Wybieram się w połowie lipca na Peljesac. Chciałbym (ale trochę się boję ) przejechać tranzytem przez Bośnię.Problem tkwi w tym, że mam na razie jedynie tymczasowy dowód rejestracyjny auta którym jadę, a szansa na odbiór "twardego" przed wyjazdem co prawda jest, ale nikła.
Bardzo proszę mnie nie linczować. Wiem, że tymczasowy dowód rejestracyjny jest ważnym dokumentem i mogę się z nim poruszać po Europie do daty utraty jego ważności, ale....
Grzebiąc w guglach natknąłem się na informacje (już teraz ciężko mi znaleźć ten link), że MSZ nie zaleca wjazdu z tymczasowym dowodem rejestracyjnym na teren m. in. byłych republik radzieckich oraz niektórych krajów bałkańskich. Po zapoznaniu się z informacjami z forum cro.pl wiem, że nie powinno być żadnych problemów z podróżą i wjazdem do Cro, ale chciałbym przejechać Bośnię i Hercegowinę przez Jajce ---> Jablanicę ----> Mostar -----> Metkovic.
Swoje pytania kieruję do osób, które jechały przez BiH z "miękkim" dowodem i znają temat od strony praktycznej. Interesuje mnie czy kogoś zatrzymała policja i czy z powodu braku "twardego" dowodu były jakieś kłopoty? -----> jeżeli tak, to jakie? ----> i w jaki sposób zostały zażegnane?
Bardzo proszę o rzeczowe wypowiedzi.
Pozdrawiam.