Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Płock-Szibenik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacek397
Podróżnik
Trasa Płock-Szibenik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek397 » 29.06.2012 21:19

Proszę o pomoc.To mój pierwszy wyjazd do Chorwacji.Jaką wybrać trasę(chodzi mi o konkretne miejscowości)jadąc z Płocka do Szibenika.Bedę wdzięczny za wskazówki.
Idziol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idziol » 29.06.2012 21:25

jacek397 napisał(a):Proszę o pomoc.To mój pierwszy wyjazd do Chorwacji.Jaką wybrać trasę(chodzi mi o konkretne miejscowości)jadąc z Płocka do Szibenika.Bedę wdzięczny za wskazówki.

Jechałem w tamtym roku w te okolice:
Płock - Zwardoń - Zilina - Zvolen - Budapeszt - Szekesfehervar - Zagrzeb i dalej autostrada do Sibenika
kroman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroman » 29.06.2012 22:06

Ostatnim razem ćwiczyłem wariant jak poniżej.

Start w Cieszynie i zaraz za granicą kierunek Zylina. Następnie obwodnicą mijam Wiedeń i wio na Graz, Maribor.Nie zawracałem sobie głowy objazdem i płacąc za autostradę w Słowenii pomknąłem na Zagrzeb.
Potem już tylko A1 do zjazdu nr 22 na Sibenik .

Opcja II, którą sam biorę pod uwagę w tym roku, to:
Start w Chałupkach. A1 na Brno, później przez Mikulov na Wiedeń.
Za Wiedniem ciąg dalszy jak w opcji I.

Jeśli zapytasz o dojazd do Chałupek, to wygląda to z Płocka tak:
DK1 do Katowic, następnie zjazd na A4 Wrocław. Na węźle "sośnica" zjazd na A1(żółta tablica kier. Rybnik). Na końcu autostrady(niestety dokończenie planowane jest na wakacje 2013) drogą wojewódzką 932 do Wodzisławia Śląskiego. Tam na Statoilu bak polskiego paliwa po korek, buła na Mc i DK78 do granicy w Chałupkach. Uczciwie przyznam, że w Chałupkach jest jeszcze PKN Orlen. Twoja decyzja

:D :D szerokiej drogi
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 29.06.2012 23:54

Witam kolegę z Płocka!

W rejon Sibenika to tras jest przynajmniej kilka. Poczytaj sobie na spokojnie forum, a znajdziesz wady i zalety każdej z nich i sam sobie wybierzesz, bo tutaj każdy ci będzie co innego sugerował.

Ja jechalem raz przez Wiedeń, raz przez Gyor i Shekesfehervar. Obie trasy dobre. Można też przez Czechy, można z ominięciem autostrad na Słowacji.

Do postu kromana dodam tylko tyle, że jeśli chodzi o trasę do Chałupek, to bez sensu pchać się przez Sosnowiec i Katowice, skoro od Podwarpia jest piękna nowa obwodnica (S1 i A1) aż do Żor.

A dla nas z Płocka dużym ułatwieniem jest teraz dojazd do Łodzi - od Łowicza do Strykowa mamy nowiutką A2! I jeszcze darmowa! :D

Pozdrawiam.
kroman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroman » 01.07.2012 22:26

Raul73 napisał(a):Witam kolegę z Płocka!

W rejon Sibenioka to tras jest przynajmniej kilka. Poczytaj sobie na spokojnie forum, a znajdziesz wady i zalety każdej z nich i sam sobie wybierzesz, bo tutaj każdy ci będzie co innego sugerował.

Ja jechalem raz przez Wiedeń, raz przez Gyor i Shekesfehervar. Obie trasy dobre. Można też przez Czechy, można z ominięciem autostrad na Słowacji.

Do postu kromana dodam tylko tyle, że jeśli chodzi o trasę do Chałupek, to bez sensu pchać się przez Sosnowiec i Katowice, skoro od Podwarpia jest piękna nowa obwodnica (S1 i A1) aż do Żor.

A dla nas z Płocka dużym ułatwieniem jest teraz dojazd do Łodzi - od Łowicza do Strykowa mamy nowiutką A2! I jeszcze darmowa! :D

Pozdrawiam.

Racja
faktycznie od czerwca można w Podwarpiu wsiąść na S1/A1 i trzema pasami bardzo często, ciąć aż do Świerklan(koniec A1)
Raul73, dzięki za czujność :D
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 01.07.2012 22:46

Raul73 napisał(a):Do postu kromana dodam tylko tyle, że jeśli chodzi o trasę do Chałupek, to bez sensu pchać się przez Sosnowiec i Katowice, skoro od Podwarpia jest piękna nowa obwodnica (S1 i A1) aż do Żor.

Ja w tym roku tak będę jechał.
Poprzednie 2 razy jechałem przez Cieszyn - Brno - Wiedeń - objazd autostrady w Słowenii.
Ale już w poprzednie wakacje wracałem przez Ostrawę - Chałupki - Świerklany i to rozwiązanie wydaje mi się najlepsze. :)
MikeR
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MikeR » 03.07.2012 19:53

Ja też zawsze jeździłem przez Cieszyn. Trasa przez Chałupki zaproponowana przez Was wydaje się bardziej komfortowa i chyba w tym roku ją wypróbuje.
Z tego co piszecie to wychodziłoby to tak:
http://tinyurl.com/ceq9ars
Rozumiem, że przez Łowicz będzie luźniej?

Mam jeszcze pytanie do przejścia w Chałupkach. gdzie najlepiej nabyć winietę i czy potrzebna jest ona zaraz po przekroczeniu granicy?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 03.07.2012 19:56

Winietę możesz kupić już na Czeskiej autostradzie D1, 2 km od wjazdu jest całodobowa stacja Shell - można płacić kartą

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone