Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]
napisał(a) marekkowalak » 27.07.2023 23:25
Andrzej3777 napisał(a):bruce willis napisał(a):dzięki Panowie za pomoc
... czyli reasumując : Słowacja odżałować te 50 zł i kupić - jak trasa wtedy?... Węgry- nie trzeba (raz kilka lat temu jechałem i nie było źle), CR - nie trzeba.. BiH - trasa Doboj Zenica i A1 do Sarajeva i potem dół Mostar i Ploce? czy tak?
Podziwiam Ludzi którzy planują nie tanie wakacje a kombinują jął oszczędzić 200 lub maksymalnie 300zl na winety.Ja zawsze kupuje na wszystkie Kraje tranzytowe i nie martwię się czy aby nie wjadę na płatną itp.Jade jak nawigacja prowadzi oczywiście mogą byc korki i muszę zjechać na lokalną drogę nawet nie wykorzystując winety na dany Kraj.Ale ja wolę wszystko opłacić i do przodu bez kombinowania.
Widzisz - a czasem wystarczy usiąść przed wyjazdem na kilka chwil z mapami i tak sobie zaplanować podróż, żeby nie wydawać pieniędzy bez sensu tam gdzie nie potrzeba (bo może źle zjadę i potrzebna będzie winieta). To się nazywa sztuka planowania.
Idąc twoim tokiem rozumowania, to trzeba by wykupić winiety na pół Europy (bo może w Austrii będą korki i trzeba będzie przez Szwajcarię objechać).
Poza tym obecnie zakup winiety zajmuje 2-3 minuty maksymalnie - więc w razie czego w każdej chwili można wyjąć telefon i sobie kupić. W Unii roaming jest darmowy.
Kolega chce jechać dużą część trasy krajówkami i logicznie to uzasadnił, podając kilka argumentów (a nie tylko finansowy) - więc nie rozumiem ludzi, którzy próbują mo wmówić, że tylko autostrady i nic więcej. Sam jestem wielbicielem autostrad, ale go rozumiem.