Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KRIS_B
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_B » 11.06.2011 22:25

Nie wiem czy o tym samym mówimy (ja tez poprzednie wojaże 86 lub "austryyyjackimi hajłejami" pokonywałem) i nie wiem czy, gdzie i w ogóle sa mosty remontowane w Budapeszcie.
W tym roku chcemy jechać przez Węgry i Budapeszt (bedziemy tam w nocy ok 24.00). Patrząc na mapę zastanawiam się nad możliwością przejazdu po zachodniej częsci dunaju od razu skręcając w prawo na M0 (początek przyszłej zachodniej obwodnicy) - Viamiechelin pokazuje, że ten kawałek przez Dunaj jest otwarty. Później już - zgodnie z mapą - pionowo (powiedzmy że bez większych problemów...) w dół aż do M1 i później już tylko odbicie na M7.

Jadąc w nocy, na pewno wschodnia M0 odpada. Zastanawiam się jednak nad inną trasą przez miasto niż opisywana na forum (będe wdzięczny za info jeśli ktoś tak jeździ)

Kb
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 11.06.2011 23:02

Jeśli to niemal środek nocy jedź przez miasto warto się zatrzymać czy to po jednej czy po drugiej stronie i troszkę popatrzeć bo widoczki całkiem niezłe. Jeśli jednak znasz już Budapeszt śmigaj przez centrum. A do tego posiadasz jeszcze GPS to nie widzę problemu. A o ile pamiętam najlepiej jest z Sahy poruszać się M2 -E77 następnie w lewo na M0 do pierwszego wielkiego węzła w prawo na M3 nią śmigać niemal do końca. Skrzyżowanie z jedną z głównych ulic w prawo i doprowadzi cie do trasy nr 3 która przeprowadzi Cie przez Dunaj. Za Dunajem trasa E 71 która łączy się z M1 i M7 (bułka z masłem hhhhhheee)
KRIS_B
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KRIS_B » 12.06.2011 12:39

Dzięki za wskazówki. GPS będzie więc damy radę.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 12.06.2011 14:19

KRIS_B napisał(a):Patrząc na mapę zastanawiam się nad możliwością przejazdu po zachodniej częsci dunaju od razu skręcając w prawo na M0 (początek przyszłej zachodniej obwodnicy) - Viamiechelin pokazuje, że ten kawałek przez Dunaj jest otwarty. Później już - zgodnie z mapą - pionowo (powiedzmy że bez większych problemów...) w dół aż do M1 i później już tylko odbicie na M7.

Czy ta trasa jest bezpieczniejsza pod kątem natężenia ruchu, tzn. jadąc przez Budapeszt tą drogą jest szansa, że będzie mniejszy tłok niz był jechał po wschodniej stronie?

Pytam, bo ja będe jechał przez Budapeszt ok godz. 21-22 a może i ciut wcześniej i może w tych godzinach ruch w Budapeszcie będzie na tyle większy że będa i korki...
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 12.06.2011 19:52

.. co Wy z tą 86 -ką; ja jechałem do Pisaka przez Słowację, przed Budapesztem na Balaton i Zagrzeb i było ok..
a zawsze można jechać na 2 dni i wtedy mozna pooglądać ciekawe miejsca, które mijamy. Generalnie polecam jazdę przez Słowację, Węgry .. ale autostradami.. Uwaga na zjazd przed Budapesztem. Na balaton.... W tym roku za 2 tygodnie też jdę . Austria ma autostrady z kiepsko wyprofilowanymi łukami..
Do zobaczenia w Pisaku, miejsce ... miodzio..Pa
wkoszyk napisał(a):Ja jadę w połowie lipca i ciągle się zastanawiam jaką drogę wybrać:
1. Jaworzno > Rybnik > Ostrava > Olomuc > Brno > Breclav > Wiedeń > Graz > Ptuj (minięcie autostrad słoweńskich) > Zagreb
Kupuję winietki na Czechy i Austrię, mam wg. Google 1073km i 11:22h jazdy.
2. Jaworzno > Bielsko-Biała > Zilina > Bratislava > Budapest > Zagreb
Kupuję winietki na Słowację i Węgry, mam wg. Google 1177km i 12:06h jazdy.

Która trasa jest bardziej optymalna? Szczerze mówiąc skłaniam się ku opcji nr 2 mimo, że jest dłuższa wydaje się spokojniejsza, wjeżdżam w Zilinie na autostradę i zjeżdżam na miejscu na Pagu...

Czytam te Wasze posty i nie mogę się zdecydować ;)
tatamarcela
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tatamarcela » 13.06.2011 11:32

oldGIZMO ja tez jade do Pisaka :D

wyjezdzamy 22-go i chyba wybiore jednak trase 86, poniewaz Wegry bede pokonywal pozna noca i nad ranem, wiec obawiam sie, ze na autostradzie trudno bedzie utrzymac powieki szeroko otwarte:)) :D :D
Radziki4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radziki4 » 24.06.2011 10:11

Ela50 napisał(a):Jest inna, lepsza i szybsza trasa alternatywna do 86-tki przez Austrię:

W Bratysławie do Austrii - przejście Jarovce.
Po wjeździe do Austrii dojeżdża się do dużego ronda, za którym zaczyna się austriacka autostrada. ( winieta 7,90 EUR )
mam pytanko autostrada zaczyna się dopiero od rondka czy już od granicy jak wskazują mapy , od granicy do zjazdu jest około 3 km. i czy potrzebuję winietę na ten odcinek .
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa przez Budapeszt - alternatywa dla remontowanej 86-stki - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone