tym roku wybieram się na Krk, w poprzednich wyjazdach nie miło wspominam korki na Słowenii, remonty tuneli i korki na autostradach Chorwackich. Padło więc na przejazd przez Słowację i Węgry. Mam pytanie, czy ktoś poleca przejazd takim wariantem: Chyżne - Żylina - Bratysława - Gyor - skrót drogą 81 (aby ominąć Budapeszt) - Autostrada M7 - Zagreb - Krk? Chcę jak największym procentem trasy jechać autostradą. Odpadają warianty lokalne typu droga 86. Liczy się dla mnie komfort a nie wrażenia kulinarno-widokowe. Nie planuję też noclegu (wyjazd ok 5.00, przybycie wieczorem).
krbaton napisał(a):podszywacz napisał(a):Witajcie, mimo że już trzy razy byłem w Chorwacji, po raz pierwszy udało mi się odwiedzić tą świetną i przydatną stronę. W tym roku wybieram się na Krk, w poprzednich wyjazdach nie miło wspominam korki na Słowenii, remonty tuneli i korki na autostradach Chorwackich. Padło więc na przejazd przez Słowację i Węgry. Mam pytanie, czy ktoś poleca przejazd takim wariantem: Chyżne - Żylina - Bratysława - Gyor - skrót drogą 81 (aby ominąć Budapeszt) - Autostrada M7 - Zagreb - Krk? Chcę jak największym procentem trasy jechać autostradą. Odpadają warianty lokalne typu droga 86. Liczy się dla mnie komfort a nie wrażenia kulinarno-widokowe. Nie planuję też noclegu (wyjazd ok 5.00, przybycie wieczorem).
Witam
Wracałem w zeszłym roku prawie tak samo tylko, że nie drogą 81 ale trochę na około czyli autostradą M7 pod Budapeszt i dalej M1 przez Gyor do Bratysławy może trochę dookoła ale za to prawie cały czas autostradą do granicy PL.
Czasu przejazdu niestety nie pamiętam
krbaton napisał(a):Wychodzi, że drogą 81 jest dalej prawie o 100km ale czasowo wychodzi prawie tak samo (Google )
Słyszałem o korkach na Słowenii ale nigdy tamtędy nie jechałem- zawsze przez Budapeszt
podszywacz napisał(a):Patrząc na mapę, praktycznie zaraz za Bratysławą w kierunku Budapesztu zaczyna się autostrada. Czy istnieje przed wjazdem na węgierską autostradę jakaś stacja benzynowa aby wykupić e-winietę bez narażania się na mandat? Czy można jednocześnie wykupić e-winietę na drogę powrotną (planuję wykupić e-winietę 4 dniową w tamtą stronę i 4-dniową na powrót)?
krbaton napisał(a):podszywacz napisał(a):Patrząc na mapę, praktycznie zaraz za Bratysławą w kierunku Budapesztu zaczyna się autostrada. Czy istnieje przed wjazdem na węgierską autostradę jakaś stacja benzynowa aby wykupić e-winietę bez narażania się na mandat? Czy można jednocześnie wykupić e-winietę na drogę powrotną (planuję wykupić e-winietę 4 dniową w tamtą stronę i 4-dniową na powrót)?
Stacja jest na pewno na autostradzie M1 kawałek za wjazdem
Kupić chyba można jak się dogadasz
Na mapie jest zwykła droga nr. 15 między granicą a autostradą i z tego co pamiętam to tak jest
W zeszłym roku tak nadrobiłem 200 km razem coś ok 1550 km i to niestety na raz właściwie większość autostradą
Tam byłem
2008
2009
krbaton napisał(a):Kupić chyba można jak się dogadasz ....
podszywacz napisał(a):Może na tej 15-stce jest jakaś stacja a jak nie no to ryzyk-fizyk pierwsza stacja na M1
Piotrek_B napisał(a):krbaton napisał(a):Kupić chyba można jak się dogadasz ....
nie strasz
Jezk wprawdzie maja nieludzki ale bez przesady
Teraz w punktach sprzedaży e-winiet Madziary maja plansze jak dla dzieci - pokazujesz palcem o co Ci chodzi, na kartce piszesz daty i po zawodachpodszywacz napisał(a):Może na tej 15-stce jest jakaś stacja a jak nie no to ryzyk-fizyk pierwsza stacja na M1
a założysz sie o pół litra, że nie będziesz miał ŻADNYCH kłopotów ze znalezieniem punktu sprzedaży e-winiet przed wjechaniem na autostradę i to przez 24h
Planuj trasę, jedź przed siebie a takimi pierdołami nie zawracaj sobie głowy
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi