Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.07.2017 08:56

jgx1 napisał(a):Proszę mnie nie ochrzaniać :) - wiem że odpowiedz na moje pytanie jest tu na forum w wielu miejscach ale siedzę na balkonie w Cro i nie mam możliwości przekopywać się przez forum bo żona każe się zbierać na plaże :) - w tym roku planuje wrócić przez Węgry 86 - jak z tego miejscu https://www.google.pl/maps/dir//48.0016828,17.1881538/@48.0017724,17.1866752,17.5z/data=!4m5!4m4!2m2!1b1!2b1!3e0 optymalnie wbić się na Słowacką autostradę (na Węgry winietek nie mam na Słowację tak). Rozumiem że nie mogę wjechać tym wjazdem jeszcze po Węgierskiej stronie tuż przed granicą bo jest do końca płatny (chociaż gdzieś spotkałem się z opinią że te 300 czy ile tam metrów jest jest bezpłatne ale to chyba lipa).

O ile dobrze zrozumiałem to
tak.
Kiedyś już tak jechałem.

Miłego plażowania. :papa:
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 22.07.2017 09:50

W zeszłym roku jechaliśmy, i znak o winiecie był dopiero za zjazdem z autostrady. Nic nam nie przyszło, mojemu bratu który tamtędy jeździł też nie. Nie bardzo rozumiem skąd te informacje o płatnym odcinku OD SAMEJ GRANICY. Może niech ktos to zweryfikuje i da zdjęcie lub filmik z przejazdu tamtym przejściem w tym roku, aby zobaczyc gdzie znajduje się informacja o płatnym odcinku.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.07.2017 13:41

trajano napisał(a):W zeszłym roku jechaliśmy, i znak o winiecie był dopiero za zjazdem z autostrady. Nic nam nie przyszło, mojemu bratu który tamtędy jeździł też nie. Nie bardzo rozumiem skąd te informacje o płatnym odcinku OD SAMEJ GRANICY. Może niech ktos to zweryfikuje i da zdjęcie lub filmik z przejazdu tamtym przejściem w tym roku, aby zobaczyc gdzie znajduje się informacja o płatnym odcinku.

Z mapki wynika, że już od granicy obowiązuje winieta.

Ktoś wcześniej pisał o tej zmianie od początku roku.
W każdym razie mapka wskazuje jednoznacznie.

Zdjęcia na Street View są z 2011 roku, wiec lepiej się nimi nie sugerować.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 22.07.2017 16:45

trajano napisał(a):W zeszłym roku jechaliśmy, i znak o winiecie był dopiero za zjazdem z autostrady. Nic nam nie przyszło, mojemu bratu który tamtędy jeździł też nie. Nie bardzo rozumiem skąd te informacje o płatnym odcinku OD SAMEJ GRANICY. Może niech ktos to zweryfikuje i da zdjęcie lub filmik z przejazdu tamtym przejściem w tym roku, aby zobaczyc gdzie znajduje się informacja o płatnym odcinku.

Wystarczy że jest napisane w biuletynie że każdy odcinek jest płatny w momencie przekroczenia granicy jeśli tylko prowadzi od granicy .
Wyjątki są to kilka odcinków które są darmowe .
Może ci mandat nie przyjdzie ale jeśli wyłapała cię kamera a nie miałeś winiety przy pierwszej lepszej kontroli może nie być ciekawie.
Z drugiej strony na Węgrzech obowiązuje że każdy mandat powinien być zapłacony w trakcie opuszczania kraju :):)
Czyli każdy z nas powinien na przejściu zapytac czy w trakcie podróży nie został złapany na kamerze za jakieś wykroczenie drogowe ...totalna głupota.

http://www.budapeszt.msz.gov.pl/pl/aktu ... a_wegrzech
Bartol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartol » 23.07.2017 20:09

Przypomnę się, do wyjazdu 6 dni, a ja dalej mam dylemat.

Im więcej czytam, tym mniej wiem :D Do rzeczy, wyjazd 29.07 (sobota) z Krakowa, ok godziny 14-15, jedziemy busikiem Trafic w 6 osób. Zastanawiam się czy jechać jak w poprzednie lata z winietami Kraków>Chyżne>Sahy>Budapeszt na około>Letenye i dalej cały czas autostradą do Lokvy Rogoznicy - z tym że wtedy jechaliśmy małą osobówką (koszty na 3 os. i winiety na 10dni)

W tym roku większy bus i większe opłaty, ale dzielimy na 6osób, więc winieta na Węgry kategoria D2 i bramki Chorwackie liczę też z II (winiety na miesiąc). Cały czas myślę czy spróbować jechać bez opłat kierując się na Bratysławe i później wiadomo na 86, a następnie autostradą do Karlovac i dalej przez Plitvice, Knin itd.

Chcę wybrać mniejsze zło :D Czy wg bardziej doświadczonych opcja oszczędności warta zachodu, względem godzin jazdy? Niby jedziemy bez ciśnienia, ale jechać 20h też mi się nie uśmiecha.
Ostatnio edytowano 24.07.2017 18:53 przez Bartol, łącznie edytowano 1 raz
raw26
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) raw26 » 24.07.2017 07:49

Słowację zrobisz bez winiet kierując się na przejście w Sahy. Omiń tylko ekspres między Bańską a Zwoleniem. Jeżeli chodzi o Węgry czytałem, że nocą jazda po drogach krajowych jest wyczerpująca i z drugiej strony jest sporo zwierzyny która lubi pod koła wskakiwać podobnie jest w Chorwacji między Karlovać a Plitvickimi. Ja zrobiłem tak. Słowacja bez winiet na Węgry kupiłem miesięczną, jadąc tam jechałem Chorwackimi autostradami, a wróciłem jedynką do Karlovaca i dalej autostradą do granicy w kierunku Węgier. Wydaje mi się, że jest to kompromisowe rozwiązanie i warte rozważenia.
fish74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fish74 » 24.07.2017 19:24

Bartol napisał(a):Przypomnę się, do wyjazdu 6 dni, a ja dalej mam dylemat.

Im więcej czytam, tym mniej wiem :D Do rzeczy, wyjazd 29.07 (sobota) z Krakowa, ok godziny 14-15, jedziemy busikiem Trafic w 6 osób. Zastanawiam się czy jechać jak w poprzednie lata z winietami Kraków>Chyżne>Sahy>Budapeszt na około>Letenye i dalej cały czas autostradą do Lokvy Rogoznicy - z tym że wtedy jechaliśmy małą osobówką (koszty na 3 os. i winiety na 10dni)

W tym roku większy bus i większe opłaty, ale dzielimy na 6osób, więc winieta na Węgry kategoria D2 i bramki Chorwackie liczę też z II (winiety na miesiąc). Cały czas myślę czy spróbować jechać bez opłat kierując się na Bratysławe i później wiadomo na 86, a następnie autostradą do Karlovac i dalej przez Plitvice, Knin itd.

Chcę wybrać mniejsze zło :D Czy wg bardziej doświadczonych opcja oszczędności warta zachodu, względem godzin jazdy? Niby jedziemy bez ciśnienia, ale jechać 20h też mi się nie uśmiecha.

Kolejny do Iva :-)
Byłem w Lokvie niecałe dwa tyg temu i też traffikiem ....Węgry tak D2 tylko taką proś bo z dowodu dadzą Ci pewnie złą , Cr kategoria II i nie wierz co pisza niektórzy że może sie uda I - każde bramki liczy wyższą kat.Karlovac - Plitvice i do A1 non stop ograniczenia 50-60 i co szkoła fotoradar ( z 10 na pewno ) jedziesz i śpisz ...
ApropoDefacto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ApropoDefacto » 25.07.2017 11:41

Witam,
Wyjeżdżamy z pod Krakowa 10 sierpnia (czwartek) między 17 a 19. Jest to nasza pierwsza podróż do Chorwacji. Nasz cel- Makarska. Proszę doradźcie nam którą trasą jechać ? winiety kupujemy na Słowację i Węgry. Na Cro oczywiście autostrada. Z racji tego, że jedziemy na noc nie interesują nas zbytnio widoczki na Słowacji i Węgrzech. Chcemy w miarę komfortowo pokonać tą podróż więc chyba najlepszym rozwiązaniem będzie jak najwięcej autostrad. Zamieszczam dwie wstępne trasy które nas interesują. Jakieś uwagi/ sugestie ?
Załączniki:
trasa 1.JPG
Chyżne- Bańska Bystrzyca- Sahy- Budapeszt (albo centrum albo obwodnica?)- Nagykanizsa- Letenye- Chorwacja taka sama trasa
trasa 2.JPG
Zwardoń- Zylina- Bratysława- Gyor- Szombathely- Letenye- Chorwacja taka sama trasa
Max Power
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Max Power » 25.07.2017 11:54

Hej, skoro wykupujesz winiety na Słowację i Węgry to zrób z nich użytek i jedź autostradami. Nadłożysz trochę drogi ale będziesz się poruszał szybciej i przede wszystkim bezpieczniej ponieważ wybierasz się w nocy. Pozdrav
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 25.07.2017 12:18

Jedź trasą nr. 2 i wtedy winiety na Węgry nie będą potrzebne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2017 12:30

Trasa nr 2. Winiety oczywiście będą potrzebne. Najgorszy i tak będzie odcinek z Myślenic do granicy PL. Trasa nr 1 będzie wolniejsza również w SK.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 25.07.2017 12:31

Jeżdżę trasa nr 2 od lat. Nigdy nie potrzebowałem winiet. Chyba że w tym roku się coś zmieniło.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 25.07.2017 12:51

trajano napisał(a):Jeżdżę trasa nr 2 od lat. Nigdy nie potrzebowałem winiet. Chyba że w tym roku się coś zmieniło.

A i owszem. Jest droga M86, która jest płatna.
Autostrada od granicy także jest już płatna.
Bez winiety
Z winietą
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 25.07.2017 12:54

A od kiedy musisz jechać płatnymi odcinkami?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2017 12:56

Bo pytający napisał, że chce komfortowo i dał mapkę z konkretną trasą.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone