Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.05.2011 10:49

jakby się więc nie obrócił dupa zawsze z tyłu i nawet z chrostami ( czyt,,. dziurami i mijankami ) przy 86-tce pozostanę. Trasa przez A ponoć szybsza bo wg googli 12h 21minut (przez Maribor autostradą;( ), a 86-tką 13.55 lecz autem mieszczę się w 12-14h z małym spankiem i obiadkiem więc niech dojdzie jeszcze 30-40 minut by dalej była najekonomiczniejszą, znaczy się by kół nie połamać :wink:
Ostatnio edytowano 03.05.2011 12:08 przez marekb, łącznie edytowano 4 razy
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 03.05.2011 10:49

Bocian napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):
Bocian napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):od Bańskiej poza tym jest kawałek autostrady gdzie potrzeba winietę.

Można to spokojnie ominąć, jeśli ktoś chce..
no wiem, ale to znów stracony czas,

Mapa pokazuje, że jedzie się równolegle do autostrady. Nie sądzę aby ta strata była duża w odniesieniu do całego czasu przejazdu...

Dokładnie. Więcej czasu zajmie zakup i przyklejanie winiety.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.05.2011 10:56

piotr68 napisał(a):
Bocian napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):
Bocian napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):od Bańskiej poza tym jest kawałek autostrady gdzie potrzeba winietę.

Można to spokojnie ominąć, jeśli ktoś chce..
no wiem, ale to znów stracony czas,

Mapa pokazuje, że jedzie się równolegle do autostrady. Nie sądzę aby ta strata była duża w odniesieniu do całego czasu przejazdu...

Dokładnie. Więcej czasu zajmie zakup i przyklejanie winiety.
tankując na Słowacji czy robiąc siku na stacji kupujesz więc czasu nie tracisz, z drugiej strony 10E za taki kawałeczek to lipa;p
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.05.2011 11:07

gemidow napisał(a):
Chętnie pojechałbym gierkówką ale gdybym miał jechać na Budapeszt to raczej wybrałbym doge "krakowską". Może nie będzie tak źle bo do Radomia jest ekspresówka, potem kawałek quasiekspresówki (jednojezdniowa) omijającej Kielce, a potem juz telepeć się do Krakowa. Troche się pocieszam, że nie będzie wiele gorzej niz gierkówką ;) Ponadto czytałem, że obecny stan gierkówki tez jest pozostawiający wiele do życzenia.

Interesuje mnie zwłaszcza stan, jakośc i rodzaj drogi przez Słowacje, bo jeśli jest to jakaś górska serpentyna to faktycznie kiepsko, a jeśli zwykła krajówka, w miare plaska to może być-damy rade.

Owa gierkówka pomiędzy Piotrkowem a Warszawa to nieustanny remont. Przejazd nią to lekki koszmar. Ale może do wakacji skończą.

Trasa Kraków - Budapeszt. Najgorszy odcinek to Chyżne - Dolny Kubin. Część trasy już funkcjonuje jako trasa szybkiego ruchu. Niestety większa część to kręta wąska droga z licznymi ograniczeniami. Dalej normalna droga, dwa duże wzniesienia ale bez żadnych serpentyn. Normalna droga - standard Zakopianki pomiędzy Lubniem a Skomielną. Pod względem nawierzchni - ujdzie w tłumie, najgorszy odcinek od BB do granicy HU.
Tak jak napisałem z Krakowa do Budapesztu 5,5 [h].

I jeszcze drobna uwaga. Wszyscy patrzą, ze od Ziliny jest autostrada. Problem jest w tym, żeby się do tej Ziliny dostać.
andriu.polak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andriu.polak » 03.05.2011 11:10

Witam. Jeżdżę z południa do Chorwacji przy czym często bywam w Warszawie. A co? Gierkówka jest drogą remontowaną w klasyczy sposób Na każde 10 km remontu jeden pracownik. Zwężenia na całej długosci do wezła Częstochowa- Łódź. Masakra 5-9 godzin do Katowic się jedzie.
Wracam do tematu drogi na chorwackie Wakacje. Jeździłem przez Słowenie, na Sahy i Budapeszt (przez centrum) a ostatnio wbrew Forum pojechałem esem floresem Zwardoń - Bratysława - Budapeszt (M0 bez wjazdu do miasta przeskok na M7)- Zagrzeb. Dłużej niż przez Słowenie (94 km), ale jaka wygoda. Od Żyliny do Splitu autostradą (żadnych leśnych zwierząt, "furmanek" na drode. Fakt - za Bratysławą jest tam taka węższa droga parę km, ale bez skrzyzowań. Biorąc pod uwagę ceny winiet Słowenia (alternatywnie obiazd Lenart) i Austri do cen benzyny, choć to nieprawdopodobne, jest najtaniej i najwygodniej (stosunek ceny do wygody najlepszy). Jadąc posiadam winiete słowacką (Kupuje w Zwardoniu za granicą) i węgierską (kupuje przez internet wcześniej 4-dniowa)
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 03.05.2011 11:11

Kiepura napisał(a):Nie jestem co prawda Marek, ale obie trasy znam z autopsji (wielokrotnej).

Z Krakowa do obrzeży Budapesztu (w soboty i dni świąteczne) jedzie sie pięć i pół godziny (Kraków, Chyżne, BB, Sachy). Tirów, czy innego spowolnienia ruchu na tej trasie w te w ogóle nie widziałem. Przepisowo i bez specjalnego szarpania.

Z Krakowa do Bratysławy (przejście graniczne z HU) obojętnie jaką trasą nie zejdzie się poniżej pięciu godzin. Chyba, że z pogardą dla przepisów i zdrowego rozsądku. Sytuacja się zmieni po oddaniu brakującego odcinka A1 w rejonie Rybnika. Z moich kalkulacji wynika, ze skróci to czas przejazdu do około 4 godzin.

Co przejazdu przez Budapeszt i jego oznakowania. W sobotę i niedziele najlepiej jechać przez miasto.
Oznakowanie miasta.
8O
Tak fatalnie oznakowanego miasta to ze świecą szukać. Ostatnio znaki wyprowadziły mnie na zamknietą dla ruchu drogę (prace budowlane).

Tu kolega pisze, że ta droga jakaś tragiczna nie jest. Krajówka jak krajówka.
Szczerze mówiąc dziwie się, że tyle osób wybiera wariant przez Austrie i Słowenie, no chyba, że ktos jedzie z zachodniej Polski to on jest też i najkrótszy. Albo dla tych co chcą wykorzystac w pełni potencjał autostrad to wtedy czasowo taka droga może być najkrótsza
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.05.2011 11:51

Nie można tego obrazu jakoś zwęzić? :)
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 03.05.2011 11:53

Chyba ten link Marka rozjechał strone...
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 03.05.2011 11:54

Bodzioch Marek napisał(a):7.90 ojro austryjacka??

Tak 10 dniowa austriacka, bo zawsze kupowałam 2 takie ;) na nasze 14 dni.

Kiepura - dzięki wielkie, czyli droga jest ok z tego co piszesz a my zwykle jezdzimy przepisowo a na autostradach to się wręcz wleczemy 'ekonomicznie' lub jak kto woli na co auto pozwala.
No i mam nadziej ze ten odcineczek płątny auto mapa umie zgrabnie ominąć :D
Mayki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mayki » 03.05.2011 12:05

jarecky9 napisał(a):
Bocian napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):(ile kosztuje winieta na 10 dni?? )

7.90 ojro

cena PZMOT e-matrica

4dni - 41,50 zł
10 dni - 63 zł

Autoplaya

4dni - 1650 HUF
tyg. - 2750 HUF
miesięczna - 4500 HUF

10 dniowych nie ma na liście

10 dniowa 2750Ft

https://www.virpay.hu/en/autopalya-matr ... n=NzQxNzY5
smiodus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smiodus » 03.05.2011 12:27

co do winiet to w wątku obok jest podana strona na której można kupić przez internet w cenie katalogowej + 1,90 euro za przesylke, PZMot w tym roku pewnie zarobi mniej,

co do drogi przez Wegry w ubieglym roku zrobilem trase Bratyslawa - Budapest - Letenye i bardzo sobie chwale z dwoch powodow:
- caly czas jechalem z predkoscia przepisowa i na tempomacie co istotnie wplywa (przynajmniej w moim przypadku) na predkosc meczenia sie droga,
- brak przejazdu przez Słowenie!!! oczekiwanie w Letenye ok.15min na granicy

S
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.05.2011 12:33

CinnamonGirl napisał(a): płątny

Chyba pątny :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.05.2011 13:01

Nie wiem co prawda jak wygląda odcinek Warszawa - Piotrków, ale miałem wątpliwą przyjemność 2 razy jechać trasą W-wa - Kraków (krajowa 7-ka) i więcej nie chcę! Nawierzchnia nawierzchnią, ale jeśli chodzi o płynność jazdy, to Gierkówka przy tamtej jest autostradą, przynajmniej odcinek Tuszyn - Śląsk i dalej droga nr 1. Współczuję tym, którzy muszą jeździć przez Kielce i Kraków. :cry:

Co do trasy przez Węgry, to porównywałem w Google Map 2 warianty: drogą nr 86 i autostradami M1 i M7 ze skrótem drogą nr 81 - ten drugi wariant wychodzi ok. 80 km więcej, ale za to ok. 50 minut szybciej. Chyba jednak zostanę przy te drugiej opcji, szczególnie biorąc pod uwagę te remonty na 86, a także liczne relacje ze spotkań trzeciego stopnia z dziką zwierzyną.

CinnamonGirl

Na "zgrabne omijanie" przez automapę bym nie liczył - to mocno zawodne urządzenia.
Ostatnio edytowano 03.05.2011 13:02 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 03.05.2011 13:01

Bocian napisał(a):

no cóż mam zbyt szybkie paluszki ;) dla jedych to wada dla innych zaleta :twisted:
Ostatnio edytowano 03.05.2011 18:07 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.05.2011 13:03

CinnamonGirl napisał(a):
Bocian napisał(a):

no cuż mam zbyt szybkie paluszki ;) dla jedych to wada dla innych zaleta :twisted:

Patrząc na awatar to zapewne wielka zaleta :):)
A za to cuż to Janusz Cie ukrzyżuje :)
Pozdrav.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone