Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Jeziora Plitvickie do autostrady A1

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
medic
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) medic » 06.06.2012 19:35

pablo74 napisał(a):Witam
Mam pytanie do doświadczonych CroManiaków.
Mianowicie interesuje mnie stan trasy nr 1 prowadzacej z Karlovaca do Plitvickich Jezior i dalej do właczenia na autostradę A1.
Chodzi mi stan nawierzchni, przejezdność. itp.
Mamy nocleg w Tusilovic w drodze do Orebica i zastanawiam sie nad ta trasą i nastepnie wskoczeniem juz na A1 w Gornija Ploca dalej do Vrgorac i do Ploce.
Pozdrawiam

Tą trasa jechałem 2 razy w Maju 2012, gładka i w doskonałym stanie.
w Karlowac polecam Muzeum militarne (darmowe)
Plitwickie wejście 1 polecane przez CRO Maniaków też zaliczyłem.
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 06.06.2012 19:44

medic napisał(a):
Mianowicie interesuje mnie stan trasy nr 1 prowadzacej z Karlovaca do Plitvickich Jezior i dalej do właczenia na autostradę A1.
Mamy nocleg w Tusilovic w drodze do Orebica i zastanawiam sie nad ta trasą i nastepnie wskoczeniem juz na A1 w Gornija Ploca dalej do Vrgorac i do Ploce.
Pozdrawiam

Bardzo dziękuję za informację.
Pozdrawiam
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 06.06.2012 21:06

medic napisał(a):
Pozdrawiam

Potwierdzam, też przemierzaliśmy w 2009 w dodatku bez świateł mijania (obie żarówki wysiadły i ciemno się zrobiło...tak nagle) na przeciwmgielnych była jazda. Ale droga bez problemów.
olciap6
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olciap6 » 30.06.2012 16:34

a może ktoś z Was mógłby polecic jakies noclegi w okolicach Plitvickich Jezior? Jutro wyjezdzamy z Makarskiej i chcielibysmy zwiedzic Plitvickie i przenocowac tam na miejscu. A moze jakies domki cempingowe? W jakiej cenie mozna sie tam przespac? gdzie szukac noclegów? sorki za podpiecie sie do tematu, licze jak zawsze na wasza pomoc :)
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 30.06.2012 18:00

olciap6 napisał(a):a może ktoś z Was mógłby polecic jakies noclegi w okolicach Plitvickich Jezior? Jutro wyjezdzamy z Makarskiej i chcielibysmy zwiedzic Plitvickie i przenocowac tam na miejscu. A moze jakies domki cempingowe? W jakiej cenie mozna sie tam przespac? gdzie szukac noclegów? sorki za podpiecie sie do tematu, licze jak zawsze na wasza pomoc :)

W okolicach Plitvickich Jezior są dziesiątki zeby nie powiedzieć setki kwater. Na domach, przy drodze są reklamy..."sobe, camera, zimmer, pokoje, rooms" itp.
Nie powinniście mieć najmniejszego problemu ze znalezieniem czegoś odpowiedniego. Co do ceny...zawsze należy się potargować...nie zaszkodzi a nóż na kilka Karlowych Wacków się zaoszczędzi.
Udanych wakacji
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 02.07.2012 22:45

Uważam za stosowne zwrócenie się do admina o zamknięcie tematu
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 03.07.2012 18:37

Witajcie,
Zanim zamkniecie ten tema chciałbym Was spytać o kilka rzeczy odnośnie trasy do Plitvic :)

- która według Was trasa będzie lepsza:
1. zjazd z A1 w Karlovac i dojazd do Plitvic trasą nr 1
2. zjazd z A1 w okolicach Ostanje i dojazd do Plitvic trasą nr 42

- jak i na co kierować się w Karlovac chcąc jechać do Plitvic? Czy oznakowanie jest dobre, czy kierujemy się po znakach na numer dogi (w tym wypadku nr 1 czy może na konkretne miejscowości)

- jadąc z Plitvic do Dalmacji kierować się na trasę nr 25 czy nr 522

Jeżeli jest wyodrębniony temat jak jechać przez Karlovac do Plitvic poproszę o link, może być na PW.

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
Wyjazd 10 lipca, już nie możemy się doczekać :)
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 03.07.2012 20:02

Marceli Szpak napisał(a):Witajcie,
Zanim zamkniecie ten tema chciałbym Was spytać o kilka rzeczy odnośnie trasy do Plitvic :)

- jak i na co kierować się w Karlovac chcąc jechać do Plitvic? Czy oznakowanie jest dobre, czy kierujemy się po znakach na numer dogi (w tym wypadku nr 1 czy może na konkretne miejscowości)

Jeżeli jest wyodrębniony temat jak jechać przez Karlovac do Plitvic poproszę o link, może być na PW.

Witam.
Ja jechałem w następujący sposób:
Zjazd w Karlovacu w kierunku Plitvic. Droga doskonale oznakowana, nie sposób się pogubić. Dalej trasa nr 1 przez Plitvice do autostrady , wjazd na autostrade w Gorna Ploca i do końca aż do Vrgorac. Trasa wyśmienita. Potem do Ploce, promem do Orebica. Droga powrotna tak samo, z tą róznicą, że bez promu czyli przez Neum (Bosnia i Hercegowina), Ston - odcinek Jardanką - doskonała trasa, jedynie rano mała postojowa przerwa z uwagi na budowę autostrady w BiH.
Pozdrawiam
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 03.07.2012 21:19

pablo74 napisał(a):wjazd na autostrade w Gorna Ploca

Nie wiem czy dobrze kojarzę - z Plitvic wjechałeś na autostradę drogą nr 522 ? :)
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 03.07.2012 21:42

Od Plitvic najpierw droga nr 1 a potem do wjazdu na autostradę A1 droga nr 522.
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 03.07.2012 21:49

Droga bardzo dobra, czasami trochę zakrętów, lecz bez trudności do pokonania. Malownicze okolice jak z westernu . Jechać i cieszyć się na spotkanie z Dalmacją, drogą, która za tunelem Sv Rock zmienia swój krajobraz diametralnie :D .
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 03.07.2012 21:54

Jak masz jeszcze jakieś pytania, pytaj śmiało :D
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 03.07.2012 21:56

Czyli dobrze zrozumiałem :)
Jeszcze spytam - dlaczego akurat 522 a nie 25 ?
Czy były jakieś inne powody niżeli sama długość trasy? Chodzi mi np. o jakieś większe wzniesienia itp. ?
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 03.07.2012 22:04

Marceli Szpak napisał(a):Czyli dobrze zrozumiałem :)
Jeszcze spytam - dlaczego akurat 522 a nie 25 ?
Czy były jakieś inne powody niżeli sama długość trasy? Chodzi mi np. o jakieś większe wzniesienia itp. ?

Nie musiałem się cofać :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2012 22:20

Marceli Szpak napisał(a):Witajcie,

Zależy gdzie do Dalmacji chcesz jechać. Ja zawsze wracam 1 do domu. Jadę z okolic Trogiru, do Sibenika jadę 8, od Sibenima 33 do Knin i tam wskakuje na 1.
Jeśli chcesz jechać w rejon Splitu, możesz za Kninem dalej 1 jechać na Sinj
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Jeziora Plitvickie do autostrady A1 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone