Kiedyś była ta trasa omawiana ale chyba droga 86 zdominowała wszytskie inne i ta przez Budapeszt odeszła w zapomnienie ale skoro 86-stka jest w fatalnym stanie (duże remonty) to może warto odświezyć trase przez centralne Węgry. Sprawdziłem na maps.google trase przez Budapeszt i mi wychodzi, ze ta trasa jest raptem dłuższa o ok 30-40km od tradycyjnej przez zachodnie Węgry 86-stką. I chyba gdybym mial jakoś omijać 86-stke np. jechac dalej do drogi 83, czyli też dokładając kilkadziesiąt km to wolałbym zmienic całą trase i jechać przez Budapeszt. Koszty podobne bo na Slowacji można jechac drogami bezpłatnymi a winietka na Węgry to +/- taki sam koszt jak Słowacka. Pewnie minusem dla jadących z centralnej Polski jest to że nie jedzie się wtedy "gierkówką" tylko droga na Kraków, ale poza tym to chyba porównywalnie a może i lepiej
Omawiana trasa to:
W-wa > Radom > Kielce > Kraków > Chyżne
[Słowacja] Dolny Kubin > Ruzomberok > Banska Bistrica > Zvolen > Horne Semerowce > Sahy
[Węgry] Hont > Retsag >M2 > Budapest > M7 > Letenye
Wcześniej czytałem że przejście Letenye/Gorican jest tylko dla obywateli Węgier i Chorwacji (?) ale w okresie 1.06-31.08 jest otwarte dla wszytskich
na terenie Chorwacji tradycyjnie Autostradą jedziemy tam gdzie mamy ochote.
Czy ktos ma jakies aktualne informacje nt tej trasy? Jakiej jakości sa obecnie te wymienione drogi na Słowacji i na Węgrzech?