Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 25.07.2017 12:59

No więc mu odpowiedziałem. Jeśli M86 (a to niewielki odcinek) jest płatny, to kupując winietę nie musisz się martwić. Po niewielkiej korekcie może jechać bez winiety. I już.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.07.2017 13:00

trajano napisał(a):A od kiedy musisz jechać płatnymi odcinkami?

Mapka usera ApropoDefacto prowadzi przez odcinki płatne.
Ty twierdzisz, że jedziesz tam za darmo co w tym roku jest niemożliwe.
Zmieniło się. Pokazałem różnicę.
Przestudiuj mapki i znajdź tą różnicę.
Nigdzie nie pisałem, że trzeba jechać drogą płatną.
Czytamy ze zrozumieniem :idea:
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 25.07.2017 13:39

Dzieki Panowie, w takim razie chyba faktycznie wybiorę trasę nr 2, zwłaszcza jeżeli dzięki niej szybciej przelecę przez Słowacje. Bo rozumiem, że nic szybszego i komfortowego nie ogarnie się na tej trasie ? (a nie chce dokładać 200-300km żeby cały czas autostradami lecieć) Co do kombinacji na Węgrzech, to już wolę mieć tą winietkę i nie kombinować z objazdami tylko lecieć autostradą nawet jeżeli to niewielki odcinek. W końcu patrząc na koszta całej podróży te 12 Euro mnie nie zbawią (a w drodze powrotnej może trasą nr.1 pojadę żeby Budapeszt zwiedzić). Kojarzycie może ile mnie będzie kosztował odcinek autostrady w Cro (do Makarskiej) ? dobrze policzyłem że ok 250 kun w jedną stronę ? są jakieś płatne tunele na tej trasie ?

Ps. jeszcze pytanko na szybko, jadąc trasą numer 2 nie będzie problemu ze stacjami z LPG ? myślałem żeby zatankować jeszcze na Słowacji (żeby nie tankować na Węgrzech bo podobno sporo drożej) i potem dopiero w Chorwacji. Dzięki za pomoc !
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 25.07.2017 14:30

bigredone napisał(a):Trasa nr 2. Winiety oczywiście będą potrzebne. Najgorszy i tak będzie odcinek z Myślenic do granicy PL. Trasa nr 1 będzie wolniejsza również w SK.

Wg mnie Kraków - Zwardoń jest gorszym odcinkiem.

W drodze Kraków-Sahy-Budapeszt-Makarska najgorszy jest przejazd przez Słowację czyli Chyżne-Sahy.
turli
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) turli » 25.07.2017 15:02

eStefan napisał(a):
bigredone napisał(a):Trasa nr 2. Winiety oczywiście będą potrzebne. Najgorszy i tak będzie odcinek z Myślenic do granicy PL. Trasa nr 1 będzie wolniejsza również w SK.

W drodze Kraków-Sahy-Budapeszt-Makarska najgorszy jest przejazd przez Słowację czyli Chyżne-Sahy.

Czyli co polecasz?;)

Ja również będę leciał od strony Krakowa ale najpierw do znajomego w Székesfehérvár.
Na Węgry kupuję winietę ale Słowację chciałbym jakąś ominać...pytanie. Jak wygląda ta droga na Sahy? Kręta? Nawierzchnia kiepska? Mocno górzysta? Czy może lepiej kupić winietę i jechać od strony Zyliny?
tomi_weber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomi_weber » 25.07.2017 15:19

ApropoDefacto napisał(a):Ps. jeszcze pytanko na szybko, jadąc trasą numer 2 nie będzie problemu ze stacjami z LPG ? myślałem żeby zatankować jeszcze na Słowacji (żeby nie tankować na Węgrzech bo podobno sporo drożej) i potem dopiero w Chorwacji. Dzięki za pomoc !

Wbij sobie miasto jakie Cie interesuje, tu masz przykładowe stacje z LPG na Węgrzech https://holtankoljak.hu/uzemanyagok#a=m ... 4&range=50
Ostatnio edytowano 25.07.2017 15:21 przez tomi_weber, łącznie edytowano 1 raz
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 25.07.2017 15:19

Droga na Sahy to w przeważającej części droga przez lasy, są podjazdy pod góry z zakrętami i zjazdy znich, jakieś wioseczki też się mija. Rok temu jak jechałem nawierchnia była nie najgorsza może poza większymi miastami przez które się przejeżdza. Ja jeżdze w nocy, nie dałbym rady z ich ograniczeniami prędkości i słowackimi kierowcami.
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 25.07.2017 16:44

tomi_weber napisał(a):Wbij sobie miasto jakie Cie interesuje, tu masz przykładowe stacje z LPG na Węgrzech https://holtankoljak.hu/uzemanyagok#a=m ... 4&range=50

Na Węgrzech LPG się nie tankuje dla zasady, jest niewiele tańsze od PB95.
Za to pozostałe paliwa są w przyzwoitych cenach.

ApropoDefacto napisał(a): ... są jakieś płatne tunele na tej trasie ?

Ps. jeszcze pytanko na szybko, jadąc trasą numer 2 nie będzie problemu ze stacjami z LPG ? myślałem żeby zatankować jeszcze na Słowacji (żeby nie tankować na Węgrzech bo podobno sporo drożej) i potem dopiero w Chorwacji. Dzięki za pomoc !

Jest tunel Sveti Ilia koło Baski Vody - znacznie ułatwia dostanie się z autostrady nad morze. Jest nieobowiązkowy , można pojechać starą drogą.

LPG przy trasie nr 2 zatankujesz w Słonecznych Piaskach (czy jak to się tam tłumaczy ;) )przed Bratysławą a później na starym przejściu w Letenye - Gorican.

eStefan napisał(a):Droga na Sahy to w przeważającej części droga przez lasy, są podjazdy pod góry z zakrętami i zjazdy znich, jakieś wioseczki też się mija. Rok temu jak jechałem nawierchnia była nie najgorsza może poza większymi miastami przez które się przejeżdza. Ja jeżdze w nocy, nie dałbym rady z ich ograniczeniami prędkości i słowackimi kierowcami.

Jadąc w dzień nie było najgorzej, widoczki i tak dalej :wink: , ale w nocy myślałem, że osiwieję góra, dół, zakręt, wioska :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2017 17:06

eStefan napisał(a):

.

Nie wiem...Pojadę na A4/S1. No chyba, że w dniu wyjazdu będę wiedział o jakimś korku na A4 to wtedy przez wioski. W jakieś 1:45 h powinienem być na granicy. Ale kolega jedzie z Myślenic to musi lecieć bocznymi na Zwardoń, ale z drugiej strony ma bliżej.
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 25.07.2017 22:23

A4 hmm pewnie jest to jakiś pomysł, ale wtedy bym już leciał Czechy Austria Słowenia.
Endurowiec
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endurowiec » 25.07.2017 22:31

Ja wracałem w nocy przez Słowację Barwinek Bardejow itd masakra. Jeleń prawie mi auto roztrzaskał :?
robertos75
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertos75 » 26.07.2017 13:14

czy na CPN na Węgrzech i Słowacji bez problemu za winiety zapłacę w Euro?
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 26.07.2017 13:17

Lepiej kartą. Płacenie w eur jest po bandyckim kursie. Albo kup odpowiednią ilość hrk albo płać kartą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2017 13:18

eStefan napisał(a):A4 hmm pewnie jest to jakiś pomysł, ale wtedy bym już leciał Czechy Austria Słowenia.

Właśnie nie chcę. Chcę ominąć Wiedeń, Słowenię i granicę SLO/HR. Węgierska trasa zawsze w dzień bardziej przewidywalna. A poza tym chcę zjeść dobry gulasz i rybną :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2017 13:20

trajano napisał(a):Lepiej kartą. Płacenie w eur jest po bandyckim kursie. Albo kup odpowiednią ilość hrk albo płać kartą.

A po co mu kuny w Słowacji na Węgrzech ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone