Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.03.2018 12:18

Gofer83 napisał(a):
dids76 napisał(a):
Gofer83 napisał(a):A nie lepiej z A1 zjechać na Frydek Mistek i potem na Żyline?

Czyli tak? https://goo.gl/maps/zeQMnV9LhHu
Na trasę 56 Ostrava - Frydek Mistek też musisz mieć winietę. Droga przez Ołomuniec i Brno na Bratysławę to cały czas autostrada a niewiele dalej niż przez Frydek Mistek i Żylinę .

Kurcze co prawda z 5 lat temu chyba ale kiedyś chyba w tamtym miejscu bez winiety było. A może jakoś jeszcze inaczej jechałem. Na pewno winiety na Czechy nie miałem tylko SK I H.

Winieta w tym miejscu była od zawsze, nawet wcześniej gdy była to tylko rychlosilnice ;) Tam tylko kawałek drogi jest bez opłat i jest to raptem 600 metrów ;)
jackub
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackub » 08.03.2018 12:05

Witam kolegów i koleżanki.
Niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie w tym wątku. Jeżeli tak nie jest to proszę o odnośnik. Chcemy w 4 osoby 22 czerwca pojechać nocą wyjazd ok. 21:00 przez słowację-węgry do zadaru. Pytanie jest następujące wyjeżdżając z sosnowca najszybsza trasa (dodam że planuję zakup winiet na słowację i węgry) omijająca czechy (maps google nie umożliwia wybrania trasy polska słowacja węgry chorwacja, viamichelin pokazuje trasę polska słowacja węgry chorwacja ale z przejazdem przez obszar czeski). Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeżeli przeoczyłem podobny wątek.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.03.2018 12:12

jackub napisał(a):Witam kolegów i koleżanki.
Niestety nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie w tym wątku. Jeżeli tak nie jest to proszę o odnośnik. Chcemy w 4 osoby 22 czerwca pojechać nocą wyjazd ok. 21:00 przez słowację-węgry do zadaru. Pytanie jest następujące wyjeżdżając z sosnowca najszybsza trasa (dodam że planuję zakup winiet na słowację i węgry) omijająca czechy (maps google nie umożliwia wybrania trasy polska słowacja węgry chorwacja, viamichelin pokazuje trasę polska słowacja węgry chorwacja ale z przejazdem przez obszar czeski). Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeżeli przeoczyłem podobny wątek.

Jak nie umożliwia? Klikasz na wyznaczoną przez GM trasę i ją "przeciągasz" tak aby Ci pasowało :wink:
A Dlaczego tak boisz się przejazdu prze "obszar Czeski"?
Tu masz bez Czech https://goo.gl/maps/AtitMttqg8U2
Tu z Czechami (Czechy bez winiety) https://goo.gl/maps/wQoabMphotz
Miłej zabawy :oczko_usmiech: :mrgreen: :papa:
jackub
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackub » 08.03.2018 12:23

dzięki za szybką odpowiedź. GM pozwala przeciągnąć trasę tylko pytanie czy to będzie najkrótsza trasa z możliwych. A ty wpisywałeś po kolei miasta czy wpisywałeś? Rozumiem że najkrótsza trasa przez węgry i słowację wiedzie przez (milówka-czadca-zsebehaza-egyhazasradoc).
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.03.2018 12:44

jackub napisał(a):dzięki za szybką odpowiedź. GM pozwala przeciągnąć trasę tylko pytanie czy to będzie najkrótsza trasa z możliwych. A ty wpisywałeś po kolei miasta czy wpisywałeś? Rozumiem że najkrótsza trasa przez węgry i słowację wiedzie przez (milówka-czadca-zsebehaza-egyhazasradoc).

Chodzi Ci o najkrótszą czy najszybszą :?: bo przeważnie jedno z drugim się nie pokrywa :oczko_usmiech: :mrgreen: Obie które podesłałem czasowo i kilometrowo wyglądają bardzo podobnie.
Np. Przez Cz -A - Slo masz taką samą odległość a teoretycznie godzinę szybciej https://goo.gl/maps/RUrTTFXsZmP2
Ja zawsze w GM wpisuję Start i metę a resztę przeciągam sobie którędy chcę żeby mnie prowadziło.
Na czas przejazdu ma wpływ tak dużo czynników że nie zawsze ta teoretycznie najszybsza nią jest :oczko_usmiech: :mrgreen:
Gofer83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gofer83 » 09.03.2018 12:42

dids76 napisał(a):
jackub napisał(a):Witam kolegów i koleżanki.

Jak nie umożliwia? Klikasz na wyznaczoną przez GM trasę i ją "przeciągasz" tak aby Ci pasowało :wink:
A Dlaczego tak boisz się przejazdu prze "obszar Czeski"?
Tu masz bez Czech https://goo.gl/maps/AtitMttqg8U2
Tu z Czechami (Czechy bez winiety) https://goo.gl/maps/wQoabMphotz
Miłej zabawy :oczko_usmiech: :mrgreen: :papa:

Ta przez Czechy nie wymaga winiety, wg mnie lepiej. Bo ta opcja co była przedstawiana wcześniej żeby jechać na Brno i potem wpadać do Słowacji i przez Bratysławę, też ciekawa tyle ze w Słowacji robimy jakieś 80km wtedy a winieta potrzebna. No i jedziemy przez CZ, SK i H i wszędzie trzeba winiety. Jak z południa PL to chyba lepiej przez SK i H tylko.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 09.03.2018 12:53

Gofer83 napisał(a):No i jedziemy przez CZ, SK i H i wszędzie trzeba winiety. Jak z południa PL to chyba lepiej przez SK i H tylko.

Ja jechałem (spod Krakowa) w ten sposób - na Zwardoń - Bratysławę - H (stara '86') - SLO (bez autostrady) - HR.
W tym roku trasa będzie identyczna (jazda nocą) :papa:
śmigacz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigacz » 09.03.2018 12:58

Yanush napisał(a):
Gofer83 napisał(a):No i jedziemy przez CZ, SK i H i wszędzie trzeba winiety. Jak z południa PL to chyba lepiej przez SK i H tylko.

Ja jechałem (spod Krakowa) w ten sposób - na Zwardoń - Bratysławę - H (stara '86') - SLO (bez autostrady) - HR.
W tym roku trasa będzie identyczna (jazda nocą) :papa:

My jechaliśmy przez Chyżne w jedną stronę a z powrotem przez Zwardoń. Kolejny raz wybierzemy w obie strony Zwardoń. Przez Chyżne zbyt stromo i kręto po Słowackiej stronie.
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 09.03.2018 21:40

Gofer83 napisał(a):Ta przez Czechy nie wymaga winiety, wg mnie lepiej. Bo ta opcja co była przedstawiana wcześniej żeby jechać na Brno i potem wpadać do Słowacji i przez Bratysławę, też ciekawa tyle ze w Słowacji robimy jakieś 80km wtedy a winieta potrzebna. No i jedziemy przez CZ, SK i H i wszędzie trzeba winiety. Jak z południa PL to chyba lepiej przez SK i H tylko.

Patrzysz wg siebie, szukając np. opcji najtańszej.
Ja w tamtym roku jechałem na Żywiec, Zwardoń, Cadce i Żyline. I bardzo mnie ten odcinek denerwował, zajął dosyć dużo czasu w stosunku do pokonanych kilometrów i był bardzo męczący praktycznie zaraz na starcie trasy.

A wybierając trasę przez "Brno" Bratysławę i dalej na Węgry, praktycznie cały czas jadę autostradą. Od razu od startu pokonuję szybko kolejne kilometry.
Racja, że w tym przypadku trzeba zapłacić za kolejną winietę, ale bardzo chętnie zapłacę te 70 zł, żeby tylko nie jechać znowu przez Cadce. Jak dla mnie zdecydowanie lepsza jest trasa A1 na Czechy, przez Brno i na Bratysławę.

Dla porównania, żeby pokonać 50km odcinek autostrady A4 z Mysłowic do Krakowa tam i z powrotem, trzeba zapłacić 40zł. Tym chętniej dam za winietę która przyśpieszy u umili mi podróż na urlop:)
Gofer83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gofer83 » 10.03.2018 10:51

adrianek90 napisał(a):
Gofer83 napisał(a):Ta przez Czechy nie wymaga winiety, wg mnie lepiej. Bo ta opcja co była przedstawiana wcześniej żeby jechać na Brno i potem wpadać do Słowacji i przez Bratysławę, też ciekawa tyle ze w Słowacji robimy jakieś 80km wtedy a winieta potrzebna. No i jedziemy przez CZ, SK i H i wszędzie trzeba winiety. Jak z południa PL to chyba lepiej przez SK i H tylko.

Patrzysz wg siebie, szukając np. opcji najtańszej.
Ja w tamtym roku jechałem na Żywiec, Zwardoń, Cadce i Żyline. I bardzo mnie ten odcinek denerwował, zajął dosyć dużo czasu w stosunku do pokonanych kilometrów i był bardzo męczący praktycznie zaraz na starcie trasy.

A wybierając trasę przez "Brno" Bratysławę i dalej na Węgry, praktycznie cały czas jadę autostradą. Od razu od startu pokonuję szybko kolejne kilometry.
Racja, że w tym przypadku trzeba zapłacić za kolejną winietę, ale bardzo chętnie zapłacę te 70 zł, żeby tylko nie jechać znowu przez Cadce. Jak dla mnie zdecydowanie lepsza jest trasa A1 na Czechy, przez Brno i na Bratysławę.

Dla porównania, żeby pokonać 50km odcinek autostrady A4 z Mysłowic do Krakowa tam i z powrotem, trzeba zapłacić 40zł. Tym chętniej dam za winietę która przyśpieszy u umili mi podróż na urlop:)

Jeździłem identycznie. Dwa lata temu dałem się namówić na trasę przez CZ/A/SLO i więcej tego błędu nie popełnię.
Chyba mnie przekonałeś do tego wariantu z CZ/SK/H :)
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 10.03.2018 17:10

Gofer83 napisał(a):Jeździłem identycznie. Dwa lata temu dałem się namówić na trasę przez CZ/A/SLO i więcej tego błędu nie popełnię.

To nie chodzi o przekonywanie. Każdy wybierze jak lepiej dla niego. Ale wydaje mi się że te dodatkowe 70zł jest warte tego aby odrazu wystartować autostradą. Dużo czasu można zyskać. I wygody. Zwłaszcza że Ty z Zabrza też masz blisko do wjazdu na A1:)
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 10.03.2018 18:24

adrianek90 napisał(a):
Gofer83 napisał(a):Jeździłem identycznie. Dwa lata temu dałem się namówić na trasę przez CZ/A/SLO i więcej tego błędu nie popełnię.

To nie chodzi o przekonywanie. Każdy wybierze jak lepiej dla niego. Ale wydaje mi się że te dodatkowe 70zł jest warte tego aby odrazu wystartować autostradą. Dużo czasu można zyskać. I wygody. Zwłaszcza że Ty z Zabrza też masz blisko do wjazdu na A1:)

Wygody pewnie tak,natomiast czasu to około 30 minut według mapy gogle :papa:
tranquilo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tranquilo » 10.03.2018 18:47

Bratwojciech napisał(a):
adrianek90 napisał(a):

Wygody pewnie tak,natomiast czasu to około 30 minut według mapy gogle :papa:

Według mapy google, a mapa goolge idealna nie jest. Jechałem w tamtym roku tamtą trasą i jestem przekonany że zyskam troche więcej wybierając czeską autostradę. Ale jak będzie to się przekonam w sierpniu. Mam na kamerce nagraną trasę z datą i godziną to wtedy porównamy:))
19Gumis20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 19Gumis20 » 10.03.2018 20:05

Nie ma co porównywać tych dwóch tras co do szybkości przejazdu, wszystko zależy od dnia, od zdarzeń losowych itp. Jednak wersja Cz,Slo,H jest znacznie wygodniejsza, przynajmniej tak mi się wydaje. Ps. zawsze jeździłem na Zwardoń :hut:
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 10.03.2018 20:35

Napiszę takie uwagi. Zeszłoroczny wyjazd CZ Słowacja Węgry. Pierwszy raz przez H.Tylko winiety i autostrady i S eski. Na tempomacie 120 non stop jazda WIECZOREM i NOCĄ. Z komputera 104 średnia z postojem. Nie do osiągnięcia na CZ -A Słowenia, wtedy poniżej 95 mimo autostrad i winiet i podobnych warunków drogowych. Przy dojeżdzie do Cro jestem czasowo 2 h w plecy przy podobnym dystansie i prędkości nad Jadran. W tym roku też, a kwotowo wyjdzie taniej, niewiele ale jednak, winiety A i SLO zastępuję SLOWACJA i H, dystans na miejsce różnica pomijalna. Nie rozważam nawet jazdy bez winiet, te 200zeta na urlopie nie będę oszczędzać żeby się ciągać wioskami i fotoradarami 20h na miejsce +- 6-8 h dłużej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 86
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone