Witam, 25 lipca (poniedziałek) ruszamy w 4 osoby autem z Poznania do Seget Vranjica (6 km od Trogiru) i chciałem sie poradzić o jak najlepszą trasę.
Na wstępie info, że chcemy jechać bez noclegu tak aby max do godz 12 we wtorek 26 lipca być na miejscu.
Trasa jaką poleca mi viamichelin to: Poznań - Wrocław - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Seget
Nasz główny kierowca, mówi że wato w naszym wypadku jechać przez Niemcy (ominąć Czechy) i wtedy wg. Via michelin to powinno wyglądać tak: Poznań - Świecko - Drezno - Chemnitz - Regensburg - Graz - Maribor - Zagrzeb - Seget
Ja myślę, o jeszcze lekko innej trasie Poznań - Zielona Góra - Cottbus - Drezno - Praga - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Seget.
Teraz chciałbym zapytać was o opinie, czy jeśli przez Niemcy to warto już dygać przez całe na Regensburg czy jednak odbijać na Czechy?
Generalnie chcielibyśmy oczywiście wariant jak najbardziej ekonomiczny i wtedy odbijanie na Czechy byłoby bez sensu i chociaż można by trochę oszczędzić. Czy w ogóle warto jakoś próbować omijać autostrady w Słowenii czy lepiej zaplacić te 30 EURO i mieć spokój i dobrą trasę?
Z góry dzięki za wszelkie porady