Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Jeziora Plitvickie do autostrady A1

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 04.06.2012 18:10

Witam
Mam pytanie do doświadczonych CroManiaków.
Mianowicie interesuje mnie stan trasy nr 1 prowadzacej z Karlovaca do Plitvickich Jezior i dalej do właczenia na autostradę A1.
Chodzi mi stan nawierzchni, przejezdność. itp.
Mamy nocleg w Tusilovic w drodze do Orebica i zastanawiam sie nad ta trasą i nastepnie wskoczeniem juz na A1 w Gornija Ploca dalej do Vrgorac i do Ploce.
Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.06.2012 18:15

Trasa, jak trasa.
Gładka jezdnia, po jednym pasie w każdą stronę, kręta.

Bardziej bym się martwił o kogoś mniej sprawnego w jeździe, który wstrzyma cię na dłuższym odcinku,
albo na mgły, które, zwłaszcza poranna pora, mogą ograniczać prędkość i możliwości wyprzedzania.

Tych dwóch ostatnich nie przewidzisz.

Dużo gorsza jest na odcinku Josipdol - Plitvice, dlatego trzeba uważać, żeby nie przejechać zjazdu w Karlovacu, co mi się trafiło w zeszłym roku :D

Ale fajnie się jechało :)

Pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2012 18:19

Pytaj Rysia, on zna każdy metr Starej Drogi :) Potrafi na niej wycisnąć 300km/h :lol:
A nie lepiej ci pojechać 25ką do Gospić?
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 04.06.2012 18:42

rok temu jechalismy na Knin i dopiero pozniej w strone Autostrady i dalej ku Breli - Knin piekne miasteczko i PRAWDZIWA CHORWACJA a nie malowane wybrzeże.
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 04.06.2012 18:46

Bocian napisał(a):Pytaj Rysia, on zna każdy metr Starej Drogi :) Potrafi na niej wycisnąć 300km/h :lol:

A jechałeś ta trasą nr 25?
Pozdr
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.06.2012 18:49

Stara jedynka jest bardzo niebezpieczna... Dlatego, że jest gładka jak stół i niezwykle widokowa, odwraca uwagę kierowcy od prowadzenia samochodu :wink: :D

A tak serio, to ja zawsze z niej korzystam ze względu na nocleg tranzytowy oraz by odpocząć od nudnych autostrad.
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 04.06.2012 18:57

Jade pierwszy raz do Chorwacji. Nocuje w trasie jak już wspomniałem w Tusilovic. Mam nadzieje ze wypoczety rusze z cała rodzinką w dalszą podróż. Moje pytania kieruję nie tylko z uwagi na moje dziewicze poznawanie Chorwacji ale także na bardziej prozaiczy powód: moja młodsza córka nie jest fascynatką podróży. Skoro jednak sie zdecydowaliśmy z żoną na trasę samochodową, zapewniając przenośne dvd i inne pomoce odwracające od marudzenia i majac nadzieję ze przyniosa zamierzony skutek, ja jednak wolę drążyc ten temat:). Po prostu pytam też dla swojego własnego spokoju psychicznego siedząc za kólkiem:). Dlatego cenne są dla mnie Wasze, doświadczone opinie.
Pozdrawiam
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 04.06.2012 19:03

cronaturki napisał(a):rok temu jechalismy na Knin i dopiero pozniej w strone Autostrady i dalej ku Breli - Knin piekne miasteczko i PRAWDZIWA CHORWACJA a nie malowane wybrzeże.

Na A1 włączaliście się na wysokości Sibenika?
Pzodr
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 04.06.2012 19:06

Mogę podzielić się moimi wrażeniami z tej trasy, ponieważ w sobotę byłem w Plitvicach a w niedzielę pojechałem dalej do wybrzeża.
A więc odcinek od Karlovaca do Plitvic jest w miarę dobry nie dziurawy ale kręty. Jedzie się nim całkiem sprawnie jeśli nie trafi się nam jakiś zawalidroga.
Odcinek od Plitvic w stronę A1 do wjazdu Gornija Ploca to bardzo ładny kawałek drogi o świetnej nawierzchni, mało tam terenów zabudowanych i ograniczeń prędkości. Trzeba tylko uważać na zwierzęta, po droga przebiega częściowo przez tereny leśne.
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 04.06.2012 19:17

malczykos napisał(a):Mogę podzielić się moimi wrażeniami z tej trasy, ponieważ w sobotę byłem w Plitvicach a w niedzielę pojechałem dalej do wybrzeża.
A więc odcinek od Karlovaca do Plitvic jest w miarę dobry nie dziurawy ale kręty. Jedzie się nim całkiem sprawnie jeśli nie trafi się nam jakiś zawalidroga.
Odcinek od Plitvic w stronę A1 do wjazdu Gornija Ploca to bardzo ładny kawałek drogi o świetnej nawierzchni, mało tam terenów zabudowanych i ograniczeń prędkości. Trzeba tylko uważać na zwierzęta, po droga przebiega częściowo przez tereny leśne.

Dzięuję za informację z pierwszej ręki:)
(Rozumiem że właśnie się urlopujesz w Chorwacji, zatem życzę udanego wypoczynku i na marginesie zagadnę o obecną pogodę:) )
Pozdr
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.06.2012 20:15

pablo74 napisał(a):
Bocian napisał(a):Pytaj Rysia, on zna każdy metr Starej Drogi :) Potrafi na niej wycisnąć 300km/h :lol:

A jechałeś ta trasą nr 25?
Pozdr

Nie. Ale gdybym miał taki plan ja ty, na pewno bym to zrobił.
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 05.06.2012 08:06

pablo74 napisał(a):Dzięuję za informację z pierwszej ręki:)
(Rozumiem że właśnie się urlopujesz w Chorwacji, zatem życzę udanego wypoczynku i na marginesie zagadnę o obecną pogodę:) )
Pozdr

Do dzisiejszej nocy było pogodnie i ciepło w granicach 27 stopni. Jednak tej nocy mocno sie zachmurzyło, przeszły deszcze i burze. Temperatura spadła do 19 stopni. Jednak to tylko jednodniowe ochłodzenie, od jutra ma wrócić ciepełko i słońce.
Woda niestety jeszcze nie tak ciepła jak w środku lata, oczywiście da się kąpać ale ma jakieś 18-20 stopni.
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 05.06.2012 14:37

malczykos napisał(a):
pablo74 napisał(a):Dzięuję za informację z pierwszej ręki:)
Pozdr

Do dzisiejszej nocy było pogodnie i ciepło w granicach 27 stopni. Jednak tej nocy mocno sie zachmurzyło, przeszły deszcze i burze. Temperatura spadła do 19 stopni. Jednak to tylko jednodniowe ochłodzenie, od jutra ma wrócić ciepełko i słońce.
Woda niestety jeszcze nie tak ciepła jak w środku lata, oczywiście da się kąpać ale ma jakieś 18-20 stopni.

Dziękuję za info. Jeśli jeszcze mógłbyś zdradzić, gdzie odpoczywasz..:)

Bocian, wybacz że drążę temat: czym się kierujesz przy wyborze trasy drogą nr 25?

Pozdrawiam
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 05.06.2012 17:54

pablo74 napisał(a):Dziękuję za info. Jeśli jeszcze mógłbyś zdradzić, gdzie odpoczywasz..:)

W tym roku odpoczywam w Tucepi.
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 05.06.2012 19:14

malczykos napisał(a):
pablo74 napisał(a):Dziękuję za info. Jeśli jeszcze mógłbyś zdradzić, gdzie odpoczywasz..:)

W tym roku odpoczywam w Tucepi.

Podziękował za info:)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone