Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa prze Chałupki, D1 w Czechach, Ostrawę?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nowalijka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowalijka » 22.06.2010 21:20

Czy ktoż praktykował tą trasę? Zamiast jechać przez Frydek Mistek itd zdaje się, że wjeżdza się szybciej na autostradę? Maż - kierowaca prosi o opinie...
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 23.06.2010 04:11

Jadę tą trasą za dwa dni. Zarekomendował mi ją kolega, mówiąc, że praktycznie cały czas jest autostrada.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.06.2010 06:07

Autostrada zaczyna się zaraz za granicą i można nią jechać aż do Brna. Trzeba pamietać o winiecie, obowiązuje od samego początku autostrady. Winietę można kupić po Polskiej stronie w Chałupkach, lub przejechać nad autostradą, na następnym skrzyżowaniu skręcić w lewo i zaraz jest stacja benzynowa czynna od 5-22.
KDW
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KDW » 23.06.2010 08:14

dids76 napisał(a):Autostrada zaczyna się zaraz za granicą i można nią jechać aż do Brna. Trzeba pamietać o winiecie, obowiązuje od samego początku autostrady. Winietę można kupić po Polskiej stronie w Chałupkach, lub przejechać nad autostradą, na następnym skrzyżowaniu skręcić w lewo i zaraz jest stacja benzynowa czynna od 5-22.

Zaraz na wjeździe na autostrade czeską jest stacja paliw SHELL i jest dłużej czynna niż do 22 - to jest całodobowa stacja - tyle, że po 22 sprzedaż jest z okienka. Uwaga na komary w tej okolicy roi się od komarów, chyba jakieś bagna blisko po wyjściu z auta odrazu wpadło mi parę i później była mordęga z wyłapaniem tego cholerstwa :cry:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.06.2010 09:12

Według strony "Ceske Dalnice" D1 jest płatna od samego Bohumina, wiem że ten Shell jest zaraz za wjazdem w Bohuminie, bo w ubiegłym roku na nim kupowałem winietę, ale jak trafisz na nadgorliwego policjanta to mozesz zarobić "pokutu" za ten kawałek bez winiety :?
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 23.06.2010 09:20

A ja już kupiłem sobie winietkę i wiem, że przepłaciłem, ale mam to już z głowy. Te 15 złotych w stosunku do całego wyjazdu, to ślina w morzu potrzeb.
dids76 właśnie dlatego wolę nie ryzykować.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2010 09:30

JA również kupiłem, ale w Czechach. nie wiem czy na stacji w Bohuminie (o której jest wyżej) są dostępne winiety. Nie mam Shella na myśli.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.06.2010 10:32

Według ich strony internetowej można u nich kupić winiety. Maslinka chyba pisała że w tym roku kupowali, tylko był problem z płaceniem kartą
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.06.2010 10:37

Chodzi o to że na jednej stacji w Bohuminie pytałem i nie mieli winiet (stosunkowo blisko drogi wylotowej na Ostravę).

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone