Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa przez czechy

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elhakim
Globtroter
trasa przez czechy

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 10.09.2013 10:30

Witam

mam pytanie do osób przemierzających Czechy w drodze do Chorwacji w ostatnim czasie
wyjazd z Jeleniej Góry i 3 warianty trasy
na Pragę -Czeskie Budziejowice - Linz
Praga - Znojmo - Wiedeń
Praga Brno - Wiedeń

interesują mnie ograniczenia na drogach aktualne remonty itp. wyjazd z Polski 22.00 w nocy cel podróży Porec Istria
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.09.2013 11:51

Tu masz aktualne dane o ruchu i utrudnieniach na drogach Czech:
http://www.dopravniinfo.cz/
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 10.09.2013 12:00

Ja bym wybrał wariant nr 1.
Za Jabloncem wpadasz na ekspresówkę, potem obwodnica Pragi, kawałek autostradą D1 i zjeżdżasz na DK3. Tam trochę krajówką i masz kawał nowo otwartej autostrady D3, dalej kawałek krajówką i za Freistadt wpadasz na autostradę i tniesz na Linz i Salzburg. Piękna widokowo trasa. Po drodze masz 2 płatne tunele (koszt razem 10 lub 12 EUR) i w okolicach Villach masz 2 wyjścia:
- albo jedziesz przez Karawanken i Ljubljanę - wtedy płacisz za tunel 6,5 E i za winietkę słoweńską
- albo jedziesz na Włochy przez Udine i Triest - koszt około 10 E i potem kombinujesz z Włoch do Koper wzdłuż H5 lokalną drogą i dalej na przejście z CRO.
Jechałem rok temu. Ładna trasa. Polecam. Powodzenia
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 10.09.2013 16:22

Dzięki za info , będę jechał z bliźniakami 2,5 roku więc chciałbym żeby droga przebiegła dosyć szybko , planuję większość trasy zrobić w nocy, więc na widokach też mi średnio zależy , pomyślę o drodze na Linz i Ljublanę
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2013 16:51

No, ale pamiętaj że Pragi do Linz w dużej części jest zwykła droga :roll:
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 10.09.2013 17:38

a no właśnie ... to jak myślisz kolego na Brno i Wiedeń ? chociaż nie wiem jak wygląda droga pomiędzy Brnem i Wilfersdorf bo wygląda na zwykłą jednopasmówkę :?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.09.2013 17:49

elhakim napisał(a):a no właśnie ... to jak myślisz kolego na Brno i Wiedeń ? chociaż nie wiem jak wygląda droga pomiędzy Brnem i Wilfersdorf bo wygląda na zwykłą jednopasmówkę :?

Za wyjątkiem krótkiego kilkunastokilometrowego odcinka ekspresówki od Rajhrad do Pohorelic, jest to droga jednopasmowa. Jedzie się dobrze, choć w zależności od pory, potrafią robić się korki w okolicach Wilfersdorf i Poysdorf.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 10.09.2013 17:51

Lednice napisał(a):No, ale pamiętaj że Pragi do Linz w dużej części jest zwykła droga :roll:

Wyjąwszy D1 i D3 od Pragi do Linz masz około 140km drogi krajowej jednojezdniowej.
Jak pojedziesz z Pragi na Brno to masz najgorszy jakościowo (płyty) odcinek autostrady w całych Czechach. Później z Pohorelic do A5 masz 52km drogi krajowej jednojezdniowej.
Jeśli jedziesz na Istrię z Jeleniej to dla mnie jazda Praga - Brno - Wien - Graz to trochę robienie koła. Ale wybór należy do Ciebie. Przelicz zobacz co Ci się bardziej opłaca.
Ostatnio edytowano 13.01.2014 00:42 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2013 17:54

Z Brna do Pohorelic jest ekspresówka dobrej jakości, potem do granicy jedzie się wygodnie, średnio ze 100,
tylko trzeba zwolnić, tam gdzie są ograniczenia.
Miśki lubią stać koło sztucznego jeziora Mlyny w krzakach :wink:

W Austrii poza wioskami i miasteczkiem Poysdorf, gdzie twardo jedzie się 50,
to jedzie się spokojnie 100

Ja z tej trasy na Linz kojarzę Czeskie Budziejowice, tam było sporo świateł i żeby przejechać miasto straciłem trochę czasu :roll: Ale jechałem ze wschodu na zachód.
Co do autostrady z Pragi do Brna, moim zdaniem nie jest tragicznie.

W zasadzie oba warianty są porównywalne jakościowo. Tu jedyny problem to to, że na zwykłej drodze jak masz przed sobą 2 tiry jadące w parze, to jedziesz za nimi, jedziesz i jedziesz, aż one skręcą na parking :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.09.2013 17:59

Lednice napisał(a):Z Brna do Pohorelic jest ekspresówka dobrej jakości, potem do granicy jedzie się wygodnie, średnio ze 100 ...

Zgadza się. Espresówka jest od Brna do Pohorelic, ale od węzła Rajhrad jest płatna.
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 10.09.2013 18:47

Ok. Koledzy to może na Pragę - Pilzno - Regensburg ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2013 20:54

I dalej jak :?:
Jak Monachium to mogą być korki
Jak z Regensburg na Graz to moim zdaniem lepiej :wink:

Najgorsza w tym wariancie jest Praga :wink:
Ale da się przejechać

Moim zdaniem przez Linz jest jednak najlepszym wyjściem, jak nie pojedziesz w czasie, gdy będzie "wysyp" tirów,
najfajniej by się tam jechało w niedzielę :wink:
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 11.09.2013 06:35

Lednice napisał(a):I dalej jak :?:
Jak Monachium to mogą być korki
Jak z Regensburg na Graz to moim zdaniem lepiej :wink:

Najgorsza w tym wariancie jest Praga :wink:
Ale da się przejechać

Moim zdaniem przez Linz jest jednak najlepszym wyjściem, jak nie pojedziesz w czasie, gdy będzie "wysyp" tirów,
najfajniej by się tam jechało w niedzielę :wink:

tak właśnie będę jechał w nocy z soboty na niedzielę , mam nadzieję że pójdzie gładko , ale mam jeszcze pytanko o winietę w Słowenii tą tygodniową, doczytałem na FAQ że "Tygodniowa winieta jest ważna przez siedem kolejnych dni od daty określonej przez użytkownika w momencie zakupu" a więc rozumiem że jak określę jej ważność od 16 września ( przewiduje że będę na granicy słoweńskiej koło 4- 5 rano 16 września ) to będzie ważna do 22 września do godziny 24.00 ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2013 08:18

Dokładnie tak :!:
cyganteria
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cyganteria » 11.09.2013 20:31

ja wyjeżdzałem ze Zgorzelca w sobotę i nie było tragedii. Korków nie było nigdzie. Leciałem Zgorzelec-Liberec-Praga-Brno-Wiedeń itd. Za Praga rzeczywiście co kawałek sa remonty. Jest wyłączony 1 pas ale jedzie się awaryjnym i prawym także można wyprzedzać. W sobotę jechało się płynnie. Ograniczenia do 80 km/h ale śmiało można jechać szybciej. Co już wrzesień i nie ma aż takiego dużego ruchu turystycznego.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone