Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 08.05.2018 11:05

Marsallah napisał(a):To mój pierwszy post w tym wątku. Dotąd jeździłem PL-SK-AT-SLO-HR, natomiast na ten rok planuję wyłom i jazdę z Austrii (ta jest obowiązkowa, bo nocuję w Wiedniu) w kierunku Węgier. Stąd parę pytań po pierwszej analizie trasy.

1. Czy możecie potwierdzić, że jadąc od granicy AT/HU (Koszeg) drogą 87 przez Szombathely i dalej 86 w kierunku Lenti dalej lokalnymi do przejścia (starego, nie autostradowego) Letenye/Gorican nie potrzebuję węgierskiej winiety?
2. Czy warto zamiast tego ściąć (jadąc dalej 86) w kierunku słoweńskiego trójkąta i granicę chorwacką przejechać w Mursko Sredisce zamiast w Letenye i czy ta droga na Węgrzech jest płatna?
3. Jakie macie doświadczenia z podróży chorwacką autostradą na odcinku Gorican - Zagrzeb (w Chorwacji zamierzam jechać autostradą)?

:papa:

ja bym jechał do Letenye ,
autostrada z Letenye do Zagrzebia jak autostrada,
zapylasz zgodnie z przepisami albo i nie :-)
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 08.05.2018 11:16

radzio327 napisał(a):Witam wszystkich :) Na szybko trasa z Wierzbanowej lub Kraków jazda AUTOSTRADY jak najwięcej :) taką trasę sobie ułożyłem będzie ok? Wyjazd w poniedziałek 3 września w godzinach 17-18 proszę o opinie doświadczonych i obytych na tej trasie :) https://goo.gl/maps/RV9RZh3AXUz

Ja bym w Gyor odbił w prawo na Szombately M86.
Będzie szybciej.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 08.05.2018 11:25

radzio327 napisał(a):Witam wszystkich :) Na szybko trasa z Wierzbanowej lub Kraków jazda AUTOSTRADY jak najwięcej :) taką trasę sobie ułożyłem będzie ok? Wyjazd w poniedziałek 3 września w godzinach 17-18 proszę o opinie doświadczonych i obytych na tej trasie :) https://goo.gl/maps/RV9RZh3AXUz

jedziesz na "strzał"
czy nocujesz po drodze ?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 08.05.2018 11:31

599 napisał(a):
Marsallah napisał(a):To mój pierwszy post w tym wątku. Dotąd jeździłem PL-SK-AT-SLO-HR, natomiast na ten rok planuję wyłom i jazdę z Austrii (ta jest obowiązkowa, bo nocuję w Wiedniu) w kierunku Węgier. Stąd parę pytań po pierwszej analizie trasy.

1. Czy możecie potwierdzić, że jadąc od granicy AT/HU (Koszeg) drogą 87 przez Szombathely i dalej 86 w kierunku Lenti dalej lokalnymi do przejścia (starego, nie autostradowego) Letenye/Gorican nie potrzebuję węgierskiej winiety?
2. Czy warto zamiast tego ściąć (jadąc dalej 86) w kierunku słoweńskiego trójkąta i granicę chorwacką przejechać w Mursko Sredisce zamiast w Letenye i czy ta droga na Węgrzech jest płatna?
3. Jakie macie doświadczenia z podróży chorwacką autostradą na odcinku Gorican - Zagrzeb (w Chorwacji zamierzam jechać autostradą)?

:papa:

ja bym jechał do Letenye ,
autostrada z Letenye do Zagrzebia jak autostrada,
zapylasz zgodnie z przepisami albo i nie :-)

Dzięki za odp., tak też mi się wydawało, że Letenye lepsze. Czyli trasa Szombathely-Letenye bez winiet?
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 08.05.2018 11:40

599 napisał(a):

jedziesz na "strzał"
czy nocujesz po drodze ?

na strzała chcę dojechać
martinb33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) martinb33 » 08.05.2018 11:47

Cześć. Jechał ktoś z was prze Słowację tą trasą od przejścia granicznego w Koniecznej, omijając odcinek płatny?
https://www.google.pl/maps/dir/49.44885 ... !3e0?hl=pl
Czego się tam spodziewać? Jaka jakość dróg?
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 08.05.2018 11:48

tranquilo napisał(a):

Ja bym w Gyor odbił w prawo na Szombately M86.
Będzie szybciej.

Czytałem o tym pomyśle wcześniej w wątkach ale jednak wole jak najwięcej autstradą zapiąć tempomat i lecieć ponieważ też jest to moja pierwsza wyprawa na własną rękę i chce jak najmniej się stresować :P
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 08.05.2018 12:12

Marsallah napisał(a):Dzięki za odp., tak też mi się wydawało, że Letenye lepsze. Czyli trasa Szombathely-Letenye bez winiet?

no było bezpłatnie chyba że coś się zmieniło ale z mapy wynika że za darmo,
nie wiem czy musisz być w tym Wiedniu ,
ja najczęściej nocuję w miejscowości Sarwar,jestem tam tak +/- na 15 ,
idę na termy wieczorem kolacyjka i rano w okolice Makarskiej,
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 08.05.2018 12:15

radzio327 napisał(a):
Czytałem o tym pomyśle wcześniej w wątkach ale jednak wole jak najwięcej autstradą zapiąć tempomat i lecieć ponieważ też jest to moja pierwsza wyprawa na własną rękę i chce jak najmniej się stresować :P

no nie jestem pewny czy autostradą (zgodnie z Twoją mapa)będzie szybciej,
zrobiłbym tak jak pisał tu kolega odbił na Szombately M86.
radzio327
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio327 » 08.05.2018 12:26

opcja którą proponujecie skraca o 20-30 min według google no i trochę mniej kilometrów ale i tak wole jechać autostradami :) spokojniejsza głowa
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 08.05.2018 12:35

radzio327 napisał(a):opcja którą proponujecie skraca o 20-30 min według google no i trochę mniej kilometrów ale i tak wole jechać autostradami :) spokojniejsza głowa

Niech każdy jedzie jak mu lepiej. Jak ja jechałem przez Węgry to na węgrzech czystej jazdy miałem 2godziny od Rajki do Redics. (Może 2h10min), raczej przepisowo.

A jazda od Szombately do Redisc bardzo przyjemna. Droga odnowiona, szeroka, niektore wsie mają swoje obwodnice tak że zwalniać trzeba było ledwie kilka razy. Zero uciążliwości i stresu. No i ruch taki że auta na palcach ręki bym policzył.

Nie wiem jak tamta autostrada ale M86 i potem zwykła 86 to ruch niewielki, zwłaszcza w nocy co ewidentnie wpływa na komfort z jazdy.
AlAn_K
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AlAn_K » 08.05.2018 13:42

martinb33 napisał(a):Cześć. Jechał ktoś z was prze Słowację tą trasą od przejścia granicznego w Koniecznej, omijając odcinek płatny?
https://www.google.pl/maps/dir/49.44885 ... !3e0?hl=pl
Czego się tam spodziewać? Jaka jakość dróg?

Droga spoko, te 40 km można jakoś przeboleć. Na pewno nie opyla się wykupywać viniety dla tego odcinka.
Czego się spodziewać? tuż przed samą granicą, zaraz za zakrętem - radaru i radiowozu. Miejscówka stała ;)
AlAn_K
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AlAn_K » 08.05.2018 13:51

599 napisał(a):
Marsallah napisał(a):Dzięki za odp., tak też mi się wydawało, że Letenye lepsze. Czyli trasa Szombathely-Letenye bez winiet?

no było bezpłatnie chyba że coś się zmieniło ale z mapy wynika że za darmo,
nie wiem czy musisz być w tym Wiedniu ,
ja najczęściej nocuję w miejscowości Sarwar,jestem tam tak +/- na 15 ,
idę na termy wieczorem kolacyjka i rano w okolice Makarskiej,

No właśnie i tu się pojawia pytanie jak co roku: "płacić czy nie płacić? Oto jest pytanie"
tak wygląda sieć autostrad Węgier na rok 2018.
Obrazek

Jechał ktoś 86? Może potwierdzić opłaty?

Bo tu jest jeszcze taka mapa:
Obrazek
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 08.05.2018 14:54

M85 i M86 są na 100% płatne - tzn wymóg winiety

dokładnie ten odcinek (oczywiście M1, M15 i wszystkie pozostałe odcinki dróg szybkiego ruchu też - oprócz części ringu Budapesztu)

https://goo.gl/maps/uGLDy8fWN2U2

M85 M86.jpg

oczywiście równolegle do M85 i M86 jest ich "bezpłatna krajówka" 85 i 86
AlAn_K
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) AlAn_K » 08.05.2018 15:13

el_grego napisał(a):
oczywiście równolegle do M85 i M86 jest ich "bezpłatna krajówka" 85 i 86

I własnie tej informacji szukałem :)
dzięki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone