bakard napisał(a):Witajcie,
mam pytanie odnośnie trasy przez Słowację i Węgry. Zawsze jeździłem do Bratysławy i potem na przejście graniczne w Rajka, natomiast Google pokazuje też możliwość zjazdu z autostrady na Słowacji na wysokości Trnawy i potem przekroczenie granicy w Komarno. Czy ktoś jechał tym odcinkiem, czy warto z niego skorzystać?
Będę wdzięczny za informację, jest to jednak oszczędność ok 60 km przy podobnym czasie przejazdu.
Ryszard_K napisał(a):Nie ma sensu pchać się przez wioski krajówka kiedy płacisz za autostrady
te kiero napisał(a):bakard napisał(a):Witajcie,
kilka osób z forum pisało, że właśnie w ten sposób "ścina" przejazd omijając Bratysławę, w której - jak się źle trafi - można utknąć w korku, pomimo 2, 3 pasów (u mnie na kilkanaście przejazdów 1 raz stałem korku);
ja wybrałem ten skrót na Komarno tylko jeden raz i to mi wystarczyło, tzn czasem jest ochota skręcić, ale jednak wygrywa wygoda i szybki "ciąg" autostradowy; mz nie ma sensu zjeżdżać na ten skrót, chyba że się komuś nie śpieszy, chce mieć odskocznię od autostrad lub ma między nocleg gdzieś nad Balatonem
może - mając winietę - dla spokoju Jego i niedoświadczonego kolegi - jechać cały czas autostradami (ja pojechałem tak 2x, potem już przez Kiesber DK 81, a finalnie mając juz pewne doświadczenie przerzuciłem się na 86);
wybór ostateczny należy do nich
zawad2 napisał(a):Cześć.
Jestem teraz w Chorwacji, mam zamiar wracać przez Węgry i Słowację. Mam problem z dowodem osobistym, gdyż 30 kwietnia 2018 stracił ważność (niestety gapiostwo). Myślicie, że problemy na granicy są pewne ? Przekraczałem granice 28 kwietnia, wtedy jeszcze był ważny.... wiem, za dużego znaczenia zapewne to nie ma.
Jako, że Zagrzeb (ambasada) jest wzglednie blisko granicy, to pewnie spróbuje przejechać (na ładne oczy), ale czy istnieje ryzyko, że "utknę" miedzy kontrolą chorwacką, a węgierską ? Bez możliwości powrotu do Chorwacji (w ambasadzie od reki moge wyrobić paszport tymczasowy, ale -400 PLN).
wielbiciel napisał(a):Słoweńcy na granicy nie są tak upierdliwi jak Węgrzy.
Jestem teraz w Chorwacji, mam zamiar wracać przez Węgry i Słowację. Mam problem z dowodem osobistym, gdyż 30 kwietnia 2018 stracił ważność (niestety gapiostwo). Myślicie, że problemy na granicy są pewne ? Przekraczałem granice 28 kwietnia, wtedy jeszcze był ważny.... wiem, za dużego znaczenia zapewne to nie ma.
Jako, że Zagrzeb (ambasada) jest wzglednie blisko granicy, to pewnie spróbuje przejechać (na ładne oczy), ale czy istnieje ryzyko, że "utknę" miedzy kontrolą chorwacką, a węgierską ? Bez możliwości powrotu do Chorwacji (w ambasadzie od reki moge wyrobić paszport tymczasowy, ale -400 PLN).
Bratwojciech napisał(a):Za bramkami w Gorićan, drugim zjazdem na stare przejście graniczne. Oznaczone jest dla samochodów ciężarowych, ale ruch osobowy dopuszczony był od czerwca do września. Może coś się zmieniło. W każdym bądź razie jak Cię przepuszczą, to raczej bez sprawdzania dokumentów.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi