Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Serbię ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kmichal
Koneser
Trasa przez Serbię ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.05.2012 11:29

Witam.
Mam kilka pytań związanych z trasą przez Serbię od granicy z Węgrami ( Szeged ) w kierunku na Czarnogórę.
Pierwsze z nich dotyczy opłaty za " autostradę " od granicy do Nowego Sadu. Czy wiecie w którym miejscu jest ona pobierana ? Pytam ponieważ przewiduję nocleg w miejscowości Palic ( 15 km od granicy ) i nie wiem czy podwójnie nie będę musiał płacic za autostradę - pierwszego dnia do Palic jedna opłata i następnego dnia znowu ta sama opłata wjeżdzając na autostradę w kierunku na Nowy Sad ?
Drugie pytanie dotyczy przejazdu przez Nowy Sad; czy są z tym jakieś problemy czy też oznakowanie jest dobre i ewentualnie czy macie jakieś inne sugestie z tą trasą związane ?
Trzecie pytanie dotyczy trasy z Nowego Sadu do granicy z Czarnogórą. Jaką trasę polecacie ( przez jakie miasta; jakie nr dróg ) ?
Z góry wielkie dzięki.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 20.05.2012 14:48

Wybór Palicia do spanka to wybór trafny. Co do dojazdu do niego autostradą to pod koniec sierpnia ub. roku na autostradzie za przejściem były już szykowane miejsca pod bramki (tak mi to wyglądało), bramek jeszcze nie było. Czy już tam są i czy w ogóle będą, nie wiem. Dla spokojności możesz dojechać do Palicia przez przejście w Tompie/Kelebiji i Suboticę. Poza tym, jak sobie popatrzysz na googlemapy to zobaczysz że za przejście w Roszke jest węzel. którym dojeżdza się do bocznej drogi na Horgosz i Palic (droga 22-1), a bramki będę za tym węzłem.
Co kolejnych pytań to Ci nie pomogę bo jeżdżę na Belgrad z ominięciem N.Sadu ale może miejscowi coś doradzą.

ps. nowe bramki jednak nie przybyły, dalej płatny jest krótki odcinek przed N.Sadem - 330 DIN (3,5E)
http://www.putevi-srbije.rs/index.php?o ... 85&lang=en
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.05.2012 19:55

... a może lepiej jechać na Belgrad i tam dopiero odbić na Czarnogórę ? Czyli pobór opłaty za odcinek od granicy jest dopiero przed Nowym Sadem a do zjazdu na Palić / Subotica nie ma poboru ?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone