Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Poznań-Pula

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kubs
Autostopowicz
Trasa Poznań-Pula

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubs » 02.04.2014 17:26

Witam Wszystkich razem i z osobna, jako że jest to mój debiut na Cro.pl :)

Poniżej zamieszczam moją trasę z prośbą do doświadczonych cromaniaków o opinie czy jest to najlepsza opcja.

Poznań - Pula

Chodzi mi o ominięcię słowackiej autostrady (co mam nadzieje wynika z mojej propozycji trasy) oraz płatnych tuneli w AUT i ewentualnie jakiś innych niespodzianek(?).
Może są jakieś szybsze/krótsze trasy z lepszymi widokami i fajnymi miejscami? Ewentualnie wolałbym jechać troche wolniej ekspresówką i podziwiać krajobrazy, niż poginać autostradą i patrzeć na ekrany ;)

Z góry dzięki za sugestie.

Pozdrawiam
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 02.04.2014 17:54

Bez sensu pchać się na Zagrzeb i jakie tunele płatne w Austrii na tej trasie ?
Warto odżałować winietę na SLO ,by nie pchać się na Zagrzeb no chyba że chcesz sobie popatrzeć.
Z autostrady w SLO też są fajne widoki i no tunele (za freee).
Ekrany to w większości w Polsce stawiają.
Na objeżdzie szalonych widoków to nie ma.
BRNO-BRATYSŁAWA-MARIBOR-LUBJANA-KOPER i w dół na PULĘ.

To moja trasa , wybór należy do ciebie.
p28piotr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) p28piotr » 02.04.2014 18:19

Witaj
Trochę pokręcona trasa w Austrii lepiej z Wiednia jechać na Graz dalej na Maribor żadnych tuneli płatnych na tym odcinku nie ma.
Na granicy Słoweńskiej kupić winietkę i śmigać autostradami na Ljubljane dalej koper i granica HR za granicą zjechać na drogę wzdłuż wybrzeża (Porec Rovinj) i spokojnie dojedziesz do Puli.
pozdro
Crocodyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crocodyl » 02.04.2014 18:38

Moim zdaniem kubs troszeczkę przekombinował. Co do trasy w PL z Poznania do Wrocławia (wg. uznania), dalej Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Lublana, Koper, Pula i Prementura. Od Brna do Puli (za wyjątkiem krótkiego odcinka od granicy CZ i A) cały czas autostrada. Winiety A i SLO jeśli chodzi o cenę to nie ma dramatu. Tygodniowa w SLO za 15 E w przypadku przejazdu przez całą SLO nie jest taką złą ceną. Trasa sprawdzona przeze mnie w latach poprzednich jak i planowana w tym roku. Ja osobiście zastanowił bym się na trasą z Poznania przez D, A, SLO. Kilometrowo dalej (tak na "oko" o 300 km) ale może okazać się czasowo OK. Osobiście polecam viamichelin jako całkiem udany planer. A tak na marginesie pozdrawiam Stolicę Podziemnych Pomarańczy (Jeżyce Rules :wink: ).
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.04.2014 20:00

Witaj kubs
Twoja trasa od Kórnika do Ilz pokrywa się z moją. Jeśli jeździłem do Dalmacji, to śmigałem na Zagrzeb, ale kiedy jechałem na Istrię, to lepsza jest moim zdaniem trasa, którą podali przedmówcy: Graz-Maribor-Lublana-Koper-Pula. Omijanie krótkiego odcinka słoweńskiej autostrady ma sens, kiedy jedziesz właśnie na Zagrzeb, ale jadąc proponowaną trasą na Istrię, pokonujesz autostradą w Słowenii ok. 200 km.
Możesz zrobić postój w Postojnej. Zwiedzanie jaskini jest dość drogie, ale można podjechać kilkanaście kilometrów i podziwiać Predjamski Grad. :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.04.2014 21:47

Tak jak pisali przedmówcy, jadąc na Istrię kup słoweńską winietę i zamiast na Zagrzeb jedź Słoweńskimi autostradami.
Jeśli chcesz jechać w Austri na Feldbach to trzymaj się cały czas drogi B66
http://goo.gl/maps/EBxyh
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 02.04.2014 21:59

Za Brnem zjeżdżaj na Rajhard i z powrotem wróć na trasę do Mikulova w Pohorelicach (równoległa do ekspresówki, przy dużym ruchu nawet szybsza). Unikniesz płacenia za winiety w Czechach 8) Odcinek od węzła Rajhard - do Pohorelic jest płatny.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 04.04.2014 13:23

Po argumentach przedmówców masz taką trasę -> http://goo.gl/maps/dZvWZ
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 04.04.2014 13:32

bzyq74 napisał(a):Po argumentach przedmówców masz taką trasę -> http://goo.gl/maps/dZvWZ

Podane jak na tacy, tylko jechać. :P

W Czechach pojechałbym bliżej płatnego odcinka na drodze 52, drogą nr 42510, omijając Židlochovice i kilka mniejszych osad, ale to już drobna modyfikacja. :wink:
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 04.04.2014 13:38

też prawda -> http://goo.gl/maps/xCjpV :oczko_usmiech:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 04.04.2014 13:52

Widzę, że trasa prowadzi do Premantury i że się tak zapytam co tam jest fajnego? Byłem kilka razy w Puli i rowerkiem na Kamenjak przez Premanturę przejeżdżałem. Z powodu bliskości Kamenjaka chętnie bym teraz do tej Premantury się wybrał ale co tam jest ciekawego?
Trasa przez Czechy, Austrię, Słowenię i autostradką do Puli jak najbardziej. Zagrzeb nie pasuje nijak. W Puli trzeba uważać, żeby nie jechać przez miasto tylko taką trochę naokoło drogą która jest świeżo wyremontowana i dużo szybsza. Przejazd przez centrum Puli pozbawia resztek sił.
Pozdrawiam.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 05.04.2014 00:36

Jeśli będziecie jechać w sobotę w lipcu lub sierpniu a nawet we wrześniu warto rozważyć alternatywną drogę do przekroczenia granicy Słoweńsko - Chorwackiej przez Buzet. W 2012 końcem sierpnia przekraczaliśmy granicę w miejscowości Koper w niedzielę ok. 20:00. Na granicy były 4 samochody. Natomiast gdy wracaliśmy po dwóch tygodniach pobytu we wrześniu w sobotę korek zaczynał się przed bramkami na autostradzie ale tam poszło jeszcze w miarę sprawnie. Potem w żółwim tempie dotarliśmy do granicy. Natomiast tuż za granicą tempo jazdy spadło jeszcze bardziej tak, że odcinek ok. 5 km między granicą a autostradą "pokonaliśmy" w nieco ponad godzinę ...
Pamiętam, że ktoś na forum polecał na soboty trasę przez Buzet. Na autostradzie w Słoweni na jednym z ostatnich zjazdów przed miejscowością Koper jest nawet drogowskaz kierujący m. in na Pulę via Buzet.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.04.2014 10:57

Droga przez Buzet to dobry pomysł w soboty :D

Korków na granicy nie ma
slawekknepsi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekknepsi » 05.04.2014 18:51

A jadąc do Rabac na Istrii w Słowenii zjechać z autostrady na Rupa drogą 6w Postojna czy trochę dalej na 7-ke,która lepsza bo ta 6 troche taka "powykrecana" jak 66 w Austrii
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.04.2014 19:00

Dojazd do Rabac był omawiany w tym wątku.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies