Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.05.2011 13:07

Raul73 napisał(a):Nie wiem co prawda jak wygląda odcinek Warszawa - Piotrków

Na razie to padaczka. Na Wielkanoc jechaliśmy crorodzinką do Bukowiny właśnie "7". Szału nie ma. Jeśli "gierkówka" byłaby naprawiona to chyba lepiej jechać ta trasą... Z drugiej strony do Radomia jest ok...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 03.05.2011 13:07

Ja przekraczam polską granicę w Zwardoniu więc wariant z Budapesztem jest raczej bez sensu (nadrabiałbym ok. 200 km) - tym bardziej, że nie zależy mi na autostradzie (usypiają mnie). Wiem, że ktoś jechał już kierując się z Bratysławy do Austrii i jadąc po austriackiej stronie mniej więcej wzdłuż węgierskiej granicy ponownie wjechał na 86-tkę w okolicach Kormend. W przypadku tak zaawansowanych robót na 86-tce byłby to dla mnie wariant optymalny. Nie mogę jakoś znaleźć na forum opisu tej trasy, choć pamiętam, że był. Co Wy na to?
Wojtek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek » 03.05.2011 13:26

Dla Gemidowa:
Też bedę jechał z Wawy. A najwiekszy problem to ....doczłapać sie jakos do granicy. Mam hotel w Hr od soboty, więc wyjeżdzam w piatek i za zadne skarby na gierkowke nie wyjade. Planuje jechac na Rzeszów i potem Budapeszt i dalek już HR. Nie wiem jak wyglada przejazd przez Słowację. Moze ktoś doradzi.
Jeśli wyjeżdzasz z Wawy późnym wieczorem (po 21) lub ran (4-5) mozesz jechać gierkówką na Katowice. Ale w ciagu dnia zdecydowanie odradzam. Jeden wielki korek i sprawdzałem, że remonty do wakacji nie zostaną zakończone.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 03.05.2011 13:55

Planuje wyjazd ok 8-9 rano by tez ok 8 rano być na Makarskiej. Po drodze jakas drzemka i kilka postojów, bo jedziemy na dwa samochody i z małymi dziećmi.
A ta trasa przez Rzeszów jest wg Ciebie lepszym rozwiązaniem niż przez Kraków? Wg maps.google dłuższa o ok 40km. Warto dołożyć? Raz jechałem trasą przez Rzeszów i specjalnego wrażenia na mnie nie zrobiła, ale to było ok 5 lat temu, więc może zaszły jakies zmiany
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 03.05.2011 13:56

EDIT: zdublowało
KB
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KB » 03.05.2011 14:25

smiodus napisał(a):co do winiet to w wątku obok jest podana strona na której można kupić przez internet w cenie katalogowej + 1,90 euro za przesylke, PZMot w tym roku pewnie zarobi mniej,

co do drogi przez Wegry w ubieglym roku zrobilem trase Bratyslawa - Budapest - Letenye i bardzo sobie chwale z dwoch powodow:
- caly czas jechalem z predkoscia przepisowa i na tempomacie co istotnie wplywa (przynajmniej w moim przypadku) na predkosc meczenia sie droga,
- brak przejazdu przez Słowenie!!! oczekiwanie w Letenye ok.15min na granicy

S

którego,w jaki dzień tygodnia i o której czekałeś 15 min?
Generalnie chodzi mi o nasilenie ruchu.W szczycie sezonu z piątku na sobotę w Mursko S.też ok 15min.Natomiast przejście SLO- HR obok Macelej kilkunastokilometrowa kolejka.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 03.05.2011 15:25

gemidow napisał(a):Planuje wyjazd ok 8-9 rano by tez ok 8 rano być na Makarskiej. Po drodze jakas drzemka i kilka postojów, bo jedziemy na dwa samochody i z małymi dziećmi.
A ta trasa przez Rzeszów jest wg Ciebie lepszym rozwiązaniem niż przez Kraków? Wg maps.google dłuższa o ok 40km. Warto dołożyć? Raz jechałem trasą przez Rzeszów i specjalnego wrażenia na mnie nie zrobiła, ale to było ok 5 lat temu, więc może zaszły jakies zmiany

Myślałem że już nie zauważysz tego wariantu trasy :) a jednak :) jeżdżę z Radomia i wiem że do Chyżne i Barwinka jest taka sama droga nawet chyba do Barwinka ze 2 km krótsza. Dalej za obydwoma przejściami granicznymi jest Słowacja tyle że za Chyżne jest ok 250km zwykłej krajówki (omijając płatną pseudo autostradę) do granicy z HU i ok 80km do Budapesztu. Od Barwinka jest tylko ok 120km do granicy z HU i również z pominięciem autostrady, poza tym ruch na drogach we wschodniej Słowacji jest duzo mniejszy niż w zachodniej. Po przejechaniu granicy SLO/HU jest droga ekspresowa - znaki z ograniczeniem prędkości do 100 :) co 5-10km jakaś mieściny w których TRZEBA!!! zwolnić Przed samym Miszkolcem wpadasz na autostradę i tak już do samej Makarskiej:) Najpierw M30 potem M3 potem skrót M31 (nie ma go jeszcze w maps.google) i obwodnica do M7 lub przez Budapeszt jak kto woli.
W tym roku po raz kolejny również zamierzam jechac tą trasą z tym że ja robie sobie nocleg tranzytowy nad Balatonem - polecam. Najbardziej denerwujący i męczący jest odcinek Radom-Barwinek ale przez Polskę którędy byś nie jechał to przegwizdane, Słowację przelatuję się w niespełna 2 godziny jadąc przepisowo no a dalej to już wiadomo :) nikt z naprzeciwka nie podnosi ciśnienia.
Wojtek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek » 03.05.2011 15:27

gemidow napisał(a):Planuje wyjazd ok 8-9 rano by tez ok 8 rano być na Makarskiej. Po drodze jakas drzemka i kilka postojów, bo jedziemy na dwa samochody i z małymi dziećmi.

Planuje wyjazd w piatek a to najgorszy dzien na wyjazd z Warszawy i jazdę przez Polske. (Hotel mam od soboty). Katowicka odpada, trasa do Krakowa też w piatek popołudniu i wieczór bedzie zapchana, więc sobie wymysliłem Rzeszów ( z tego co słyszalem raczej pustawo na tej trasie powinno być), tylko Słowację przeskoczyc i już jesteśmy na autostradzie na Wegrzech :lol:

Nie jechalem nigdy tą trasą. Zazwyczaj smigalem przez Cieszyn, Brno (lub Bratysławę) do Wiednia i dalej do HR autostradami. W zeszlym roku jechałem 86-tką i poza pysznym zarlem po drodze, nie wspominam najlepiej tej jazdy.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.05.2011 16:00

CinnamonGirl napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):7.90 ojro austryjacka??

Tak 10 dniowa austriacka, bo zawsze kupowałam 2 takie ;) na nasze 14 dni.

Kiepura - dzięki wielkie, czyli droga jest ok z tego co piszesz a my zwykle jezdzimy przepisowo a na autostradach to się wręcz wleczemy 'ekonomicznie' lub jak kto woli na co auto pozwala.
No i mam nadziej ze ten odcineczek płątny auto mapa umie zgrabnie ominąć :D

Proszę tylko pamietać, ze podane czasy przejazdu KRK-BB-BU dotyczą sobót i niedziel oraz nocy. W dzień powszedni można rzeczywiście trafić na ciężarówkę i dryfować za nią kilka kilometrów. Co nie zmienia faktu, że i tak czas przejazdu jest krótszy niż przez Bratysławę. Jest to dokładnie ta sama sytuacja co jazda z Krakowa do Warszawy via Kielce lub Piotrków. Przejechałem tą trasę wieleset razy i nigdy czas przejazdu przez Piotrków nie był krótszy niz przez Kielce (w porównywalnych warunkach). Chyba, że ktoś gna 180 po gierkówce, wtedy tak.

Edit : rzeczywiście jak napisał kolega poniżej niektóre źródła podają, że płatny jest tylko ten odcinek. Jeśli tak, to ktoś na forum już dokładnie opisał jak go ominąć.
Ostatnio edytowano 03.05.2011 17:02 przez Kiepura, łącznie edytowano 1 raz
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 03.05.2011 16:33

Kiepura napisał(a):Na odcinku Rużomberok -BB droga jest płatna, innej nie ma. Chyba, że czołgiem obok.

Płatna? Wg tego co ustaliłem to w Słowacji na tej trasie płatny jest tylko ten krótki (ok 13km) odcinek między Bańską-Bystricą a Zvolenem i jego można łatwo ominąć równoległą drogą.

Tygrys napisał(a):Myślałem że już nie zauważysz tego wariantu trasy :) a jednak :) jeżdżę z Radomia i wiem że do Chyżne i Barwinka jest taka sama droga nawet chyba do Barwinka ze 2 km krótsza. Dalej za obydwoma przejściami granicznymi jest Słowacja tyle że za Chyżne jest ok 250km zwykłej krajówki (omijając płatną pseudo autostradę) do granicy z HU i ok 80km do Budapesztu. Od Barwinka jest tylko ok 120km do granicy z HU i również z pominięciem autostrady, poza tym ruch na drogach we wschodniej Słowacji jest duzo mniejszy niż w zachodniej. Po przejechaniu granicy SLO/HU jest droga ekspresowa - znaki z ograniczeniem prędkości do 100 :) co 5-10km jakaś mieściny w których TRZEBA!!! zwolnić Przed samym Miszkolcem wpadasz na autostradę i tak już do samej Makarskiej:) Najpierw M30 potem M3 potem skrót M31 (nie ma go jeszcze w maps.google) i obwodnica do M7 lub przez Budapeszt jak kto woli.

Mi wyskakuje, że trasa przez Barwinek jest dłuższa o ok 40km od tej przez Chyżne a przeciez jechałbym tez przez Radom czyli mijałbym Twój punkt startowy.
Na tym Slowacki odcinku między Barwinkiem a Milhostem nie ma płatnych dróg? Mi wychodzi, że się jedzie kawałek płatną D1 między Presovem a Kosicami i chyba nie da sie tego ominąc (chyba, że zupełnie inną drogą), bo tak jak między Presovem a Budimirem jest równoległa droga to za Budomirem ona sie kończy i do Kosic jest tylko jedna-platna D1
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 03.05.2011 16:59

mi w maps.google Radom-Chyżne wyskakuje 292 km a Radom-Barwinek 283 km.
Płatna autostrada owszem jest pomiędzy Presovem a Koszycami chyba kosztuje 5euro za jeden dzień ale lepiej ją ominąć bo jest to ok 20km płatnego odcinka a wjazd na drogę alternatywną 68 jest tutaj http://maps.google.pl/?ie=UTF8&ll=48.969104,21.253266&spn=0.007747,0.015299&t=h&z=16 w ulicę Koszycką a ulica Petrovianska zamienia sie w autostardę D1

następnie droga alternatywna i D1 spotykają sie tutaj http://maps.google.pl/?ie=UTF8&t=h&ll=48.789605,21.306481&spn=0.007775,0.015299&z=16 Jadąc drogą alternatywną niemal na całej długości widzisz auta jadące autostradą D1. Odcinek od spotkania sie drogi alternatywnej i D1 jest czteropasmówką ale już nie jest płatną autostradą.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 03.05.2011 18:10

Bocian napisał(a):A za to cuż to Janusz Cie ukrzyżuje :)
Pozdrav.

Ło matko na starość głupieję i staję się jakąś łopatologiczną dyslektyczką :( i na co były te godziny wkuwania słownika ortograficznego w podstawówce - to chyba przez tą pracę na komputerach które wszystko poprawiają.

Juz poprawione :D

Kiepura - my będziemy jechać w sobotę po 17 więc w naszym przypadku luzik :)
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 03.05.2011 19:02

Aha, czyli da się ominąć płatny odcinek jadąc trasą przez Barwinek.

Co do odległości to ja mierzyłem od Radomia do Budapesztu bo tam się te dwie trasy spotykają i wtedy wychodzi, że przez Rzeszów i Barwinek jest ok 40km dalej.
barotrauma
Autostopowicz
Przez Budapeszt

Nieprzeczytany postnapisał(a) barotrauma » 03.05.2011 20:12

Jade za 2 tygodnie do Splitu

Sprobuje zrobic taka trase:

Piotrków-Cieszyn(CZ)-Zilina(SLO)-Bratyslawa-Budapeszt-Zagrzeb-Split

tuz przed Budapesztem z autostrady M1 wjezdzam na M7

1450km, 15,5h

sa jakies utrudnienia po drodze?
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 03.05.2011 20:17

Co do odległosci to sie zgadza, nie piasłem ze jest bliżej ale że droga od granicy Polski do Budapesztu łatwiejsza do pokonania. Problemem który może wyskoczyć nieoczekiwanie jest to że od Rzeszowa do Miszkolca są tam tereny zalewowe. W zeszłym roku były tragiczne powodzie i przez jakis czas trasa ta była zamknięta ale miejmy nadzieje że w tym roku powodzie nie dadzą się ludziom we znaki. Trzeba nadstawiać ucho i nasłuchiwać czy gdzieś w tych rejonach nie leje nieustannie przez kilka dni.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone