Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gofer83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gofer83 » 08.05.2018 16:03

Mnie trochę przeraża odcinek od Szombatelhy do Letenye. W nocy i w polu łatwo o zwierzęta leśne :/
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 08.05.2018 16:44

Gofer83 napisał(a):Mnie trochę przeraża odcinek od Szombatelhy do Letenye. W nocy i w polu łatwo o zwierzęta leśne :/

było o tym już tyle razy pisane, że szkoda poruszać ten temat.
Pamposz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pamposz » 08.05.2018 16:54

Witam wszystkich.

Właśnie chciałem zapytać o ten odcinek (od Szombatelhy do Letenye) czy ta droga jest dwu jezdniowa czy jedno jezdniowa , występuje sygnalizacja świetlna?...

Zawsze do Chorwacji jeździłem przez cz-a-slo ale wszyscy chwalą trasę przez Słowację i Węgry wiec w tym roku spróbuje tędy. Chcę jechać jak najwięcej autostradami i drogami szybkimi więc tylko ten odcinek jest podejrzany. Nadkładając jakieś 130 km na Budapeszt można cały czas sunąć autostradą stąd moje pytanie. Wzeszłym roku dałem się namówić na objazd autostrady w Słowenii i z trasy widokowej zapamiętałem debili na polskich tablicach wyprzedzających na zakrętach w nocy na górskiej drodze walących światłami drogowymi samochodom z naprzeciwka więc w tym roku dziękuje jak da się autostradą lub ekspresówka to tedy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2018 17:53

Gofer83 napisał(a):Mnie trochę przeraża odcinek od Szombatelhy do Letenye. W nocy i w polu łatwo o zwierzęta leśne :/

To jedź nad Bałtyk.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.05.2018 18:40

W życiu nawet tam zająca nie widziałem.
A zwierzyny na pewno nie więcej niż u nas, więc panika nie jest wskazana.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 08.05.2018 19:21

Marsallah napisał(a):To mój pierwszy post w tym wątku. Dotąd jeździłem PL-SK-AT-SLO-HR, natomiast na ten rok planuję wyłom i jazdę z Austrii (ta jest obowiązkowa, bo nocuję w Wiedniu) w kierunku Węgier. Stąd parę pytań po pierwszej analizie trasy.

1. Czy możecie potwierdzić, że jadąc od granicy AT/HU (Koszeg) drogą 87 przez Szombathely i dalej 86 w kierunku Lenti dalej lokalnymi do przejścia (starego, nie autostradowego) Letenye/Gorican nie potrzebuję węgierskiej winiety?

A3 w A strasznie nudna z ograniczeniem do 110km/h, 87 przez Szombathely jest obwodnicą miasta o sporym ruchu ale jedzie..., od granicy w ciągu dnia spory ruch (parę razy tak jechałem). Odcinek M70 jest płatny do starego przejścia, nie wiem jak wygląda droga lokalna wzdłuż lecz wiele dróg głównych też jest w słabym stanie.

Marsallah napisał(a):2. Czy warto zamiast tego ściąć (jadąc dalej 86) w kierunku słoweńskiego trójkąta i granicę chorwacką przejechać w Mursko Sredisce zamiast w Letenye i czy ta droga na Węgrzech jest płatna?

Większość razy jadąc przez Węgry tak jadę z i do, brak kolejki na przejściu granicznym Slo-Cro, bankomat z kunami przy głównej ulicy, jedynie w Słowenii na pierwszym rondzie zjechać w lewo by bez opłat przejechać, osobiście polecam.

Marsallah napisał(a):3. Jakie macie doświadczenia z podróży chorwacką autostradą na odcinku Gorican - Zagrzeb (w Chorwacji zamierzam jechać autostradą)?

Jak autostrada, rano pusto, większy ruch w Zagrzebiu i ma jeszcze jedną zaletę a mianowicie widać jaka jest kolejka do Lucko (stoją już na zjeździe) więc jedziesz jeden zjazd dalej i jedziesz starą 1 omijając bramki (google map).
Gofer83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gofer83 » 08.05.2018 21:15

szaki17 napisał(a):

To jedź nad Bałtyk.

Dzięki za rade, nie skorzystam.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 09.05.2018 05:43

Pamposz napisał(a):Witam wszystkich.

Właśnie chciałem zapytać o ten odcinek (od Szombatelhy do Letenye) czy ta droga jest dwu jezdniowa czy jedno jezdniowa , występuje sygnalizacja świetlna?...

Zawsze do Chorwacji jeździłem przez cz-a-slo ale wszyscy chwalą trasę przez Słowację i Węgry wiec w tym roku spróbuje tędy. Chcę jechać jak najwięcej autostradami i drogami szybkimi więc tylko ten odcinek jest podejrzany. Nadkładając jakieś 130 km na Budapeszt można cały czas sunąć autostradą stąd moje pytanie. Wzeszłym roku dałem się namówić na objazd autostrady w Słowenii i z trasy widokowej zapamiętałem debili na polskich tablicach wyprzedzających na zakrętach w nocy na górskiej drodze walących światłami drogowymi samochodom z naprzeciwka więc w tym roku dziękuje jak da się autostradą lub ekspresówka to tedy.

Tam jest droga z jednym pasem ruchu. Ale bardzo szeroka jak na zwykłą krajówkę, nowa ładna nawierzchnia i nie ma świateł. Jedynie trzeba zwolnić w kilku wsiach do 50 ale to naprawdę jest ledwie kilka razy. Niektóre wsie mają obwodnice. Nie ma się co obawiać zwierząt. Wyskoczyć zawsze coś może dokładnie tak samo jak u nas. A odcinek od Szombately do Redics pokonałem w mniej niż godzinę, jadąc przepisowo.
Ostatnio edytowano 09.05.2018 07:01 przez tranquilo, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.05.2018 06:31

Ludzie nie jedźcie przez Węgry, przecież tam za każdym krzakiem stoi jakiś zwierz który tylko czeka aby wam skoczyć przed samochód, ponadto w każdej wsi (notoryczne ograniczenia prędkości) stoi fotoradar a za nim patrol policji z suszarką a z nimi się nie dogadasz, kawalkady TIR-ów skutecznie spowalniających ruch do tego wąskie drogi, dziesiątki świateł, zwężeń i będziecie się za nimi wlec dziesiątki kilometrów, zapomniałem o winietach za które macie autostrado podobny produkt. FUJ nie droga, jedźcie przez Czechy - Austrię, kraje cywilizowane.
A jak wszyscy ruszycie przez Węgry jakie będą korki na drogach i granicach :!:
Marsallah
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.05.2018 06:50

AlAn_K napisał(a):
el_grego napisał(a):
oczywiście równolegle do M85 i M86 jest ich "bezpłatna krajówka" 85 i 86

I własnie tej informacji szukałem :)
dzięki

I ja :)

wielbiciel napisał(a):(...)

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :!:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 09.05.2018 07:02

W tym roku będzie debiut na słowackich i węgierskich drogach, gdyż na objeździe słoweńskiej autostrady czasowo wychodzi podobnie. Ostatnio nic innego nie robię jak kursuję na Maps Google od Zwardonia do Letenye, to bardziej ekscytujące niż sam urlop w Chorwacji :).
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.05.2018 07:07

O, witaj, Jarku! Widzę, że i Ty stałeś się przechrztą :D

P.S. To co ująłeś w końcówce swojej wypowiedzi rozumiem baaardzo dobrze - od paru dni robię różne mapki i ładuję na dysk google :)
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 09.05.2018 07:36

Trajgul napisał(a):W tym roku będzie debiut na słowackich i węgierskich drogach, gdyż na objeździe słoweńskiej autostrady czasowo wychodzi podobnie. Ostatnio nic innego nie robię jak kursuję na Maps Google od Zwardonia do Letenye, to bardziej ekscytujące niż sam urlop w Chorwacji :).

W zeszłym roku, gdy pierwszy raz wybrałem tranzyt przez SK i HU robiłem bardzo podobnie - na StreetView - oglądałem każde większe skrzyżowanie, dodatkowo dla naszych znajomych którzy jechali z nami drugim autem wydrukowałem wskazówki wraz ze zdjęciami newralgicznych punktów tak aby nie panikowali jeśli się rozłączymy :D :hut:

... i zgodzę się - chociaż do wyjazdu mieliśmy wtedy jeszcze kilkadziesiąt dni - już czułem przedsmak urlopu :D :D :D
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 09.05.2018 07:44

AlAn_K napisał(a):
el_grego napisał(a):
oczywiście równolegle do M85 i M86 jest ich "bezpłatna krajówka" 85 i 86

I własnie tej informacji szukałem :)
dzięki

Jadąc tą równoległą bezpłatną krajówką 85 / 86 proponuję ustawić sobie navi na drogi bezpłatne i uważnie czytać znaki. Oznakowanie kierunkowe (np. kierunek Szombathely) tych krajówek co chwilę próbuje przekierować tranzyt na płatną ekspresówkę M85/M86.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.05.2018 08:13

Skoro tak namawiacie, to może też pojadę na Szombathely. Z tym, że węgierski odcinek wypadnie mi prawdopodobnie w nocy, więc odżałuję te 40 zł i pojadę płatnymi. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 98
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone