makono napisał(a):Kolejna ważna informacja.
Tankować się przed wjazdem do Austrii.
W związku z nowelizacją rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia w zakresie wjazdu COVID-19 Chorwacja wylatuje z listy państw bezpiecznych.
Oznacza to, że przejazd przez Austrię możliwy będzie od jutra wyłacznie w tranzycie bez zatrzymywania się. Informacja została potwierdzona w austriackim ministerstwie.
Na zadane pytanie dotyczące przejazdu bez zatrzymywania się otrzymana została odpowiedź:
"Dear Sir!
Without stop means, that it is not allowed to stop at all, also not at a petrol station. If you want to stop you need a medical certificate which shows a negative Corona-test, not older than 72 hours when entering Austrian border.
Best regards!
Bundesministerium Inneres
Sektion I - Präsidium
Abteilung I/5 Öffentlichkeitsarbeit
Referat I/5/a Strategische Kommunikation
Bürgerservice"
Tankować się przed wjazdem do Austrii.
Banzu napisał(a):Siema
Dajcie znać jak to od 17.08 będzie wyglądać w praktyce ja wracam w nocy z 19/20 , może ktoś wrzuci tez gdzie tankował przed Austria ? Pozdrawiam
Banzu napisał(a):Ps. Z drugiej strony jestem ciekawy jak będą sprawdzać nawet jakby ktoś stanął na stacji czy ktoś jedzie z Chorwacji a nie np z Mariboru przecież tez ktoś może wypoczywać w Sloweni ...
Prawdziwy Polak napisał(a):Banzu napisał(a):Ps. Z drugiej strony jestem ciekawy jak będą sprawdzać nawet jakby ktoś stanął na stacji czy ktoś jedzie z Chorwacji a nie np z Mariboru przecież tez ktoś może wypoczywać w Sloweni ...
Normalnie.
To kierowca będzie musiał udowodnić skąd wraca.
Rachunkiem, rezerwacja, wyciągiem z konta bankowego.
BMC napisał(a):No ciekawe jak to się rozwinie.
Moim zdaniem transfer, to tak jak napisał przedmówca - jazda możliwie najkrótszą drogą bez zbędnego zwiedzania okolicy.
Ale żeby zatankować czy np do WC myślę że to nie będzie problem.
Ja zawsze tankuję na prawie ostatniej stacji w PL - przy A1 zjeżdżam na Mszanę żeby zatankować.
a potem następne tankowanie wypada mi już za Zagrzebiem.
pozdrawiam
makono napisał(a): W związku z nowelizacją rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia w zakresie wjazdu COVID-19 Chorwacja wylatuje z listy państw bezpiecznych.
Oznacza to, że przejazd przez Austrię możliwy będzie od jutra wyłacznie w tranzycie bez zatrzymywania się. Informacja została potwierdzona w austriackim ministerstwie.
Prawdziwy Polak napisał(a):Polaków nie dotycza testy, ale dotyczy tylko tranzyt przy powrocie z Chorwacji.
marco156 napisał(a):Dokładnie, jadąc do Chorwacji możemy swobodnie poruszać się po Austrii, nocowac, zwiedzać, ale wracając z Chorwacji do Polski to przez Austrię i Słowenię tylko tranzyt. To jedynie 370 km więc tak naprawdę to nawet zatrzymywać się nie ma potrzeby.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi