Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.05.2011 08:54

Bodzioch Marek napisał(a):od Bańskiej poza tym jest kawałek autostrady gdzie potrzeba winietę.

Można to spokojnie ominąć, jeśli ktoś chce..
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.05.2011 08:58

piotr68 napisał(a):
Bocian napisał(a):A co do przejazdu przez Budapeszt?

Miałem w ub. roku ten sam dylemat (jechałem taką samą trasą). Myślę,że wiele zależy kiedy będziesz jechał.

Jadę w niedzielę.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 03.05.2011 09:13

Bodzioch Marek napisał(a):od Bańskiej poza tym jest kawałek autostrady gdzie potrzeba winietę. Jedynie komu polecam drogę Chyżne, Dolny Kubin, Bańska B. Sachy to motocyklistom. Asfalt na +, winkli ciasnych mało lecz zawsze można na chwilkę przed BB skręcić na Martin;). Przelot szybki i miły przez Słowację. Autem jednak to strata czasu.

Marek czyli co proponujesz jako ten, który jeżdzi z okolic Krakowa. W drodze powrotnej zwiedzamy Budapeszt i jedna para (jesli z nami pojedzie do Chorwacji, bo nadal nie wiadomo na 100% ;)) jedzie do Krakowa a dwie do B-B (tu trasa raczej oczywista ;)). Nie da sie ukryć że ta do Krakowa wymieniona przez ciebie jest o 170km krótsza (choć czas pordóży podobny). Od razu zaznaczam że wyjazd Budapesztu planujemy koło godziny 17 w sobotę (czy w weekendy tiry mają jakieś zakaz jeżdzenia do konkretnej godziny albo coś na Węgrzech i Słowacji).
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 03.05.2011 09:18

Bocian napisał(a):
piotr68 napisał(a):

Miałem w ub. roku ten sam dylemat (jechałem taką samą trasą). Myślę,że wiele zależy kiedy będziesz jechał.

Jadę w niedzielę.

Moim zdaniem lepiej przez miasto
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.05.2011 09:22

Bocian napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):od Bańskiej poza tym jest kawałek autostrady gdzie potrzeba winietę.

no wiem, ale to znów stracony czas, na moto iwniet nie trzeba i kiedyś autem przejechałem odcinek tam i z powrotem bom se zapomniał i się udało, później znów już świadomie i znów się udało.

Cinnamonka ja z Wadowic jeżdżę głównie i sam pytam, bo może ktoś na bieżąco przeliczał trasę od Bratysławy cały czas autostradą?
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.05.2011 09:27

piotr68 napisał(a):
Bocian napisał(a):
piotr68 napisał(a):

Jadę w niedzielę.

Moim zdaniem lepiej przez miasto
a pewnie, że przez miasto. sprawdź wcześniej tylko jaki jest nr drogi, na którą masz sie kierować i tego się trzymaj.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.05.2011 09:36

wracając do szybkości jazdy po Słowacji:
- w dzień: ograniczenie do 40 Słowak jedzie 30/h
- w nocy kiedyś wracałem i to autem, znaczy się
Pandą fiatem (z Czarnogóry, z Ulcinij 21h ) i w sobotnią noc od Sachy przypiałem się już mocno zmęczony za słowackim autokarem i ledwo za nim nadążyłem, potem jeszcze inne auto dopierniczające równo i inne i żadnej Policji i wszyscy zamiatający ostro. Wtedy zrozumiałem, że oni nie takie ciapki tylko się kontroli boją. W sobotnie noce pewnie Słowacka policja grzeje równo :wink: Może ktoś ma podobne spostrzeżenie
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.05.2011 09:40

Bodzioch Marek napisał(a):
Bocian napisał(a):

no wiem, ale to znów stracony czas,

Mapa pokazuje, że jedzie się równolegle do autostrady. Nie sądzę aby ta strata była duża w odniesieniu do całego czasu przejazdu...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.05.2011 09:40

CinnamonGirl napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):od Bańskiej poza tym jest kawałek autostrady gdzie potrzeba winietę. Jedynie komu polecam drogę Chyżne, Dolny Kubin, Bańska B. Sachy to motocyklistom. Asfalt na +, winkli ciasnych mało lecz zawsze można na chwilkę przed BB skręcić na Martin;). Przelot szybki i miły przez Słowację. Autem jednak to strata czasu.

Marek czyli co proponujesz jako ten, który jeżdzi z okolic Krakowa. W drodze powrotnej zwiedzamy Budapeszt i jedna para (jesli z nami pojedzie do Chorwacji, bo nadal nie wiadomo na 100% ;)) jedzie do Krakowa a dwie do B-B (tu trasa raczej oczywista ;)). Nie da sie ukryć że ta do Krakowa wymieniona przez ciebie jest o 170km krótsza (choć czas pordóży podobny). Od razu zaznaczam że wyjazd Budapesztu planujemy koło godziny 17 w sobotę (czy w weekendy tiry mają jakieś zakaz jeżdzenia do konkretnej godziny albo coś na Węgrzech i Słowacji).

Nie jestem co prawda Marek, ale obie trasy znam z autopsji (wielokrotnej).

Z Krakowa do obrzeży Budapesztu (w soboty i dni świąteczne) jedzie sie pięć i pół godziny (Kraków, Chyżne, BB, Sachy). Tirów, czy innego spowolnienia ruchu na tej trasie w te w ogóle nie widziałem. Przepisowo i bez specjalnego szarpania.

Z Krakowa do Bratysławy (przejście graniczne z HU) obojętnie jaką trasą nie zejdzie się poniżej pięciu godzin. Chyba, że z pogardą dla przepisów i zdrowego rozsądku. Sytuacja się zmieni po oddaniu brakującego odcinka A1 w rejonie Rybnika. Z moich kalkulacji wynika, ze skróci to czas przejazdu do około 4 godzin.

Co przejazdu przez Budapeszt i jego oznakowania. W sobotę i niedziele najlepiej jechać przez miasto.
Oznakowanie miasta.
8O
Tak fatalnie oznakowanego miasta to ze świecą szukać. Ostatnio znaki wyprowadziły mnie na zamknietą dla ruchu drogę (prace budowlane).
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.05.2011 10:11

po wpisaniu trasy Wadowice- Podgora w google maps otrzymałem 3 odpowiedzi:
1 przez Bratysławę, Wiedeń 1206km
2. przez Brno, Wiedeń 1221km
3. przez Bratysławę Gyor, Budapest (prawie bo przed nim odbijamy na południe) 1300km

moja droga przez 86 to dokładnie 1156km i winiety tylko na Słowację i opłaty w CRO więc...?? nadrabiając 150km lub jechać powoli przez 86 wybieram opcję 2. Jadąc przez Wiedeń (ile kosztuje winieta na 10 dni?? ) wg mnie najszybciej lecz nieco drożej: 15zł za paliwo i winieta, acha to droga przez Słoweńską autostradę...
Jadąc pod Budapeszt mam ok 50zł wiecej za paliwo + winieta na Węgrzech (ile ta winieta na 10dni ?? )
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 03.05.2011 10:22

ElciaS napisał(a):Jechaliśmy już każdym wariantem przez Węgry,trasą 86,autostradą przez Budapeszt,autostradę można trochę skrócić skręsając w drogę {o ile pamiętam 81 lub 82}.Z centrum Polski najlepsza trasa to na Cieszyn lub Zwardoń,nie ma sensu jechać na Kraków,tylko jechać Gierkówką.Nie radzę jechać lokalnymi drogami na Słowacji,szkoda czasu,winieta nie majątek.Od Ziliny 200km i jesteś na przejściu słow-węg w Rajce,i tam należy kupić po prawej stronie winietkę elektroniczną na autostradę,nie radzę jechać na friko.

Właśnie tak jedziemy -81 Budapeszt bokiem.
Zwardoń, Żilina potem autostrada D1 Bratysława, kierunek Gyor i M1 odbicie na drogę 81-na forum wyczytałem że jest już wyremontowana i można śmigać bez przeszkód.
Z 81 na M7 i do granicy H-HR z noclegiem nad Balatonem i dalej do Cro.
Winiety kupuję po drodze na stacjach,taniej niż w np. PZMOT.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 03.05.2011 10:30

Bodzioch Marek napisał(a):(ile kosztuje winieta na 10 dni?? )

7.90 ojro
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 03.05.2011 10:30

7.90 ojro austryjacka??
Ostatnio edytowano 03.05.2011 10:41 przez marekb, łącznie edytowano 2 razy
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 03.05.2011 10:31

ElciaS napisał(a):Jechaliśmy już każdym wariantem przez Węgry,trasą 86,autostradą przez Budapeszt,autostradę można trochę skrócić skręsając w drogę {o ile pamiętam 81 lub 82}.Z centrum Polski najlepsza trasa to na Cieszyn lub Zwardoń,nie ma sensu jechać na Kraków,tylko jechać Gierkówką.Nie radzę jechać lokalnymi drogami na Słowacji,szkoda czasu,winieta nie majątek.Od Ziliny 200km i jesteś na przejściu słow-węg w Rajce,i tam należy kupić po prawej stronie winietkę elektroniczną na autostradę,nie radzę jechać na friko.

Generalnie jestem zwolennikiem drogi 86 i chetnie bym ja pojechał ale...
Radziki4 napisał(a):Witam wszystkich czekających na info o stanie 86 więc tak w jednym słowie TRAGEDIA a teraz coś więcej stan drogi na 30.04 2011, zaczyna się od samego wjazdu z M1 na 86 roboty wymiana asfaltu na nowy krótkimi odcinkami ale na dość długiej odległości , wiadomo jak zrobią dobrze i szybko to do sezonu się uporają i będzie git . Następnie trzy lub cztery zwężenia straciłem rachubę uważając by nie nie stracić zawieszenia ( wymieniają asfalt łącznie z podłożem ) Po zwężeniach myślałem ze już będzie ok ale droga jest tak dziurawa że strach i masakra . Dopiero gdzieś na wysokości Rapcalak robi się dobra droga . Następnie jak kończy się kawałek szybkiej obwodnicy przed Szombathely i wskakuje się na normalną były znów dwie wymiany asfaltu , potem już aż do zjazdu 76 znośnie bo tam opuszczałem 86 . WAŻNE jak widać znaki że są roboty i wymiana asfaltu to polecam wyhamowanie praktycznie do 0 są wysokie uskoki między jezdnią a wyciętym fragmentem gdzie w nocy tego dobrze nie widać i można stracić zawieszenie . To pokrótce relacja z 86 dodam że powrotną drogę wybrałem przez Węgry M7 i M1 nie chciałem ryzykować uszkodzenia autka .

Ja będe jechał w połowie czerwca. Może do tego czasu remont 86-stki się zakończy a może tylko przesuną się na inny odcinek 86-stki. Ruch wahadłowy mi mniej przeszkadza co fatalny stan nawierzchni, uskoki, dziury, itp

Chętnie pojechałbym gierkówką ale gdybym miał jechać na Budapeszt to raczej wybrałbym doge "krakowską". Może nie będzie tak źle bo do Radomia jest ekspresówka, potem kawałek quasiekspresówki (jednojezdniowa) omijającej Kielce, a potem juz telepeć się do Krakowa. Troche się pocieszam, że nie będzie wiele gorzej niz gierkówką ;) Ponadto czytałem, że obecny stan gierkówki tez jest pozostawiający wiele do życzenia.

Interesuje mnie zwłaszcza stan, jakośc i rodzaj drogi przez Słowacje, bo jeśli jest to jakaś górska serpentyna to faktycznie kiepsko, a jeśli zwykła krajówka, w miare plaska to może być-damy rade.

Płatny odcinek na Słowenii jak ktos juz pisał mozna bardzo łatwo ominąć bo jest bardzo króciutki.
W okolicy Budapesztu byłby późnym wieczorem więc ruch zapewne byłby juz mniejszy więc optowałbym jechac przec centrum, bo faktycznie obwodnica oznacza +kilkadziesiąt dodatkowych km.

Wariant by jechać autostradą do Bratysławy a potem autostradą do Budapesztu i dalej M7 do Letenye oznacza dołożenie prawie 200km a to oznacza nie tylko koszty paliwa dodatkowej winiety ale i czas, który wolałbym skracać bo mając perspektywe prawie doby jazdy każda dodatkowa godzina mało cieszy.

Może do czerwca stan 86-stki sie poprawi i wybiore stara trase ale wole się szykować na inny wariant by miec jakąs alternatywe.

P.S. w kwestii awatara, zwłaszcza przywołującym przy okazji wątek STOLYCY radze by się tak mocno nie spinali, bo Wam gacie strzelą ;). Zbliżają się wakacje, więc... Żyjcie kolorowo.
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 03.05.2011 10:41

Bocian napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):(ile kosztuje winieta na 10 dni?? )

7.90 ojro

cena PZMOT e-matrica

4dni - 41,50 zł
10 dni - 63 zł

Autoplaya

4dni - 1650 HUF
tyg. - 2750 HUF
miesięczna - 4500 HUF

10 dniowych nie ma na liście
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone