Chmurka73 napisał(a):Witam Wszystkich Użytkowników.
Zamierzam z moją rodzinką w I połowie lipca po raz pierwszy odwiedzić Chorwację. Nasz cel to Istria/Pula/Medulin. Również rozważamy trasę via Niemcy z uwagi na lepsze "ciągi komunikacyjne" . My akurat rozważamy drogę na Gorzów. Jakby co, chętnie wysłycham (czy wyczytam) każdych porad.
Witam!
W 2010r. startowałem z Nakła n/Not. na Istre (Rabac) wybrałem wariant przez Niemcy. ok 200km dłuższa trasa ale zdecydowanie lepsza.
Ja w ogóle pocisnąłem, bo przejechałem przez trasę widokową w Austrii (najwyższy szyt Alp austryjackich Glossckl.....), - trasa o niezapomnianych wrażeniach , ale niestety płatna 30euro zjechałem po stronie Włoskiej i tym sposobem miałem z głowy winiete Słoweńską.
Droga zajęła 23h, z krótką drzemką w samochodzie, ale po tej wyprawie skończyłem z wyjazdami bez normalnego spania - na miejscu byłem jak "wyciśnięty"
W tym roku planuje Krk, ale już przez Polskę, Czechy i noclegiem po drodze, powód jak wyżej no i jeszcze dodatkowa mała osóbka na pokładnie (1,5 roczny synek).
Zdecydowanie odradzam wariant przez Gorzów, na Twoim miejscu wybrał bym Oborniki->Szamotuły->Pniewy->A2->Niemieckie Autostrady.
Przepraszam za długi wywód, podsumowując:
Jak Istra to znaszego miejsca zamieszkania tylko przez Niemcy
Jak Dalmacja to przez Niemcy mimo wszystko chyba za dużo się nadrabia