Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.07.2017 21:22

robertos75 napisał(a):witam,jedziemy pierwszy raz przez Słowację ,pytanko mam... samochód bierzemy z wypożyczalni w Katowicach dobę wcześniej niż mamy rezerwacje w Podstranie obok Splitu.czyli wolne co najmniej 12 godzin,.Pomyślałem że można zwiedzić Budapeszt tak na jednej nodze.Jest sens ,?

a byli w Budapeszcie :?: jak nie to sens jest, nawet jakby już byli :!:

robertos75 napisał(a):I jeszcze jedno czy samochód zostawić na przedmieściach Budapesztu i wybrać się transportem miejskim na zwiedzanie(korki ,parkometry itp)czy jednak samochodem ?

samochodem zaparkować na parkingu przy DeliPalyaudvar, w tamtym roku 6zł/godzina, potem szybkie dojście ul.Kościuszki do Baszty Rybackiej skąd blisko do najważniejszych punktów (5godz wystarczy, czyli 30zł za parking jak na Budapeszt to mz niedrogo, tak blisko do najciekawszych miejsc)
robertos75
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertos75 » 18.07.2017 05:52

no nie byli ,pytałem o sens bo trochu mało czasu na zwiedzanie ,ale dzięki za odp.
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 18.07.2017 09:45

kodens79 napisał(a):Ale nigdy nie zapomnę przejazdu normalnymi drogami w nocy przez HU.

Czemu? Było tak źle? Po iluś tam latach jazdy przez Austrię autostradą przymierzam się w tym roku wróćić przez Węgry 86 ale bee jechał w nocy i obawiam się zwierząt o których dość często tu się wypowiadają ludzie
nikaaa_87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nikaaa_87 » 20.07.2017 08:40

Witam. Z góry przepraszam za lenistwo ,że nie przejrzałam całego wątku,ale jeśli ktoś zdecyduje się wyrazić swoją opinię ,to będę bardzo wdzięczna. Byliśmy dwa razy w Primostenie i zawsze jeździliśmy tą samą trasą-Jastrzębie-Cieszyn-Triniec-Czadca-Żylina-Bratyslawa-Gyor-m1 pod Budapeszt-Szekesfehervar-Nagykanizsa-Letenye-Karlovac,itd. Winiety na Słowacji i Węgrzech+bramki w Cro. W tym roku ruszamy 1.09. do miejscowości Bosana. Jedziemy busem 7 osob+ 7 miesieczne dziecko i dwa psy. Chcemy maxymalnie skrócić czas jazdy. Wyjeżdżamy ok 21 z Jastrzębia. Na pewno przez Wegry pojedziemy inaczej ( przez Csorną). Reszta raczej bez zmian. Jaki będzie koszt autostrad ? Będziemy 10 dni,wiec na Słowacji trzeba wykupić miesięczną. A jak to wygląda na Węgrzech? Ostatni raz byliśmy trzy lata temu. Pamietam ,że kupowalismy winiete zaraz na granicy. I ile mniej więcej potrzebujemy kun na bramki w Cro?
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 20.07.2017 08:46

Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 20.07.2017 08:47

robertos75 napisał(a):witam,jedziemy pierwszy raz przez Słowację ,pytanko mam... samochód bierzemy z wypożyczalni w Katowicach dobę wcześniej niż mamy rezerwacje w Podstranie obok Splitu.czyli wolne co najmniej 12 godzin,.Pomyślałem że można zwiedzić Budapeszt tak na jednej nodze.Jest sens ,?a jak nie to jakieś inne propozycje .A jak już to może znacie jakieś fajne i tanie noclegi w okolicach Budapesztu.I jeszcze jedno czy samochód zostawić na przedmieściach Budapesztu i wybrać się transportem miejskim na zwiedzanie(korki ,parkometry itp)czy jednak samochodem ?

http://forum.wegierskie.com/
fireman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fireman » 21.07.2017 14:25

Grupa Wirtualne CB na Facebooku - wzajemnie ostrzeganie się o utrudnieniach i czasie przejazdu
https://www.facebook.com/groups/1679373 ... =bookmarks

Słowacja, zamknięta I/18 w Strećno
W dniach od 16.07.2017 do 23.07.2017 będzie zamknięta droga I/18 w części Srećno na terenie Republiki Słowackiej.
Wyznaczono drogi alternatywne:
Żilina - Terchova - Kralovany Martin.
W kierunku Rużemberok, Liptowski Mikulasz: Żilina - Rajec - Klaćno - Nitrianske Pravno - Slovenske Pravno - Martin, Povazska
W kierunku Povazska Bystrica - autostrada: Rużomberok -Donovaly - Bańska Bystrzyca.
nikaaa_87
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) nikaaa_87 » 21.07.2017 18:02

Czy na Węgrzech zapłacę za paliwo e Euro,czy tylko forinty wchodzą w grę,ewentualnie płatność kartą?
papse
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 21.07.2017 18:17

Tylko po co utrudniać, zapłać kartą i po krzyku. :papa:
Kajzer
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kajzer » 21.07.2017 18:30

nikaaa_87 napisał(a):Czy na Węgrzech zapłacę za paliwo e Euro,czy tylko forinty wchodzą w grę,ewentualnie płatność kartą?

Mozna w euro ale kurs zbojnicki.
Mnie dwa lata temu skasowali grubo i po przeliczeniu wyszlo 7,9 PLN za liter 8O
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 21.07.2017 22:17

Kajzer napisał(a):
nikaaa_87 napisał(a):Czy na Węgrzech zapłacę za paliwo e Euro,czy tylko forinty wchodzą w grę,ewentualnie płatność kartą?

Mozna w euro ale kurs zbojnicki.
Mnie dwa lata temu skasowali grubo i po przeliczeniu wyszlo 7,9 PLN za liter 8O

I dlatego od płacenia jest karta.
W zeszłym roku w maju płaciłem za 20,02 lirta 7706 HUF, co po przeliczeniu przez bank obciążyło moje konto kwota 107,72
zł. Daje to cenę za litr pB 5,38 zł na stacji Schell.
Tanio nie było, ale to Shell i nie jest to 7,90 za litr.

Może kolega tankował paliwo lotnicze wzbogacane uranem :?: :lol: :papa:
Ostatnio edytowano 22.07.2017 08:16 przez krutom, łącznie edytowano 1 raz
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 22.07.2017 06:51

Zależy jak na to patrzeć.

Pesymistycznie: quwa ale mnie skroili nie dobre madziary okradły mnie.

Optymistycznie: super że udało się zatankować nie mając miejscowej waluty. Ten węgier to przemiły człowiek, że zgodził się przyjąć zapłatę w innej walucie. Tyle będzie miał kłopotu bieganie po kantorach itd.

Co do płacenia osobiście też tylko karta. Dla nie przekonanych kupić w kantorze forintów na samo tankowanie.
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 22.07.2017 06:57

krutom, ale tak na przyszłość to tankuj na shellu :mrgreen:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 22.07.2017 08:16

Yanush napisał(a):krutom, ale tak na przyszłość to tankuj na shellu :mrgreen:

Racja, późno już było.
Poprawię.
jgx1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jgx1 » 22.07.2017 08:30

Proszę mnie nie ochrzaniać :) - wiem że odpowiedz na moje pytanie jest tu na forum w wielu miejscach ale siedzę na balkonie w Cro i nie mam możliwości przekopywać się przez forum bo żona każe się zbierać na plaże :) - w tym roku planuje wrócić przez Węgry 86 - jak z tego miejscu https://www.google.pl/maps/dir//48.0016828,17.1881538/@48.0017724,17.1866752,17.5z/data=!4m5!4m4!2m2!1b1!2b1!3e0 optymalnie wbić się na Słowacką autostradę (na Węgry winietek nie mam na Słowację tak). Rozumiem że nie mogę wjechać tym wjazdem jeszcze po Węgierskiej stronie tuż przed granicą bo jest do końca płatny (chociaż gdzieś spotkałem się z opinią że te 300 czy ile tam metrów jest jest bezpłatne ale to chyba lipa).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ] - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone