Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 09.05.2018 08:34

walp napisał(a):Skoro tak namawiacie, to może też pojadę na Szombathely. Z tym, że węgierski odcinek wypadnie mi prawdopodobnie w nocy, więc odżałuję te 40 zł i pojadę płatnymi. :wink:

gorąco polecam krajanowi :D :hut:

... i taki mały OT... zastanawiam się czy łączyć moje szczęście do braku korków w drodze "do" CRO z faktem że już co najmniej drugi raz w kalendarzu wyjazdowym na kilkaset (może kilka tysięcy) wpisów tylko ja startuję w swojej dacie :D
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 09.05.2018 08:44

czytam was intensywnie i... ot moje pytanie ....a gdyby tak pojechać od krakowa chyżne bańska bystrzyca sahy/przejście/ vac i przez budapeszt centralnie, a dalej M7 do letenye nadmieniam że wyjazd w nocy około 00.00 tylko 22.06 i szukam alternatyw na korki może ktoś testował aaaa przez austrie też jeździłem
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 09.05.2018 08:49

dudzis napisał(a):czytam was intensywnie i... ot moje pytanie ....a gdyby tak pojechać od krakowa chyżne bańska bystrzyca sahy/przejście/ vac i przez budapeszt centralnie, a dalej M7 do letenye nadmieniam że wyjazd w nocy około 00.00 tylko 22.06 i szukam alternatyw na korki może ktoś testował aaaa przez austrie też jeździłem

wrzucisz linka GM do Twojej traski?
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 09.05.2018 09:33

https://www.google.pl/maps/dir/Skar%C5% ... authuser=1

to link do traski brałem pod uwage przejazd przez budapeszt bo w nocy ale można obwodnicą machnąć

a w tej wersji można całą słowacje bez winiety przejechać bo tylko obwodnica zwolenia e77 jest płatna reszta nie
https://www.google.pl/maps/dir/Chy%C5%B ... authuser=1
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.05.2018 09:52

Skoro planujesz wyjazd koło północy w Budapeszcie będziesz koło 9.00-10.00 rano, a to raczej nie jest noc.
Zaplanuj wyjazd tak, żebyś w Budapeszcie był faktycznie w nocy (jeżeli jest taka możliwość).
Jeżeli nie ma, jedź obwodnicą.
Ale trasa generalnie jest ok.
dawidbryk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidbryk » 09.05.2018 09:57

Czyli polecacie jechać przez centrum Budapesztu nocą ? Dużo dłużej to schodzi niż obwodnicą ? Jechałem już w 2016 ale wtedy obwodnicą a byłem około północy w Budapeszcie . W tym roku mógłbym pojechać przez centrum jeżeli warto bo jeszcze w Budapeszcie nie byłem :)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 09.05.2018 10:06

w Budapeszcie to najlepiej się zatrzymać ,tak na dwa dni, :D
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 09.05.2018 10:13

Marsallah napisał(a):To mój pierwszy post w tym wątku. Dotąd jeździłem PL-SK-AT-SLO-HR, natomiast na ten rok planuję wyłom i jazdę z Austrii (ta jest obowiązkowa, bo nocuję w Wiedniu) w kierunku Węgier. Stąd parę pytań po pierwszej analizie trasy.

1. Czy możecie potwierdzić, że jadąc od granicy AT/HU (Koszeg) drogą 87 przez Szombathely i dalej 86 w kierunku Lenti dalej lokalnymi do przejścia (starego, nie autostradowego) Letenye/Gorican nie potrzebuję węgierskiej winiety?
2. Czy warto zamiast tego ściąć (jadąc dalej 86) w kierunku słoweńskiego trójkąta i granicę chorwacką przejechać w Mursko Sredisce zamiast w Letenye i czy ta droga na Węgrzech jest płatna?
3. Jakie macie doświadczenia z podróży chorwacką autostradą na odcinku Gorican - Zagrzeb (w Chorwacji zamierzam jechać autostradą)?

:papa:

Co do pierwszego pytania - darmowe, drugie - jeździłem przez Mursko i przez Letenye i polecam jednak Mursko, bo chcąc uniknąć węgierskich winiet na M70 musiałbyś tłuc się lokalnymi i dziurawymi drogami (jechałem, nie warto). Także 86-tką do Słoweńskiej granicy, trzeci zjazd na rondzie na Dolga Vas i potem w Lendavie przypilnować zjazdu na Mursko.
W Redics przed słoweńską granicą przy drodze jest dobra knajpa z tradycyjnym węgierskim żarełkiem, polecam: https://goo.gl/maps/KJD7iNrqon92
W Mursko zawsze pobieram kuny z bankomatu ZB i robię zakupy w sąsiedniej piekarni.
Z Mursko do Cakovca droga jest ok, ale nie da się szybko, bo często są wioski. Autostrada Gorican - Zagrzeb jest OK, nie najnowsza, ale nie ma na niej dużego ruchu.
PS - na autostradę wjedź na wysokości Cakovca (przejazd przez miasto nie jest uciążliwy, nie ma co wjeżdżać na obwodnicę), nie jedź przez Varażdin.

https://goo.gl/maps/pFZXrLnzvry
Ostatnio edytowano 09.05.2018 10:21 przez Hercklekot, łącznie edytowano 1 raz
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 09.05.2018 10:18

Hercklekot napisał(a):, nie jedź przez Varażdin.

Dlaczego nie przez Varazdin? Jakas masakryczna ta droga? W tamtym roku jechałem przez Cakovec i teraz zastanawiałem się czy nie spróbować przez Varażdin
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 09.05.2018 10:28

Tranquilo, ja też raz spróbowałem i nie polecam, bo droga Cakovec - Varażdin i sama obwodnica Varażdinu jest dość zapchana (jechałem około 14.00), często sygnalizacja, skrzyżowania i korki (zjazdy do marketów, dużo ciężarówek). Przez Cakovec nawet w godzinach szczytu przejeżdża się normalnie, wpadasz wcześniej na pustą z reguły autostradę. Wg mnie (jechałem tamtędy 3 razy) nie warto tłuc się przez Varażdin (chyba że pozwiedzać).
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 09.05.2018 11:04

szaki17 napisał(a):Ludzie nie jedźcie przez Węgry, przecież tam za każdym krzakiem stoi jakiś zwierz który tylko czeka aby wam skoczyć przed samochód, ponadto w każdej wsi (notoryczne ograniczenia prędkości) stoi fotoradar a za nim patrol policji z suszarką a z nimi się nie dogadasz, kawalkady TIR-ów skutecznie spowalniających ruch do tego wąskie drogi, dziesiątki świateł, zwężeń i będziecie się za nimi wlec dziesiątki kilometrów, zapomniałem o winietach za które macie autostrado podobny produkt. FUJ nie droga, jedźcie przez Czechy - Austrię, kraje cywilizowane.
A jak wszyscy ruszycie przez Węgry jakie będą korki na drogach i granicach :!:

No i nie wiem jak to rozumieć 8O
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.05.2018 11:13

bluesman napisał(a):No i nie wiem jak to rozumieć 8O

Normalnie, jako żart, bo jeśli ktoś pisze, że przeraża go odcinek Szombathely - Letenye, to może się spodziewać takich odpowiedzi. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2018 11:31

tranquilo napisał(a):
Hercklekot napisał(a):, nie jedź przez Varażdin.

Dlaczego nie przez Varazdin? Jakas masakryczna ta droga? W tamtym roku jechałem przez Cakovec i teraz zastanawiałem się czy nie spróbować przez Varażdin

Jechałem w zeszłym roku "tam" - droga jest spoko.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 09.05.2018 11:55

Tak, Damian, droga jest spoko, ale ja jechałem w szczycie i "na oko" straciłem z 10 minut w porównaniu z jazdą przez Cakovec... Światła, skrzyżowania, TIRy itp. Wg mnie po prostu lepiej wcześniej wjechać na autostradę.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 09.05.2018 12:54

dudzis napisał(a):czytam was intensywnie i... ot moje pytanie ....a gdyby tak pojechać od krakowa chyżne bańska bystrzyca sahy/przejście/ vac i przez budapeszt centralnie, a dalej M7 do letenye nadmieniam że wyjazd w nocy około 00.00 tylko 22.06 i szukam alternatyw na korki może ktoś testował aaaa przez austrie też jeździłem

Jechałem taką trasą kilka razy. Najgorsza jest Słowacja. Od Chyżnego do Sahy 209 km w zasadzie lokalnymi drogami. Licz minimum 3 godziny.
Budapesztu nie ma się co bać. Także kilka razy przejeżdżałem i nie tkwiłem w korkach. Trzeba tylko pilnować, aby nie znaleźć się tam w godzinach porannego i popołudniowego szczytu. Obwodnicą się nie opłaca, kupa dodatkowych kilometrów. Przejazd przez Budapeszt zajmował mi około 35 minut w okolicach godziny 14:20.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone