Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Poznań - Vinisce

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomek555
Podróżnik
Trasa Poznań - Vinisce

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek555 » 14.04.2011 21:44

Witam
Wybieram się tym razem do Vinisce mam prośbę do bardziej "doświadczonych" Cromaniaków jaką wybrać trase - ostatnio jechałem do Nemiry to jechaliśmy przez Czechy.
Jadąc do Vinisce w którym momencie zjechać z autostrady i gdzie się kierowac ?
Pozdrawiam
Tomek
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 14.04.2011 22:09

Trasa z Poznania przez Czechy to chyba najlepsza opcja ;) Przez Słowację to byś dopiero nadrobił, ale zawsze możesz się zastanawiać, czy z Czech odbijać na Węgry, czy jechać przez Austrię. W samej Chorwacji, jeśli chcesz jechać jak najdalej autostradą, to najbardziej rozsądny z niej zjazd do Prgomet, ewentualnie wcześniej w Vrpolje, ale i tak będziesz przejeżdżać w okolicach Prgometu... Potem przez Seget Donji, na Poljice, Marinę i do Vinišcia (nie wiem tylko czy dobrze odmieniłem :P ).

pzdr
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 15.04.2011 09:56

Do Vinisce jechałem w 2006 roku i z autostrady w Chorwacji zjeżdżałem zjazdem Prgomet. Dojeżdżając do wybrzeża jest piękny widok na Ciovo i całą okolicę :D
Co do trasy to przed winietkami w Słowenii jeździłem Czechy (Boboszów Brno) Austria Słowenia i dalej Cro a po wprowadzeniu winietek Czechy (Głubczyce Krnov Ołomuniec Brno) Słowacja Węgry (86) kawałeczek Słowenii (Lendava) i Cro....
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 15.04.2011 10:08

Ja z Poznaniia preferuję jazdę przez Niemcy, większość trasy autostradami. Jechałem tak w zeszłym roku do Primosten i nawet się nie zdążyłem zmęczyć. Ale jak kto lubi.
Nastar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nastar » 17.04.2011 19:08

kammaj - możesz podać trochę szczegółów trasy ? W sierpniu lecimy ze znajomymi i start właśnie z Poznania jest. Na razie optujemy za Niemcami ale bez szczegółów. Podpowiedz coś jak możesz.
Nasz kierunek to Polijca.
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 18.04.2011 12:40

Od razu zaznaczam, że nie bawię się w omijanie płatnych autostrad itd. Startowaliśmy z Poznania przed południem, nie pamiętam dokładnie o której godzinie. Kierunek Świecko (to był najgorszy odcinek z całej 1600 km trasy), potem Berliner ring i na południe na Regensburg, Passau, Linz, Graz, Maribor, koło 24:00 przekraczaliśmy granicę chorwacką. Żeby nie być za szybko na miejscu kilka km za granicą zrobiliśmy postój na spanko. Pokręciliśmy się 3-4 godziny w aucie (spać się nie dało bo co chwila na parking przyjeżdżały autokary i wysypywało się mnóstwo ludzi). po drzemce prosto do celu, jakieś 3-4h. Przerwy tylko na tankowanie.
Nastar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nastar » 18.04.2011 18:58

Dzięki - o coś takiego mi chodziło. Kolejny raz potwierdza się teoria, że z naszych rejonów jednak warto ruszyć najpierw na Zachód :-)
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 19.04.2011 08:33

Dokładnie tak, nadrabia się jakieś 200km ale czasowo wychodzi na to samo, a przyjemność i wygoda jazdy - bezcenne :D
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 19.04.2011 10:05

Pewnie coś w tym jest, ale mnie najbardziej muli jazda autostradą. Nic tylko asfalt przed siebie i tyle. I tak jadę do Cro z noclegiem po drodze, więc mi nie robi różnicy, czy przejadę przez Wrocław, czy nie. A na autobanie to zwariować idzie :P
kammaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kammaj » 19.04.2011 14:38

Ja nie narzekałem na nudę, ruch dość spory więc trzeba było się koncentrować przy szybkiej jeździe, czasem ulewa, że świata nie było widać więc wszyscy 50km/h, w Austrii co jakiś czas roboty i zwężenia...
Swoją drogą pełen szacun dla Niemców oni to mają kulturę jazdy, nawet jak ktoś Ferrari jedzie za tobą to nie świeci długimi po oczach żeby zjechać, ech żeby tak u nas kierowcy jeździli, pomarzyć można.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone