Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Słowację, Węgry, Rumunię, Serbię, Bośnię...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dodi79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 03.07.2019 08:07

Witam. Wiem, że tytuł może niektórych trochę zaskoczyć :) W tym roku w drodze do Chorwacji postanowiłem zrobić małą objazdówkę. Link do trasy poniżej. Dlaczego tak? Ano dlatego, że chciałbym przejechać się słynną trasą Transfogarską w Rumunii, po drodze też jest parę miejsc do zobaczenia. Tam będę miał jeden nocleg. Drugi nocleg planuje w Sarajewie. W Sarajewie już byłem ale tylko przejazdem a chciałbym zwiedzić to miasto dokładniej - zasługuje na to. Być może ktoś już tak jechał w całości bądź odcinkami. Jeżeli tak to podsuńcie jakieś swoje przemyślenia nt. mojej trasy. Pozdrawiam

link do trasy - https://goo.gl/maps/VhEren8pAqZDB8SN7
Ostatnio edytowano 03.07.2019 08:41 przez dodi79, łącznie edytowano 2 razy
koval
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koval » 03.07.2019 08:30

Popraw linka z Map Google, bo pokazuje ci zwykłą trasę przecz Czechy, Austrię i Słowenię :oczko_usmiech:
dodi79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 03.07.2019 08:34

koval napisał(a):Popraw linka z Map Google, bo pokazuje ci zwykłą trasę przecz Czechy, Austrię i Słowenię :oczko_usmiech:

hmmm... ja otwieram z tego linka i jest ok... :?
koval
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koval » 03.07.2019 08:38

Może to wina tego, że patrzę na telefonie
dodi79
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dodi79 » 03.07.2019 08:42

koval napisał(a):Może to wina tego, że patrzę na telefonie

miałeś rację... już poprawiłem...
memaka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) memaka » 27.07.2019 21:20

Z gogle map jest tak, że jak przesuwamy trasę ręcznie, nie odzwierciedla tego w linkach na telefon itp. Trzeba więcej punktów trasy wrzucić i wtedy się pokrywa, ot taki minusik map z gogle. Ogólnie są ok.
leszekadamek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekadamek » 28.07.2019 21:29

Witam wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post na forum - i od razu pytanie:
Dodi79, jak udała się wycieczka? Warto pojechać tą samą drogą?
Pozdrawiam
Leszek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
OT-Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.07.2023 18:38

marekkowalak napisał(a):
bruce willis napisał(a):podpinam się ... planuję wyjazd w poniedziałek, trasa tylko drogi bezpłatne ... Słowacja - Żylina, Nitra i Komarno, Węgry - Szekesfehervar, Mohacz, CR - Osijek, Żupanija i dalej BiH - Tuzla, Sarajevo, Mostar i znów CR - Ploce .... ktoś wie jak ta trasa? może ktoś jechał? korki? TIRy na drogach :) ?
z góry dzięki za podpowiedzi

Generalnie powiem tak: jeśli przejedziesz na raz, bez noclegów, tą trasę tak jak sobie zaplanowałeś, czyli wszystkie kraje bezpłatnymi, to w Sarajewie nie będziesz wiedział jak się nazywasz i nie będziesz chciał więcej wsiąść do samochodu....
Zrobisz jak zechcesz, ale na takiej długiej trasie oszczędności na autostradach moim zdaniem nie mają sensu.

Nie zawsze zgadzam się z userem @marekkowalak, ale tutaj akurat ma 100% racji i lepiej bym tego nie ujął. Oczywiście każdy jest innym kierowcą oraz ma swoją wytrzymałość, ale nigdy więcej tej i podobnej przeprawy na raz, a jechałem na nocleg do Sarajeva i z Sarajeva.

W BiH jest tak słabo z wyprzedzaniem, że cieszyłem się na widok PL ciężarówek, które wywoływałem przez CB i pomagały się wyprzedzać.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.07.2023 20:47

Twoim wariantem trzeba by chyba TAK, 14 godz obecnie wychodzi, to grubo, a jeszcze przerwy trzeba robić, chyba że @marekkowalak coś innego zaproponuje lub inaczej to widzi;
Od Sarajeva do Ploce nie ma co wymyślać, jedna droga...
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 26.07.2023 21:18

Ja bym skorzystał z chorwackiej autostrady od Beli Monastir do bośniackiej granicy. To tylko 5 Euro a odpoczniesz trochę po minięciu Węgier.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 26.07.2023 23:34

Wez juz nie kombinuj wydaj te 200 zl na te autostrady i jedz normalnie jak czlowiek dojedziesz szybciej bezpieczniej bez mandatu a skoro masz dobre auto to cie stac na oplaty bo to wszystko kupy sie nie trzyma.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.07.2023 23:59

te kiero napisał(a):Twoim wariantem trzeba by chyba TAK, 14 godz obecnie wychodzi, to grubo, a jeszcze przerwy trzeba robić, chyba że @marekkowalak coś innego zaproponuje lub inaczej to widzi;
Od Sarajeva do Ploce nie ma co wymyślać, jedna droga...

Zgadzam się, tak jak to wyrysował w GM te kiero, to będzie najlepsza opcja, chociaż ja osobiście kupiłbym winietę węgierską i pojechał przez Bratysławę, Budapeszt i Miszkolc autostradami. Ale ja jestem wielbicielem autostrad - jeśli Ty wolisz przez Węgry krajówkami (i jak widzę, rozsądnie to argumentujesz), to tak jak pokazał te kiero, będzie najlepiej.

A w ogóle to jak już będziesz blisko Sarajeva, to grzechem byłoby nie zrobić sobie tam noclegu i nie pozwiedzać chociaż kilka godzin. Nie pożałujecie - dla mnie osobiście nie ma piękniejszego miasta na Bałkanach.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 27.07.2023 09:56

Osobiście też polecam nocleg w Sarajewie i kolejkę linowa z widokiem na panoramę miasta.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.07.2023 11:01

mchrob napisał(a):Ja bym skorzystał z chorwackiej autostrady od Beli Monastir do bośniackiej granicy. To tylko 5 Euro a odpoczniesz trochę po minięciu Węgier.

Zerknąłem na GM i autostradą nawet dalej się da pojechać. Nareszcie cos się dzieje.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 27.07.2023 11:18

te kiero napisał(a):
mchrob napisał(a):Ja bym skorzystał z chorwackiej autostrady od Beli Monastir do bośniackiej granicy. To tylko 5 Euro a odpoczniesz trochę po minięciu Węgier.

Zerknąłem na GM i autostradą nawet dalej się da pojechać. Nareszcie cos się dzieje.

Jest tam duże przejście graniczne autostradowe i kawałek autostrady po bośniackiej stronie. Jechałem tamtędy w zeszłym roku, jeszcze wtedy nie było odcinka powyżej Osijeka. Ale widać też że Węgrzy robią autostradę od Peczu do granicy. Dzieje się :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies