Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa przez niemcy, austrie, slowenie-doradzcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
NowaJa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) NowaJa » 16.08.2011 22:09

Witam,
jestem nowa i na forum i bede w Chorwacji.. nasza, rodzinna, pierwsza wyprawa w te tereny... maz sie troche smuli bo chcial hISZPANIE ALE PRZEKONANY... Ja SIE NACZYTAlAM I WIEM, ZE WARTO...
ale...
malz zapowiedzial, ze jak wszystko zaplanowalam to on sie nie czepia i bede pilotem wiec szukam najdogodniejszych tras... czytam forum od miesiaca wiec juz duzo wiem:) ale...
pomozcie! zeby szanowny malzonek sie nie czepial, ze jakies bedy popelnilam :)

Otoz Austria to wiem i nie mamy zamiaru nic omijac ;) ... wineta... a SloweniA? bo sie duzo naczytalam, ze latwo i bezproblematycznie autostrade mozna ominac... wjedziemy do Slowenii gdzies w Villach i dalej na na ichna stolice i Pule... czy faktycznie to niewielki skrawek autostrady,ktory z latwoscia mozna ominac?
moze ktos mogby "jak krowie na rowie" :oops: wyjasnic jak?
no i mosty/tunele... orientuje sie ktos czy na tej trasie istnieje takowy,ktory mozna bezproblematycznie ominac? zablysne malzowi i na lody dla dzieci zarobie ;) ;) ;)
a na powaznie dzieki za wszelkie info i nie krzyczcie, prosze, ze temat juz byl wakowany 100 razy bo dla mnie to wciaz nowosc ;)

jak to jest w samej Chorwacji? od granicy ze Slowenia do PUli to rzut beretem to chyba jazda juz bez oplat za autostrade co? bo po tym kraju chcemy jezdzic, spokojnie, krajowkami ;) bedziemy sobie jechac wybrzezem... czy lepiej sie nie gmatwac, winete w Sowenii wykupic i tyle?
w Chorwacji duzo kasuja za te superpwe, ichne drogi?
pozdrawiam
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.08.2011 22:18

Wybacz , ale strasznie chaotycznie piszesz......

Jednak z tego co zrozumiałem jedziecie przez Niemcy , Austrię i Słowenię do Puli......więc skoro w Villach wjeżdzasz do Slowenii to kierunek na Ljubljana i pomykasz autostradą Słoweńską aż na Koper.
Bez sensu się bawić w omijanie autostrad w SLO.

Z Koper już jedziesz bezpłatną trasą 21 i 5073 aż do samej Puli.
Trasa ładna , szybka i nie warto się pchać na autocestę HR.
NowaJa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) NowaJa » 16.08.2011 22:30

oj tak, tak... samej mi sie juz pomieszalo..
chodzi mi wlasciwie o to jak dojechac "najlepiej" do Puli od granicy austryjacko-slowenskiej (od okolicy Willach)
co z autostradami w Slowenii?

rzeczywiscie troche namieszalam ;)
Ostatnio edytowano 16.08.2011 22:40 przez NowaJa, łącznie edytowano 1 raz
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.08.2011 22:36

NowaJa napisał(a):chodzi mi wlasciwie o to jak dojechac "najlepiej" do Puli od granicy austryjacko-slowenskiej (od okolicy Willach)
Opisałem ci wyżej ..... :lol:
NowaJa napisał(a):co z autostradami w Slowenii?

A co ma być ?
Kosztują 15 E lub 30 E , płaskie jak stół bez dziur , rewelacyjne tunele (bezpłatne by uprzedzić pytanie ) i super oznaczona autostrada.
NowaJa napisał(a):dalej (juz w Cro) na LJubljane i Koper.
Ljubjana i Koper leży w Słowenii!
NowaJa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) NowaJa » 16.08.2011 22:39

przysiegam ,ze nie pilam!!! oczywiscie, ze w Slowenii!!!
dzieki, zrozumialam, choc trudnow to uwierzyc :D :D :D to ta pora ;)

ze Slowenia to to, ze sie naczytalam, ze wszyscy tam autostrady omijaja bo niby mozna w prosty sposob to sie zastanawiam czy zawracac sobie tym glowe ;) ale chyba wykupie winete i juz bo jeszcze wyprowadze malza w pole ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.08.2011 22:50

NowaJa napisał(a):ze Slowenia to to, ze sie naczytalam, ze wszyscy tam autostrady omijaja bo niby mozna w prosty sposob to sie zastanawiam czy zawracac sobie tym glowe ;) ale chyba wykupie winete i juz bo jeszcze wyprowadze malza w pole ;)

Słowenie to się omija jakbyście jechali na Zagrzeb.
Wyprowadzić można męża w pole , i to kukurydzy........ :lol:

W waszym przypadku gdy jedziecie na Istrię z Villach jechanie jakimiś pipiduwami po Słowenii jest kompletnym nieporozumieniem.
Macie 200 km pięknej autostrady do HR , nie warto żałować tych 15 czy 30 E.
NowaJa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) NowaJa » 16.08.2011 22:54

dzieki!
juz wszystko jasne ;)
a z nami beda dzieci to to pole to raczej odpadnie tym razem ;)
zaznaczam, ze kasy nie zaluje tylko chcialam sie upewnic jak to z ta Slowenia jest a ze terany dla mnie dziewicze to i pytania moga sie wydawac smieszne ;)
jeszcze raz dzieki za porady !
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 16.08.2011 23:03

Udanych wakacji !!! :D
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 25.08.2011 21:12

Dokładnie tak, jak jedziesz przez prawie całą SLO - tylko autostrada. Omijanie to dla jadących do Zagrzebia - wtedy nie jest to opłacalne płacić za winietę. Ten temat na forum "objazd autostrady w Słowenii" jest niczym trylogia :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone