Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 01.03.2018 16:48

Droga przez Węgry to droga ekspresowa na całej długości?
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 01.03.2018 16:55

noik22 napisał(a):Droga przez Węgry to droga ekspresowa na całej długości?

Tylko do Szombathely. A na południe od Szombathely skrótem przez Lenti do Tornyiszentmiklós jest "normalna droga" - ale ruch nie jest duży ( jechałam we wrześniu rano w środku tygodnia ). Za Tornyiszentmiklós wjeżdżasz na autostradę.
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 01.03.2018 17:24

Ok dzięki za wskazówki. Między Szombathely a Tornyiszentmiklós jest 90 km, jaki jest stan drogi na tym odcinku? Czy odcinek Słowacki jest w całości z dróg ekspresowych i autostrad?
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 01.03.2018 17:45

noik22 napisał(a):Ok dzięki za wskazówki. Między Szombathely a Tornyiszentmiklós jest 90 km, jaki jest stan drogi na tym odcinku? Czy odcinek Słowacki jest w całości z dróg ekspresowych i autostrad?

Bardzo dobry :D
Trochę gorszy jest skrót przez Lenti,ale tragedii nie ma.
Na Słowację wjeżdżam od strony czeskiego Brna i cały czas jest autostrada. Od Twojej strony autostrada jest chyba od Żyliny.
Zdjęcie z netu:
842px-Highways_in_Slovakia.svg.png
zabekrafal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zabekrafal » 01.03.2018 18:03

noik22 napisał(a):Witam,
Potrzebuje Waszej porady odnośnie trasy przez Słowację i Węgry. W Chorwacji byłem już dwa razy (Brela) jednak zawsze wyjeżdżalem z Podkarpacia, moja trasa przebiegała przez Barwinek, Koszyce i Balaton. W wrześniu również wybieram się do Breli, jednak będę startował że Śląska (okolice miejscowosci Czechowice Dziedzice). Proszę o poradę jaka trasę wybrać, ze względu na małe dziecko zależy mi żeby trasa była jak najszybsza. Ze względu na koszty chciałbym również uniknąć Słowenii . Myślałem o takiej trasie; Czechowice Dziedzice,Żywiec, żylina, Bratysława, gyor, Szombathely, letenye. Jakieś rady?

Witaj
W zeszłym roku jechałem tą trasą( w tym roku tak samo się wybieram)

https://goo.gl/maps/MubLP9VL4nt

Najmniej przyjemne odcinki to Węgierska górka i Świerczynowiec - Żylina, ale szło płynnie.
W Węgierskiej górce ostatnie tankowanie polskiego paliwa na Orlenie
Jechałem celowo na przejście w Rédics by zatankować na całodobowej stacji https://goo.gl/maps/k31xKhoMrYU2.
Przejazd przez Słowenię bez winiety( ważne by na pierwszym rondzie za granicą pojechać w lewo)
Na granicy SLO-CRO 5 min.
Jeśli chodzi o odcinek Szombathely-Rédics droga 86, bardzo przyjemna pusta.
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 01.03.2018 18:25

Kolego, droga która wrzuciłes jest przez Czechy i Austrie.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 01.03.2018 18:25

travel napisał(a):Ponieważ jadę z Dolnego Śląska mogę wypowiedzieć się o odcinku Bratysława-Letenye - bardzo dobry wybór + polecam przekroczenie granicy węgiersko-chorwackiej przez stare przejście :papa:

Zastanawiam się czemu stare przejście? W ubiegłym roku wjeżdżałem do Chorwacji i wyjeżdżałem z Chorwacji nowym przejściem i nie było żadnych problemów. Jechałem w dzień. Osobiście uważam, że w chwili obecnej wygodniej jest wjeżdżać z Węgier do Chorwacji nowym przejściem.
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 01.03.2018 18:34

klopot napisał(a):
travel napisał(a):Ponieważ jadę z Dolnego Śląska mogę wypowiedzieć się o odcinku Bratysława-Letenye - bardzo dobry wybór + polecam przekroczenie granicy węgiersko-chorwackiej przez stare przejście :papa:

Zastanawiam się czemu stare przejście? W ubiegłym roku wjeżdżałem do Chorwacji i wyjeżdżałem z Chorwacji nowym przejściem i nie było żadnych problemów. Jechałem w dzień. Osobiście uważam, że w chwili obecnej wygodniej jest wjeżdżać z Węgier do Chorwacji nowym przejściem.

A gdzie znajduje się nowe przejście graniczne?
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 01.03.2018 18:49

noik22 napisał(a):
klopot napisał(a):

A gdzie znajduje się nowe przejście graniczne?

Nowe przejście jest na autostradzie a stare na starej drodze .

Czemu stare a nie nowe ? Bo Chorwacja nie jest w szengen i można sobie postać na tym nowym głównym przejściu.
Jadąc przez Węgry sprawdziłam trasę przez nowe przejście na googlach maps i akurat w okolicach tego przejścia trasa była zaznaczona na czerwono -czyli mega spowolnienie na drodze, więc wybraliśmy stare przejście a tam były pustki.
Bez tytułu.png
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 01.03.2018 19:00

Różnica w kilometrach jest znikoma, wychodzi na to że przed granicą trzeba na Google sprawdzić natężenie ruchu na obu granicach. Ja granice będę przekraczał w piątek w godzinach wczesno porannych. Korków nie przewiduje.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 01.03.2018 19:15

noik22 napisał(a):Kolego, droga która wrzuciłes jest przez Czechy i Austrie.

A kolega na geografię gdzie uczęszczał... kurcze, może lepiej nie jedź nad Adriatyk bo nad Morzem Północnym wylądujesz.
Bratwojciech
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 01.03.2018 19:56

noik22 napisał(a):Różnica w kilometrach jest znikoma, wychodzi na to że przed granicą trzeba na Google sprawdzić natężenie ruchu na obu granicach. Ja granice będę przekraczał w piątek w godzinach wczesno porannych. Korków nie przewiduje.

Nic nie trzeba sprawdzać. Należy tylko pamiętać, że stare przejście jest przeznaczone dla samochodów ciężarowych (i tak jest oznaczone) z dopuszczeniem ruchu osobowego od czerwca do chyba końca września. Plusem tego przejścia jest pierwsza stacja benzynowa w Cro, kantor i gwarantowany brak kolejek. :D
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 01.03.2018 19:58

wielbiciel napisał(a):

A kolega na geografię gdzie uczęszczał... kurcze, może lepiej nie jedź nad Adriatyk bo nad Morzem Północnym wylądujesz.

Spokojnie, o mnie nie musisz się martwić. Byłem w Chorwacji dwa razy i podróżowałem po większości krajów Europy- zawsze docierałem do celu. Miałem otworzone kilka zakładek z różnymi trasami, po prosu źle popatrzyłem.
zabekrafal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zabekrafal » 01.03.2018 19:58

Nie wiem czemu tak jest bo mi pokazuje po kliknięciu w ten link na laptopie trase przez trasę przez Słowację i Węgry, jak kliknę w telefonie to pokazuje przez Czechy i Austrię

A ten link jak wam wyświetla
https://goo.gl/maps/fF3Dc1ff3SP2
Załączniki:
cc.jpg
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 01.03.2018 20:12

Dokładnie, miałem tak samo. Kiedy patrzyłem na telefonie pokazywało mi przez Czechy i Austrię. Kiedy przeczytałem uszczypliwy komentarz "wielbiciela" wszedłem żeby to sprawdzić, a że byłem przy komputerze pokazało poprawnie. Duże było moje zdziwienie, ale uznałem że wchodziłem pewnie w nie tą zakładkę.
Dzięki za wszystkie porady ! Myślę że wiem już jak planować trasę.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 83
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone