Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Poznań - Sibenik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kuchtal
Globtroter
Trasa Poznań - Sibenik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 04.06.2011 13:00

Witam!!!!
Jadę 30czerwca do chorwacji.
Mój plan to wyjazd o 20godzinie:
- śrem
- wrocłam
- boboszów
- mohelnice
- ołomuniec
- brno
- wiedeń
- graz
- objazd autostad słoweńskich mureck, lenart
- no i dalej autostradą chorwacką do sybenika

Mam dwa pytania
1. Czy będą stacje benzynowe na trasie w słowenii (paliwo najtańsze na trasie)
2. Jechać w Ptuju na granicę w Macelj, czy na Varazdin (ludzie staszą korkami na granicy w Macelju, pytam się bo będę tam w piątek rano, a korki są niby w weekendy).
I jeszcze jedno może jakieś uwagi do trasy :-)

Dzięki za pomoc
Ostatnio edytowano 09.06.2011 21:36 przez kuchtal, łącznie edytowano 1 raz
ronal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ronal » 04.06.2011 20:18

Witam kolege, ja natomiast też jadę przez czechy i austrie ale nie chce oszczędzać na słoweńskich auostradach i jade jak GPS prowadzi także wydaje mi się że 150 pln na miesiąc to nie jest dużo a ile wygody
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 04.06.2011 20:29

ok!!! Spoko, to nie tak że mnie nie stać, ale poprostu głupio mi wydać te 35 euro za 50 km drogi w jedną stronę.
Najważniejsze co mnie interesuje to jak wygląda ta droga przez mureck i jak tam przejscia przez granice w tym okresie :-)
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 04.06.2011 20:36

Na słoweński objeździe po 22 stacje benzynowe bywają zamknięte do rana - ale nie pamiętam o której otwierają. Proponuję zatankować na stacji zaraz po zjeździe na Mureck (po lewej stronie) - przez ostatnie 2 lata ON był tańszy niż w Słowenii. W Mureck Shell bywa zamknięty nie jest całodobowy. Zawsze jechałem do Macelj - bez korków, ale w środku tygodnia.
DRZEW6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DRZEW6 » 04.06.2011 20:58

Witam . Robiłem tą trasę w 2009 i 2010. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania ,mój mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2011 21:13

kuchtal napisał(a):Witam!!!!
Jadę 1lipca do chorwacji.
Mój plan to wyjazd 20godzina:
- śrem
- wrocłam
- boboszów
- mohelnice
- ołomuniec
- brno
- wiedeń
- graz
- objazd autostad słoweńskich mureck, lenart
- no i dalej autostradą chorwacką do sybenika

Mam dwa pytania
1. Czy będą stacje benzynowe na trasie w słowenii (paliwo najtańsze na trasie)
2. Jechać w Ptuju na granicę w Macelj, czy Cestica (ludzie staszą korkami na granicy w Macelju, pytam się bo będę tam w piątek rano, a korki są niby w weekendy).
I jeszcze jedno może jakieś uwagi do trasy :-)

Dzięki za pomoc

boboszów i mohelnice sobie daruj...
Krapkowice-Głubczyce-Krnov-Olomouc.
To jest dobra i poprawna trasa.
Mariboru nie objeżdżam.
conti
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) conti » 04.06.2011 21:39

to nie lepiej już dojechać do Chałupek i dalej D1 ?
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 04.06.2011 21:47

boboszów i mohelnice sobie daruj...
Mariboru nie objeżdżam.[/quote]

Ja jechałem przez bobolice 5lat temu wieczorem i nie było źle, mam 80km mniej, co nadrobię na autostradzie to zaoszczędze w km i pewnie czasowo będzie tak samo.
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 04.06.2011 21:52

Leszek W napisał(a):Na słoweński objeździe po 22 stacje benzynowe bywają zamknięte do rana - ale nie pamiętam o której otwierają. Proponuję zatankować na stacji zaraz po zjeździe na Mureck (po lewej stronie) - przez ostatnie 2 lata ON był tańszy niż w Słowenii. W Mureck Shell bywa zamknięty nie jest całodobowy. Zawsze jechałem do Macelj - bez korków, ale w środku tygodnia.

Dzięki za pomoc , zresztą jak zatankuję o 10centów drożej to mnie nie zbawi, a będę spokojnie jechał.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.06.2011 04:33

kuchtal napisał(a):boboszów i mohelnice sobie daruj...
Mariboru nie objeżdżam.

Ja jechałem przez bobolice 5lat temu wieczorem i nie było źle, mam 80km mniej, co nadrobię na autostradzie to zaoszczędze w km i pewnie czasowo będzie tak samo.

Zrobisz, jak uważasz. Jadąc, autostrada od Wrocka, gdyż jego traktuję jako miejsce startu, na "dzień dobry" jestem czasowo już w Polsce do przodu.
O "higienie" tego rozwiązania w porównaniu z 8-ka do Klodzka nawet nie będę sie rozpisywał...
Niemyślącą osobę, która postawila tyle zakazów wyprzedzania i wydłużyła do absurdu długość podwojnych ciągłych, powinno się zamknąć na oddziale psychiatrycznym.
W zasadzie tylko jazda ciemną nocą, pozwala na poruszanie sie z prędkością przelotowa na pulapie 80-90.
Najczęściej jest to w granicach 50-60.
nawet w Cro starą drogą jeździło się sprawniej... :wink:
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 05.06.2011 07:12

Wiem, że ta trasa jest kiepska, bo często jadę ją na narty zimą, ale biorę poprawkę, że będę tam po 22giej i nie powinno być źle i spokojnie 90tką będę sobie leciał :-), a w czechach kilka kilometrów i będę jechał już ekspresówką. Ale dziękuję za pomoc, wezmę też to pod uwagę.
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 05.06.2011 08:43

Witam
Ja zawszę jeżdże przez : Śrem Gostyń Rawicz Wrocław Boboszów Brno i Węgry (trasa 86)-Chorwacja kilka razy w nocy ,ale teraz tylko w dzień, i nie narzekam według mnie trasa na Boboszów nie jest taka zła można spokjnie lecieć 100-140km/h i szybko wjeżdża się na trasę szybkiego ruchu w Czechach .
Jedynie między Śremem a Gostyniem jest remontowany odcinek ,ale nie ma tragedii.
Pozdrawiam.
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 05.06.2011 09:50

Tylko czytałem że 86 na Węgrzech jest remontowana i strasznie dziurawa, może to tylko plotki. A i tak przez słowację muszę kupić winietę., która podobnie kosztuje co w Austrii, przez którą jednak więcej jedzie się autostradą.
Widzę co osoba to inna droga :-)
Może i dobrze
axmann
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) axmann » 05.06.2011 18:28

ok!!! Spoko, to nie tak że mnie nie stać, ale poprostu głupio mi wydać te 35 euro za 50 km drogi w jedną stronę.

Czy będą stacje benzynowe na trasie w słowenii (paliwo najtańsze na trasie)

Wiem, że ta trasa jest kiepska, bo często jadę ją na narty zimą, ale biorę poprawkę, że będę tam po 22giej i nie powinno być źle i spokojnie 90tką będę sobie leciał

LEM - gdyby nie internet, nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów

posłuchaj FUX-a, naprawdę warto, wie co pisze, to najprawdziwsza prawda:)
kuchtal
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuchtal » 09.06.2011 17:24

axmann napisał(a):

Czy będą stacje benzynowe na trasie w słowenii (paliwo najtańsze na trasie)

Wiem, że ta trasa jest kiepska, bo często jadę ją na narty zimą, ale biorę poprawkę, że będę tam po 22giej i nie powinno być źle i spokojnie 90tką będę sobie leciał

LEM - gdyby nie internet, nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów

posłuchaj FUX-a, naprawdę warto, wie co pisze, to najprawdziwsza prawda:)

Nie jestem pewny, czy austradą będzie szybciej mająć normalną drogą 200km, a autostradą 280, to nie jestem pewien czy to nadrobię. Tym bardziej, że jadę wieczorem.
A od idiotów mnie nie wyzywaj, chyba że powiesz mi to w twarz
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone