Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Niemcy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
renatalato
Cromaniak
Trasa przez Niemcy

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 12.06.2006 12:57

Witam

Mam dużą prośbę do tych co już wrócili z Cro. 17-06 wybieram się na Pag , ale jadę ze Szczecina przez Niemcy, wytyczyliśmy trasęn przez Monachium
Salzburg
Villach
Lubljanę
Karlovac itd
Czy ktoś jechał tamtędy w tym roku?
Viamichelin nie chce mi zaznaczyć tej trasy, może są jakieś rozbudowy drogi albo objazdy??? Chyba gdzieś koło Lubljany.
Pozdraw
Renata :?: 8)
bartja
Odkrywca
jedziemy tą samą drogą 21.06

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartja » 18.06.2006 23:25

ktoś ma jakieś rady ?
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 19.06.2006 11:51

Renatalato---jeszcze calkiem niedawno opisywalem moja trase ze Swinoujscia via DDR,poszukaj pod moimi postami w archiwum ,znajdziesz bardzo szybko.
tutaj jest tez link do jednego z postow
forum/viewtopic.php?t=9295&highlight=
Tak na goraco moge Ci powiedziec,ze nie widze wiekszego sensu jechac do Monachium...ale moge sie mylic..
mam nadzieje ,ze pomoglem...
Dalmatinka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 19.06.2006 13:21

Ja proponuje jechac nie na Monachium tylko na Passau. Z doswiadczenia wiem ze droga pusta na Passau a w Monachium mozesz sie wkopac w korki.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 19.06.2006 18:35

...taka tez propozycje dalem w swoim linku..
Passau w DDR jest calkiem mile... :D
maryś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maryś » 19.06.2006 19:34

Witam.
blacha napisał(a):Passau w DDR jest calkiem mile... :D

Oj, oj z geografią trochę na bakier.
Przecież to miasto leżało w BRD.
Pozdrawiam : Marian
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 20.06.2006 08:06

:D Dla mnie to wszystko na zachod to zawsze NRD... :D

...z sentymentu dla FDJ i trabanta....:-)
oj mi sie chyba dostanie...:-)
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 21.06.2006 18:39

Jest już po czasie, ale może komuś jeszcze przydadzą się te informacje. ViaMichelin pokaże Ci tę trasę jeśli wstawisz odpowiednio dużo przystanków pośrednich. Ja Jechałem w ubiegłym roku również przez Niemcy. Jechałem podobnie jak blacha, z tym że nie dojeżdżałem do Norymbergi a przed Hof zmieniłem autostradę na tę prowadzącą do Regensburga. Uniknąłem przez to korki w okolicach Norymbergi, o których podawało niemieckie radio no i zaoszczędziłem kilkanaśie kilometrów. W sierpniu zamierzam powtórzyć tę trasę.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 21.06.2006 18:59

Northstar napisał(a): Jechałem podobnie jak blacha, z tym że nie dojeżdżałem do Norymbergi a przed Hof zmieniłem autostradę na tę prowadzącą do Regensburga.

Ja rowniez zjechalem na Regensburg... :twisted:
Antoś
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Antoś » 21.06.2006 19:34

Za miesiąc wybieram się do Cro przez Niemcy drogą przez Drezno, Hof, Regensburg, Passau, a potem Austria przez Gratz itd.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie po drodze są płatne tunele i ile muszę mieć na nie kaski? :wink: :wink: Z góry dziękuję
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 21.06.2006 22:44

Koszt tuneli na tej trasie to 12 E. Najlepiej kupić od razu bilet na bramkę video. Pozwala to zaoszczędzić trochę tak cennego w podróży czasu.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 22.06.2006 08:19

Northstar napisał(a):Koszt tuneli na tej trasie to 12 E. Najlepiej kupić od razu bilet na bramkę video. Pozwala to zaoszczędzić trochę tak cennego w podróży czasu.

O!!!! Jaka bramka video??? Pierwszy raz slysze!! Powiedz cos wiecej i gdzie ten bilet sie kupuje...
Northstar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Northstar » 23.06.2006 19:37

Na tej trasie zaraz za przejściem granicznym i stacją paliw jest budynek, w którym można kupić winiety. Można tez kupić bilety na tunele. Na tablicy podane są nazwy tuneli i ceny za przejazd. Wystarczy jednak podać trasę jaką chce się jechać (nach Graz w tym przypadku) a oni sami wiedzą ile cię skasować) Podaje się też numery rejestracyjne samochodu. Wklepują to do komputera i możesz ruszać w drogę. Jadąc autostradą przed płatnymi tunelami nie trzeba już podjeżdżać do bramek i płacić za przejazd ale są, zazwyczaj z lewej strony, specjalnie oznaczone bramki z kamerą. Trzeba zwolnić, gdy odczytają twój numer rejestracyjny podnosi się szlaban i jedziesz dalej. Takie bramki to nie tylko wynalazek Austriaków, ale przyznać trzeba, że ułatwia życie.
Antoś
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Antoś » 24.06.2006 07:01

A czy w tym budynku wykupując winietki i bramke wideo można płacić kartą?
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 24.06.2006 10:39

Dobre i wazne pytanie...choc w Austrii mialem 20mutowa poczekalniana przyode z karta,bo gdzies tyle czekalem na autoryzacje
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone