Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa optymalna

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2013 11:30

szaki17 napisał(a):dids76-ile czasu zajmuje przejechanie odcinka Zagrzeb-Split (w przybliżeniu) po "twojemu", czyli starą trasą :?: bo AM pokazuje czas przejazdu 9 h, jestem ciekaw ile się jedzie w "realu" :papa:

Dokładnie Ci nie powiem bo stawałem w Plitvicach na zwiedzanie i nocleg. Płynąłem z Supetaru promem o 10:30, zanim się rozładowaliśmy w Splicie + tankowanie, czyli ze Splitu wyjechałem około 12( jak znajdę paragon ze stacji paliw to będę wiedział dokładniej :wink: ). Bilet na parkingu w Plitvicach pobierałam dokładnie o 15:11 :wink: .Do Karlovaca masz z Plitvic jeszcze jakąś godzinę z groszami. Potem już normalnie autostradą. Średnia prędkość według kompa w aucie na D1 to ok 70 - 75 km/h.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2013 11:33

zboras napisał(a):dids-76 i jak ta droga od Ilz wygląda? Ja będę jechał pod koniec lipca do Biogradu i zastanawiam się czy tej Słowenii właśnie drogą 66 nie ominąć. Jedzie się przez same zadupia, po 50 km/h, czy droga jest w miarę?
Chodzi mi o tą trasę: http://goo.gl/maps/JkNUU

Droga spokojnie do przejechania, ale kilka podjazdów i agrafek. Super widoki, dlatego polecam do jazdy na dzień.
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 08.07.2013 11:42

Siemka.
kasiapaz123 napisał(a):Kolego MCBAS, czy mógłbyś dokładnie opisać

Wolałbym tego nie robić przed wyjazdem. Przecież przez rok mogło coś się zmienić. Poza tym nie znam całej trasy... :(
Nie chcę nikogo wpuścić w maliny... :D
Ale obiecuję, że po powrocie (17 sierpnia) napiszę szczegółowo jak ta trasa wygląda, ile kosztuje i jak długo się nią jedzie... :D
MRK napisał(a):Jedziesz na Istrię, ale gdybyś jechał np. na Korczulę, to też nie skorzystałbyś z autostrad, tylko za jednym zamachem pociskał z Wawy bocznymi? Zakładam, że frajda z jazdy mogłaby zamienić się w pewnym czasie w koszmar:).

Fajnie, że sobie coś zakładasz... :lol:
Nie jadę na Korczulę. Jadę na Istrię... nie wiem po co napisałeś post, ale pewnie musiałeś... :mrgreen:

Pozdrawiam. :papa:

PS: To bardzo dobrze, że co jakiś czas odświeża się wątki w nowych tematach... czasem już trudno czytać tysiące postów z wielu lat... Przestrzeni, przestrzeni... :oczko_usmiech:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 08.07.2013 11:52

mcbas napisał(a):
MRK napisał(a):Jedziesz na Istrię, ale gdybyś jechał np. na Korczulę, to też nie skorzystałbyś z autostrad, tylko za jednym zamachem pociskał z Wawy bocznymi? Zakładam, że frajda z jazdy mogłaby zamienić się w pewnym czasie w koszmar:).

Fajnie, że sobie coś zakładasz... :lol:
Nie jadę na Korczulę. Jadę na Istrię... nie wiem po co napisałeś post, ale pewnie musiałeś... :mrgreen:

Ech, post był bez złośliwości. Nie wiedzieliśmy, gdzie jedzie autorka wątku, więc ciężko było stwierdzić, jaki wariant będzie lepszy.
ps. poza tym, tam na końcu masz taki emot ":)", więc spokojnie możesz zluzować:).
zboras
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zboras » 08.07.2013 13:16

Chyba jednak wypróbujemy po prostu ten objazd "w prawo za mostem granicznym" w Słowenii już :)
Z jednej strony jak płacić za autostradę w Austrii, to można nią już pociągnąć do końca :P
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.07.2013 15:24

zboras napisał(a):Chyba jednak wypróbujemy po prostu ten objazd "w prawo za mostem granicznym" w Słowenii już :)
Z jednej strony jak płacić za autostradę w Austrii, to można nią już pociągnąć do końca :P

też tak zawsze jeździłem i gdybym w tym roku jechał "na raz" to też bym tak pojechał. Do noclegu w Korenicy miałem z domu tylko 820km więc mogłem sobie jeździć "dziwnymi " drogami :wink:
mcbas
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mcbas » 08.07.2013 15:54

MRK napisał(a):Ech, post był bez złośliwości. Nie wiedzieliśmy, gdzie jedzie autorka wątku, więc ciężko było stwierdzić, jaki wariant będzie lepszy.
ps. poza tym, tam na końcu masz taki emot ":)", więc spokojnie możesz zluzować:).

:cry:
Żeby chociaż jedno słowo na temat...
:cry:
zboras
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zboras » 09.07.2013 08:09

dids76 napisał(a):też tak zawsze jeździłem i gdybym w tym roku jechał "na raz" to też bym tak pojechał. Do noclegu w Korenicy miałem z domu tylko 820km więc mogłem sobie jeździć "dziwnymi " drogami :wink:

No my właśnie jedziemy "na raz", ale waham się mimo wszystko nad tym Mureck -> Ptuj. Z tego co wyczytałem w FAQ, to droga zaraz za mostem w lewo potem i tak leci przez jakieś małe odcinki płatne - dobrze to zrozumiałem? Chodzi o tą mapkę z czerwonymi i zielonymi liniami :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2013 08:16

Na tej trasie:
http://goo.gl/maps/k5Bz2
NIEMA ŻADNEGO ODCINKA PŁATNEGO!!!!!!!!!!!
Jechałem tam 22.06. i 06.07. 2013 Od ubiegłego roku nic się nie zmieniło! :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.07.2013 08:23

zboras napisał(a): waham się mimo wszystko nad tym Mureck -> Ptuj. Z tego co wyczytałem w FAQ, to droga zaraz za mostem w lewo potem i tak leci przez jakieś małe odcinki płatne - dobrze to zrozumiałem? Chodzi o tą mapkę z czerwonymi i zielonymi liniami :)

Gdzie wyczytałeś w FAQ o płatnych odcinkach na objeździe :?:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 09.07.2013 08:30

Bardzo ciekawy temat. Prosba do autora wątku - podziel się obserwacjami i zdjęciami z drogi po powrocie. Szkoda, że nie jedziesz do Dalmacji - obejrzałbym sobie fotki z jedynki (tak, wiem, jest GSV, ale to nie to samo).

Jedna tylko uwaga: o oszczędności możemy mówić, kiedy unikamy wysokiej opłaty za krótki odcinek płatnej drogi - vide winietki w Słowenii, natomiast nie wiem czy można mówić o oszczędności przy objeździe autostrad w Austrii czy Słowacji (przyjmując, że przemierzamy przez te kraje spore dystanse), bo koszt winietki - kilkadziesiąt złotych - na pewno zwróci się w postaci mniejszych wydatków na paliwo :!: W takim przypadku nie ma oszczędności, a może nawet strata - pieniędzy, bo o nie autorowi wątku chodzi, o czasie nie piszę.
zboras
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zboras » 09.07.2013 08:40

Janusz Bajcer napisał(a):Gdzie wyczytałeś w FAQ o płatnych odcinkach na objeździe :?:

Babka z DARS, o ile dobrze to rozumiem, napisała że jeśli pojedziesz z Ptuj w kierunku Chorwacji, trzeba zapłacić winietę za korzystanie z autostrady od pierwszego zjazdu w kierunku Mariboru.
Potem są informacje co prawda że na tych 400 m nie trzeba winiety, więc trochę to pokićkane, i wolę się na 100% upewnić :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2013 08:47

Marsallah napisał(a):Szkoda, że nie jedziesz do Dalmacji - obejrzałbym sobie fotki z jedynki (tak, wiem, jest GSV, ale to nie to samo).

Zdjęć z "jedynki" mam dosyć sporo, bo jako że jechaliśmy na dzień to zonie się nudziło i "pstrykała". Mam nadzieję że w końcu zrobię relację z tegorocznej wyprawy na Brač ( oczywiście Twoja relacja przeczytana :wink: ) i tam kilka zdjęć z trasy powklejam. Widokowo D1 Chorwacji jak i B66 w Austrii super! Ale i tak najpiękniejszą trasa to na Braču jazda wybrzeżem od Supetaru przez Splitską, Postirę, Pučišče do Pražnicy. Przejechałem ją w jedną stronę Pražnica - Supetar i w planach miałem wracać droga 113 ale tak mi się spodobało że wróciłem też tamtędy :mrgreen:
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 09.07.2013 08:56

zboras napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Gdzie wyczytałeś w FAQ o płatnych odcinkach na objeździe :?:

Babka z DARS, o ile dobrze to rozumiem, napisała że jeśli pojedziesz z Ptuj w kierunku Chorwacji, trzeba zapłacić winietę za korzystanie z autostrady od pierwszego zjazdu w kierunku Mariboru.
Potem są informacje co prawda że na tych 400 m nie trzeba winiety, więc trochę to pokićkane, i wolę się na 100% upewnić :D

Nie ma żadnego płatnego odcinka na objeździe trasy przez Mureck, Ptuj. Zostało to potwierdzone w DARSie i na forum znajdziesz oryginalnego e-maila w tej sprawie (chodzi o to Twoje 400 metrów). Jeździłem tam w zeszłym roku i dwa lata temu. Nie bój się i śmigaj śmiało ;)
zboras
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zboras » 09.07.2013 09:11

No i dzięki dids76 i arb za rozwianie wątpliwości - czyli śmigamy śmiało tamtędy właśnie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone