Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Poznań - Seget Vranjica (Trogir)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.04.2011 18:50

Jeszcze jeden głos przeciw nadkładaniu drogi przez Niemcy, pełna zgoda z Fuxem.
Żeby wyjść na to samo czasowo, by trzeba niemieckimi autobanami pruć 180 albo więcej na dłuższych odcinkach, a wtedy cała ekonomia bierze w łeb, chyba że koszty wachy nie grają roli i zależy Ci tylko na wygodzie przejazdu. A jak się trafi chociaż jeden porządny korek to cały misterny plan w p...u :)

RASIU napisał(a):Przed granicą D-A, znajdź najlepiej Shell'a- oprócz austriackiej wlepy, kupisz słoweńską- miej honor, szkłem d...y nie utrzesz, a przypał możesz zrobić rodakom;). Dalej do celu.

Rasiu, przypał to by był jakby pojechać autostradą bez winiety. Pojechać objazdem i nie dać się wydymać hitrusom to się nazywa zdrowy rozsądek :)

Dudu, nie bój się ominięcia słoweńskich autostrad, jest bardzo łatwe, naprawdę.

pzdr
Kamil
RASIU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RASIU » 26.04.2011 19:05

Jechałeś kiedyś przez Niemcy? Czy tylko google maps + kalkulator?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.04.2011 19:13

Od 1999 roku wiele razy przez całe Niemcy wzdłuż i wszerz różnymi trasami, czasem po kilka razy w roku...
RASIU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RASIU » 26.04.2011 19:25

Przykład. Ja z Głogowa, kumpel z Lubina. Ja przez Niemcy, on przez Czechy do Breli. Ja więcej km i kiedy oni przyjechali, to ja byłem po prysznicu i nad Jadranem, a on ponownie wyglądał jakby wrócił z Somalii i poszedł w kimę. Moja jedyna przerwa to postój koło Zagrzebia, średnia V=140 km/h. Doskonale wiesz, co to jazda przez D, wystarczy słuchać Stauschau w radio i omijać ew. korki.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.04.2011 19:31

Jaką miałeś realną prędkość podróżną na dłuższych odcinkach żeby wyciągnąć średnią 140?

Ile minut/godzin różnicy mieliście w czasie przejazdu?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.04.2011 19:33

Dajcie na wstrzymanie!

Jeden będzie kultywował przez niemcy, drugi przez Czechy, inny podejdzie obiektywniw, gdyz jeździł tędy i tamtędy.

Uważam sie za tego ostatniego. Jedna i druga trasa ma swoje wady i zalety.
Zalety przeważaja na korzyść Czech.
Ilość remintow i ograniczeń na niemieckiej trasie w ostatnich czasach jest spora i dlatego, IMHO, przemawia na niekorzyść.
Dochodzi jeszcze dlugość, większa i chęć szybszej-droższej jazdy.
paliwo w D jest także droższe.

Powyższe niech każdy oceni i wyciągnie wnioski.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.04.2011 19:35

Fuxiu, właśnie do tego dążę w tej dyskusji, próbuję wykazać że dla każdego jest ważne co innego. Niech żyje różnorodność :)
archi_medes
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi_medes » 26.04.2011 19:43

za każdym razem gdy planuję wyjazd do Cro myślę nad trasą z Poznania przez Niemcy . Jednak sprawdziłem trasę wyjazd Poznań 4:00 / Wrocław / Głubczyce / Czechy / Słowacja / Węgry (posiłek w Cornej ;-) ) / Pakostane czas przybycia 21:00 fiat marea JTD 105 3 osoby wyładowany całym campingowym sprzętem 2 namioty więc o szaleństwie na trasie nie było mowy . Cały przejazd = 17 godz > jeden kierowca W tym roku raczej skuszę się na trasę przez A / SLO .
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 26.04.2011 19:47

Fux niech koledzy jadą przez dojczlandy ... będziemy mieli mniejszy ruch na drogach, a po przyjeździe niech napiszą czy było warto. Wot i tyle. Lepiej poczytać relacji z podróży niż przekomarzania się ... co i jak warto a czego nie warto.
Wiadomo tłumaczyć możesz najlepiej jak możesz a oni i tak mądrzejsi i zrobią co uważają. Zresztą chwała tym co potrafią to odszczekać lub nie bo .. mieli rację - też tak może być :) tylko oprośba .. podzielcie się wiedzą.
Ja już się dzielę:
nigdy więcej Boboszowa. Przerobiłem Chałupki w zeszłym roku w tym będę atakował Głupczyce i Krnov.
Oczywiście w sierpniu napiszę co i jak było.
Poza tym omijam autostradę w Slo ;)
Ostatnio edytowano 26.04.2011 19:56 przez kozak, łącznie edytowano 1 raz
elaba
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elaba » 26.04.2011 19:48

wielki honorowy się znalazł! nie widzę nic złego w szukaniu oszczędności a to chyba poznańska przypadłość. tylko tchórze i jelenie boją się wyzwań . boczna droga i wielki problem, światowcy=biedacy udający bogaczy!
dudu86
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudu86 » 26.04.2011 21:15

Ale mi teraz już namieszaliście ;), no nic musze sie spotkać z kumplem i ustalimy co i jak. Mi to generalnie wszystko jedno, sam szczerze wolałbym przez Czechy, on woli Niemcy. Co do nadrabiania trasy to generalnie wszystkie jakie tu podałem sa mniej więcej podobne trasowo, różnica max 90 km, co przy takiej trasie daje ok godzinkę. Przez niemieckie autostrady ostatnimi laty często śmigałem na zagraniczne mecze Lecha i tylko raz w drodze powrotnej natknąlem sie na korek, ale to przez wywrotkę tira z mandarynkami. Trasa niemiecka na pewno jest wygodniejsza, tym bardziej, że nie będziemy tam w ciągu dnia, a tak naparwdę wieczorem i przez noc, więc teoretycznie powinien być spokój.

Rasiu wielkie dzięki za link, na pewno się przyda!! Objazd Słoweńskiej autostrady muszę oblukać dokładniej. Fakt, z tego co tu poczytałem trasa wydaje się dobra i można to pokonać chyba całkiem łatwo, tym bardziej z GPS-em na szybie :)
RASIU
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RASIU » 27.04.2011 04:18

elaba napisał(a):wielki honorowy się znalazł! nie widzę nic złego w szukaniu oszczędności a to chyba poznańska przypadłość. tylko tchórze i jelenie boją się wyzwań . boczna droga i wielki problem, światowcy=biedacy udający bogaczy!

Masz jakieś kompleksy? Jade na urlop ćwikło(współczuje Twoim kompanom urlopowym), nie żartuj sobie z "wyzwaniami", bo nie wiesz z kim piszesz...
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 27.04.2011 08:22

Piszesz:
dudu86 napisał(a):.... Objazd Słoweńskiej autostrady muszę oblukać dokładniej. Fakt, z tego co tu poczytałem trasa wydaje się dobra i można to pokonać chyba całkiem łatwo, tym bardziej z GPS-em na szybie :)

Nie jest tajemnicą, że jestem zwolennikiem objazdu tej autostrady.
Proponuję ci nie zgłębiać tematyki objazdu bo zgłupiejesz i tyle. Ludki ambitne, i nie boją się nowych wyzwań więc zaopatrzeni w nawigację mapy wymyślają coraz to nowsze warianty objazdu bo maja problem. A to nawigacją, która wiedzie inną trasą, a to jakiś odcinek pokazuje, że płatny a my każemy nim jechać to znów ktoś zapłacił mandat.. szkoda gadać więc od razu przejdź TU i masz wszystko załatwione.
P.S. ja jadę objazdem nr 1 :]
dudu86
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudu86 » 21.07.2011 09:27

Dobra, nasz wyjazd zbliża się wielkimi krokami, już w ten poniedziałek!! Co prawda wystąpił mały problem z naszym apartamentem, ale wszystko chyba skończy się dobrze. Mam do was małe pytanie. Prawdopodobnie będziemy chcieli jechać na spokojnie z noclegiem, więc czy macie coś do polecenia jakiś niedrogi i fajny hotel najlepiej w Austrii, niedaleko Słowenii bo to będzie taka większa połowa drogi.

Jeśli ktoś jechał niedawno też na Trogir przez Niemcy, Austrię, Słowenię i ma jakies cenne rady to też chętnie je przyjmę :)

Z góry dzięki za porady:)
dudu86
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudu86 » 22.07.2011 23:22

Podbijam temat, sprawa pilna ;), w dodatku jesli ktoś ma jakieś namiary na jakieś wolne miejsca w okolicy Trogiru lub może poratowac jakimś kontaktem to byłoby super. Nasza miejscówka okazała się małą wyjebką i ogolnie jedziemy na 99% w ciemno w te rejony, więc wezmę kazdy kontakt!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Poznań - Seget Vranjica (Trogir) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone