Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa przez Bośnię z tymczasowym dowodem rejestracyjnym

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ojtus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ojtus » 03.07.2012 23:03

Wybieram się w połowie lipca na Peljesac. Chciałbym (ale trochę się boję :D) przejechać tranzytem przez Bośnię.Problem tkwi w tym, że mam na razie jedynie tymczasowy dowód rejestracyjny auta którym jadę, a szansa na odbiór "twardego" przed wyjazdem co prawda jest, ale nikła.
Bardzo proszę mnie nie linczować. Wiem, że tymczasowy dowód rejestracyjny jest ważnym dokumentem i mogę się z nim poruszać po Europie do daty utraty jego ważności, ale....

Grzebiąc w guglach natknąłem się na informacje (już teraz ciężko mi znaleźć ten link), że MSZ nie zaleca wjazdu z tymczasowym dowodem rejestracyjnym na teren m. in. byłych republik radzieckich :D oraz niektórych krajów bałkańskich. Po zapoznaniu się z informacjami z forum cro.pl wiem, że nie powinno być żadnych problemów z podróżą i wjazdem do Cro, ale chciałbym przejechać Bośnię i Hercegowinę przez Jajce ---> Jablanicę ----> Mostar -----> Metkovic.

Swoje pytania kieruję do osób, które jechały przez BiH z "miękkim" dowodem i znają temat od strony praktycznej. Interesuje mnie czy kogoś zatrzymała policja i czy z powodu braku "twardego" dowodu były jakieś kłopoty? -----> jeżeli tak, to jakie? ----> i w jaki sposób zostały zażegnane?

Bardzo proszę o rzeczowe wypowiedzi.

Pozdrawiam.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 04.07.2012 07:39

ojtus napisał(a):Bardzo proszę o rzeczowe wypowiedzi.

Zapraszam tutaj. Obowiązkowa w Bośni jest "Zielona Karta"
ojtus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ojtus » 04.07.2012 09:55

skywalker_01 napisał(a):
ojtus napisał(a):Bardzo proszę o rzeczowe wypowiedzi.

Zapraszam tutaj. Obowiązkowa w Bośni jest "Zielona Karta"

Czytałem wcześniej. Nie ma tam ani słowa o zdarzeniach w BiH. Niemniej dziękuje i za to :D.
marcines
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcines » 04.07.2012 21:22

jechalem wczoraj do moontenegro przez bosnie, na granicy trzeba pokazac tylko zieloną kartę, dowodu rej. nie trzeba, uwazaj tylko bo bardzo duzo policji stoi podrodze, na szczecie migają swiatlami
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 04.07.2012 21:57

Jeżeli dziś mamy 4.07 i masz już zarejestrowane auto i masz miękki dowód to obstawiam, że do połowy lipca jak piszesz czyli obstawiam 14-15 wyjazd powinieneś mieć już do odbioru twardy dowód.
Sprawdź na Link
Ja rejestrowałem 27.05.2011 a 30.05.2011 miałem już wyrobiony twardy dowód przez PWPW a z tego co pamietam to 2.05 odbierałem w WK.
ojtus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ojtus » 04.07.2012 22:46

Mateq111 zbawco!! :D

Dzięki za link, jestem w szoku, że polska administracja jest aż tak zaawansowana technologicznie :D. Wiedziałem jedynie, że można w necie sprawdzić status sprawy paszportowej.

Niestety - w moim przypadku ciągle trwa postępowanie administracyjne :(

Auto rejestrowałem 26.06. a wyjeżdżam 12.07. - czyli jest szansa...

O policji wiem, że często (podobno) stoją. W ubiegłym roku na południu BiH widziałem kilka patroli na trasie Metkovic - Mostar.
Ostatnio edytowano 04.07.2012 22:48 przez ojtus, łącznie edytowano 1 raz
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 04.07.2012 22:47

ojtus napisał(a):Czytałem wcześniej. Nie ma tam ani słowa o zdarzeniach w BiH. Niemniej dziękuje i za to :D.

Na przejściu CRO/BiH w Gradiska dałem zieloną kartę, a Bośniak poprosił o dowód rejestracyjny. Okazało się że porównywał, czy zgadzają się nr rejestracyjne na obydwu dokumentach.
Wcześniej, o jakieś dwa samochody, zatrzymali do kontroli auto z żółtymi tablicami niemieckimi :(

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone