Hej,
W tym roku pierwszy raz wybieram się do Chorwacji (na 2 tygodnie). Sporo czytałem forum, ale mimo wszystko chciałbym podpytać "starych wyjadaczy" o kilka spraw związanych przede wszystkim z trasą.
Wyruszam z Krakowa w niedzielę rano i kieruję się w okolice Plitwickich Jezior (tam planuję nocleg, aby następnego dnia zwiedzić to urocze miejsce).
Moja zaplanowana trasa wyglada następująco:
https://goo.gl/maps/syn2j1tX9J22Tutaj pojawiają się moje pytania:
1) Czy powinienem coś zmienić w trasie?
Czy odcinek zjazdu z drogi 86 na Letenye jest ok?
2) Planuję podróżować autostradami na Słowacji, Węgrzech a w Chorwacji jedynie ten pierwszy płatny odcinek . Chce opłacić winiety na stacjach po wjeździe do danego kraju (gdyż mam euro w gotówce). Czy możecie podpowiedzieć na których stacjach w danym kraju najlepiej opłacić winiety czy zjechać na "pierwszą lepszą" stację?
3) Ile kosztuję autostrada po wjeździe do Chorwacji na przejściu w Letenye?
Dalsza część podróży to:
4) podróż w stronę Zadaru - jadac od Plitwickich Jezior, aby ominąć autostrady w kierunku Zadaru mam kierować się cały czas drogą nr 1 a następnie odbić w Gracacu? Czy ma ktoś szczegółowe informacje albo rozpiskę jak należy kierować się na ten trasie, aby nie wjechać na drogi płatne? Czytałem wątek pt "Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin na południe CRO", ale on opisuje jedynie drogę na południe kraju.
5) Następnie z Zadaru planujemy jechać, aż do Dubrownika (z przystankiem na Riwierze Makarskiej, prawdopodobnie w Podgorze). Obrałem trasę Jadranką, cały czas wzdłuż wybrzeża. Czy należy spodziewać się jakichś utrudnień/opłat na tej trasie?
I to chyba (aż) tyle jeśli chodzi o podróż
Mam jeszcze jedno pytanie związane ze stanem gotówki i wymianą euro.
6) Tak jak wspomniałem na początku, będę posiadał euro w gotówce. Na forum wyczytałem, iż posiadając gotówkę najlepiej (pod względem finansowym) wymienić ją na kuny w Zagrebacka Banka. Niestety placówki nie funkcjonują w niedziele, wiec od razu nie będę mógł wymienić pieniędzy. W poniedziałek zwiedzam Plitwickie, wiec pewnie nie wyrobie się do godziny 19:00 do placówki w Zadarze. Realnie patrząc, transakcję wymiany w Banku wykonam dopiero we wtorek.
Przechodząc do pytania: ile polecalibyscie (oczywiście mniej więcej) wziąć ze sobą kun, aby "przetrwać" do wtorku rano (na Plitwickie liczę już około 270 kun), tj. na autostrady + jedzenie?
Z góry dziękuję serdecznie za pomoc i wszelkie (rowniez dodatkowe) rady!