napisał(a) Mosqito » 02.03.2013 19:15
Raul73 napisał(a):Mosqito napisał(a):Raul, tak po koleżeńsku: lepiej abyś wiedział co piszesz niż pisał co wiesz
Bez urazy oczywiście
Mosqito - tak po koleżeńsku - doczytaj czym skutkuje wejście do UE, a czym do Schengen.
Bez urazy oczywiście
W sumie to co napisałeś to wystarczy - już chyba po tym widać, że wejście Chorwacji do UE nie znosi kontroli granicznych, a więc na granicach nic się nie zmieni - zwłaszcza przy wyjeździe!
Raul,
albo się teraz sam zapętliłeś albo ja Cię teraz kompletnie nie rozumiem.
Przecież w pierwszym poście pisałem że na granicy zniknie kontrola celna a nie graniczna. A Ty to zanegowałeś ! Dalej napisałem że w praktyce kontrola celna teraz dotyczy przeważnie obywateli spoza UE i EOG. Ale to nie oznacza, że oficjalnie kontrola celna nie dotyczy wszystkich wjeżdżających lub wyjeżdżających do i z CRO. Po 1.07.2013 (oby) ta kontrola zniknie dla wszystkich osób pokonujących granicę HR/SLO bo będzie to granica wewnątrzunijna.
Zgadza się ?
4 przykłady łopatologiczne:
- granica Niemcy/Polska: Oba kraje w UE - brak kontroli celnej, oba kraje w Schengen - brak kontroli granicznej
- granica Węgry/Rumunia: Oba kraje w UE - brak kontroli celnej, Węgry w Schengen - tak, Rumunia - nie - kontrola graniczna zachowana
- granica Niemcy/Szwajcaria: Niemcy w UE - tak, Szwajcaria - nie - kontrola celna zachowana, oba kraje w Schengen - brak kontroli granicznej
- granica Polska/Ukraina: Polska w UE i Schengen, Ukraina - poza UE i poza Schengen - zachowana kontrola celna i graniczna
Teraz granica SLO/HR jest wg wariantu 4, po wejściu HR do UE będzie na zasadzie wariantu 2.
Zgadza się teraz ?
PS Please nie pisz mi żebym się dokształcał z zasad przekraczania granicy bo..... jakbyś trochę poszukał to byś wiedział dlaczego