Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa optymalna

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kasiapaz123
Odkrywca
Trasa optymalna

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiapaz123 » 07.07.2013 23:59

Witam wszystkich,
Tyle tu porad na tym forum, że już kompletnie zgłupiałam.
Każdy ma swoją "najlepszą trasę".
Spędziłam tu na forum więcej czasu niż spędzę w samej Chorwacji:D

Pytanie do wszstkich:
którą trasę wybrać, aby jak najmniej wydać kasy (lub wcale)?
Wyjazd z Katowic w godzinach popołudniowych.
Wiadomo słowenia odpada, bo nie zamierzam płacić za kawałek autostrady skoro jest objazd :D
I nie chodzi tu o komfort czy czas, tylko jedynie o kasę - jak można zaoszczędzić.
Czy w innych państwach też łatwo można objechać płatne drogi?
Nie spotkałam się jeszcze z takim wątkiem, a na pewno wiele ludzi szuka objazdów autostrad.

Pozdrawiam i nie irutujcie się kochani;)
Kasia
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 08.07.2013 00:07

Też wyjeżdżam z Katowic i jadę na Żory, potem A1 na Chałupki, Ostrawa, Mikulov, Wiedeń, Graz, objazd Słowenii i Cro. Wg mnie objeżdżanie autostrad w Czechach i w Austrii to średni pomysł. Koszty przejazdu nie zabijają, a kawałek drogi do Cro jest, więc lepiej wydać na winietki, niż męczyć się zbyt długo za kółkiem.
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 08.07.2013 06:53

Siemka.
A my ruszamy z Warszawy i także A1 do Gorzyczek potem Czechy, Słowacja, Węgry... bez winietek... nie śpieszy nam się... :oczko_usmiech:
Na autostradę wpadamy dopiero w Chorwacji i dojeżdżamy aż na Istrię... wolimy bramki, bo wydają się uczciwsze... :D
W kilometrach jest krócej niż z winietkami, natomiast czas wydłuża się o 4 godziny. Ale jak sobie przypomnę korki w Wiedniu i na remontowanych odcinkach w Austrii to mi nie żal tego czasu...
Trasę wybiera mi wujek gugle. Fajny jest też kalkulator podróży z tego portalu. Dzięki niemu wiem, że tankuję w Polsce a potem już na Chorwacji... :D
Pozdrawiam. :papa:
kasiapaz123
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiapaz123 » 08.07.2013 08:05

Kolego MCBAS, czy mógłbyś dokładnie opisać przez które miejscowości dokładnie przejeżdżasz - tak dla potomnych, którzy będą się chcieli wybrać Twoją trasą :D
Czekamy oczywiście na kolejne propozycje:D

Pozdrawiam :)
ADAMO_16
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMO_16 » 08.07.2013 08:09

Dużo zależy od kierowcy, ile godzin bezpiecznie może przejechać za jednym razem. Ja osobiście w tym roku śmigam przez Słowację , Węgry no i Cro oczywiście. W Budapeszcie na górze Gellerta przerwa z posiłkiem a potem do celu czyli Pakostane. Omijanie autostrady Węgierskiej w moim przypadku bezcelowe, szybciej będe na miejscu. Wyjazd z Tychów ok. godz. 16.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 08.07.2013 08:28

mcbas napisał(a):Siemka.
A my ruszamy z Warszawy i także A1 do Gorzyczek potem Czechy, Słowacja, Węgry... bez winietek... nie śpieszy nam się... :oczko_usmiech:
Na autostradę wpadamy dopiero w Chorwacji i dojeżdżamy aż na Istrię... wolimy bramki, bo wydają się uczciwsze... :D
W kilometrach jest krócej niż z winietkami, natomiast czas wydłuża się o 4 godziny. Ale jak sobie przypomnę korki w Wiedniu i na remontowanych odcinkach w Austrii to mi nie żal tego czasu...
Trasę wybiera mi wujek gugle. Fajny jest też kalkulator podróży z tego portalu. Dzięki niemu wiem, że tankuję w Polsce a potem już na Chorwacji... :D
Pozdrawiam. :papa:

Jedziesz na Istrię, ale gdybyś jechał np. na Korczulę, to też nie skorzystałbyś z autostrad, tylko za jednym zamachem pociskał z Wawy bocznymi? Zakładam, że frajda z jazdy mogłaby zamienić się w pewnym czasie w koszmar:).

kasiapaz123, nie napisałaś, gdzie dokładnie jedziesz, a to może zmienić proponowany wariant.
kasiapaz123
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasiapaz123 » 08.07.2013 08:51

Chciałam stworzyć ten wątek dla potomnych, którzy szukają właśnie tańszej alternatywy. Nie chodzi tu o 100% bezpłatny przejazd, ale o jakieś alternatywy, aby zaoszczędzić. Kierowców w aucie jest dwóch, więc jazda bez przerwy.
Ja akurat jadę do Splitu, ale chodziło mi o trasy z np.Katowic do Chorwacji, aby inni mogli z tego skorzystać.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :D
adahu.cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adahu.cro » 08.07.2013 09:39

ADAMO16 kiedy startujesz ?
Bo początek środek i finał trasy taki sam .
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 08.07.2013 09:45

kasiapaz123 napisał(a):... ale chodziło mi o trasy z np.Katowic do Chorwacji, aby inni mogli z tego skorzystać.

No to masz caaaały ogromny dział na forum temu poświęcony:).
ADAMO_16
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMO_16 » 08.07.2013 10:10

My 14.07 o godz. 16.00 Taki mamy plan :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.07.2013 10:12

kasiapaz123 napisał(a):Czy w innych państwach też łatwo można objechać płatne drogi?
Nie spotkałam się jeszcze z takim wątkiem, a na pewno wiele ludzi szuka objazdów autostrad.

Pozdrawiam i nie irutujcie się kochani;)
Kasia

W FAQ są wątki jak ominąć część autostrad w drodze do Cro :idea:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.07.2013 10:18

kasiapaz123 napisał(a):Chciałam stworzyć ten wątek dla potomnych

Całe to Forum jest dla potomnych.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2013 10:19

kasiapaz123 napisał(a):Chciałam stworzyć ten wątek dla potomnych, którzy szukają właśnie tańszej alternatywy. Nie chodzi tu o 100% bezpłatny przejazd, ale o jakieś alternatywy, aby zaoszczędzić. Kierowców w aucie jest dwóch, więc jazda bez przerwy.
Ja akurat jadę do Splitu, ale chodziło mi o trasy z np.Katowic do Chorwacji, aby inni mogli z tego skorzystać.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :D

Ja w tym roku jechałem trasą przez Czechy (winieta miesięczna ok 75zł), Austria (2 winiety 10-cio dniowe ok 70zł) zjechałem na Ilz i przez Feldbach dojechałem do Mureck (bliżej), w Chorwacji autostradą do Karlovac (ok 80zł) i dalej drogą D1 do Splitu (bezpłatnie i bliżej).
Na autostradach w Cro zaoszczędziłem ok 100zł i na "skrótach" po drodze ok 85km w jedną stronę.
To standardowa trasa jaką bym jechał:
http://goo.gl/maps/FyiKb
A jechałem tak:
http://goo.gl/maps/BkUMD
Jechałem z noclegiem w okolicach Plitvic.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.07.2013 11:03

dids76-ile czasu zajmuje przejechanie odcinka Zagrzeb-Split (w przybliżeniu) po "twojemu", czyli starą trasą :?: bo AM pokazuje czas przejazdu 9 h, jestem ciekaw ile się jedzie w "realu" :papa:
zboras
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zboras » 08.07.2013 11:18

dids-76 i jak ta droga od Ilz wygląda? Ja będę jechał pod koniec lipca do Biogradu i zastanawiam się czy tej Słowenii właśnie drogą 66 nie ominąć. Jedzie się przez same zadupia, po 50 km/h, czy droga jest w miarę?
Chodzi mi o tą trasę: http://goo.gl/maps/JkNUU
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone