Bocian napisał(a):Bodzioch Marek napisał(a):no wiem, ale to znów stracony czas,Bocian napisał(a):Bodzioch Marek napisał(a):od Bańskiej poza tym jest kawałek autostrady gdzie potrzeba winietę.
Można to spokojnie ominąć, jeśli ktoś chce..
Mapa pokazuje, że jedzie się równolegle do autostrady. Nie sądzę aby ta strata była duża w odniesieniu do całego czasu przejazdu...
tankując na Słowacji czy robiąc siku na stacji kupujesz więc czasu nie tracisz, z drugiej strony 10E za taki kawałeczek to lipa;ppiotr68 napisał(a):Bocian napisał(a):Bodzioch Marek napisał(a):no wiem, ale to znów stracony czas,Bocian napisał(a):Bodzioch Marek napisał(a):od Bańskiej poza tym jest kawałek autostrady gdzie potrzeba winietę.
Można to spokojnie ominąć, jeśli ktoś chce..
Mapa pokazuje, że jedzie się równolegle do autostrady. Nie sądzę aby ta strata była duża w odniesieniu do całego czasu przejazdu...
Dokładnie. Więcej czasu zajmie zakup i przyklejanie winiety.
gemidow napisał(a):
Chętnie pojechałbym gierkówką ale gdybym miał jechać na Budapeszt to raczej wybrałbym doge "krakowską". Może nie będzie tak źle bo do Radomia jest ekspresówka, potem kawałek quasiekspresówki (jednojezdniowa) omijającej Kielce, a potem juz telepeć się do Krakowa. Troche się pocieszam, że nie będzie wiele gorzej niz gierkówką Ponadto czytałem, że obecny stan gierkówki tez jest pozostawiający wiele do życzenia.
Interesuje mnie zwłaszcza stan, jakośc i rodzaj drogi przez Słowacje, bo jeśli jest to jakaś górska serpentyna to faktycznie kiepsko, a jeśli zwykła krajówka, w miare plaska to może być-damy rade.
Kiepura napisał(a):Nie jestem co prawda Marek, ale obie trasy znam z autopsji (wielokrotnej).
Z Krakowa do obrzeży Budapesztu (w soboty i dni świąteczne) jedzie sie pięć i pół godziny (Kraków, Chyżne, BB, Sachy). Tirów, czy innego spowolnienia ruchu na tej trasie w te w ogóle nie widziałem. Przepisowo i bez specjalnego szarpania.
Z Krakowa do Bratysławy (przejście graniczne z HU) obojętnie jaką trasą nie zejdzie się poniżej pięciu godzin. Chyba, że z pogardą dla przepisów i zdrowego rozsądku. Sytuacja się zmieni po oddaniu brakującego odcinka A1 w rejonie Rybnika. Z moich kalkulacji wynika, ze skróci to czas przejazdu do około 4 godzin.
Co przejazdu przez Budapeszt i jego oznakowania. W sobotę i niedziele najlepiej jechać przez miasto.
Oznakowanie miasta.
Tak fatalnie oznakowanego miasta to ze świecą szukać. Ostatnio znaki wyprowadziły mnie na zamknietą dla ruchu drogę (prace budowlane).
Bodzioch Marek napisał(a):7.90 ojro austryjacka??
jarecky9 napisał(a):Bocian napisał(a):Bodzioch Marek napisał(a):(ile kosztuje winieta na 10 dni?? )
7.90 ojro
cena PZMOT e-matrica
4dni - 41,50 zł
10 dni - 63 zł
Autoplaya
4dni - 1650 HUF
tyg. - 2750 HUF
miesięczna - 4500 HUF
10 dniowych nie ma na liście
Bocian napisał(a):CinnamonGirl napisał(a): płątny
Chyba pątny
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi