napisał(a) Ogniomistrz » 14.08.2017 10:45
Witam Wszystkich,
To mój pierwszy post na forum i pierwsza podróż autem do Chorwacji. Muszę być w Chorwacji (okolice Fažany/Istria) 19.08 (sobota) i będę tam do 26.09 (także sobota). Wiem, wiem - doczytałem później, że to najgorsze z możliwych terminów
.
Jako, że kolejny tydzień będę spędzał na Słowacji. Postanowiłem jechać przez Słowację i Węgry, by nie kupować dodatkowych winiet w Czechach i Austrii. (Winiety zakupie przez neta)
Wyruszam z Warszawy, jadę z dwójką dzieciaków (6l i 2l), na szczęście mam zmiennika za kierownicą (Żonka).
Planowałem wyruszyć w piątek rano (ok 10-11). Trasę (czytając forum) zaplanowałem nastęująco:
- Warszawa Zwardoń (ok 6h, uwzględniając postoje) - czyli ok 17 przekraczam granicę
- Zwardoń - Czadca - Żylina - Bratysława (E75/E50) i dalej do Granicy z Węgrami (na M15) - jakieś kolejne 4h (z postojami) czyli będe na Węgrzech ok 21.00.
I teraz mam pytania:
1. Czy o tej porze lepiej jechać:
a) na Gyor --> Budapeszt (M1) i szukać noclegu w tych okolicach?
b) jechać autostradą i obwodnicą Budapesztu (M1 dalej M7 na Siofok) do Letenye i dalej do Chorwacji?
c) jechać M15 w Gyor skrecic na M85 i dalej M86 do Szombathely i dalej E65 na Zalaegerszeg i dalej 74 by dojechać do E71/M7(w Nagykanizsa) i dalej do Letenye a potem autostradą na Istrię?
d) jazda węgierska drogą 86 - i dalej przez Słowenię do Letenye? i a następnie autostradami w Chorwacji na Istrię?
2. W sobote 26.08 jadę z Chorwacji na Słowację. Zakładałem wyjechać w sobotę późnym popołudniem (lub wieczorem ok 21.00) - na Słowacji (Liptovsky Mikulas) muszę być w niedzielę 27.09 od 12.00. Czy to jest dobry pomysł?
Pozdr. i z góry dziękuję za rady.
M.