Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa na Istrę

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.03.2013 21:50

Kamas napisał(a):ok czyli jednak polecasz przez Słowację. A jak dalej? Austria i pewnie jak najdalej przez Słowenię na Istrię? Które przejście graniczne między Słowenią, a Chorwacją polecasz? :)

Tak, dalej Austria na Graz i przez Maribor aż do Koper - piękna nowa autostrada.

W Koper masz 2 wyjścia: albo jechać główną drogą nr 11 na większe przejście Kastel-Dragonja, albo trasą widokową nr 111 przez Izolę do mniejszego przejścia w Secovlje-Plovanija (to przy lotnisku). Ja jechałem raz tak, raz tak - na tym mnniejszym sa mniejsze korki, a dfo tego trasa przez Izolę piękna, więc polecam opcję nr 2.

No a dalej to oczywiście autostradą A9.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.03.2013 21:57

cronaturki napisał(a):Cześć

W roku 2013 po raz trzeci z rzędu wybieramy się do Chorwacji. Tym razem pod hasłem "ISTRIA 2013 - z Salzburgiem w tle.. "
Trasę już wstępnie zaplanowaliśmy oto ona http://goo.gl/maps/S8sJS

Skoro jedziecie przez Wurzenpass i Bovec do Novej Goricy, to sugerowałbym wykupienie dobrego Assistance - jest to trasa z gatunku mocno ekstremalnych, zwłaszcza dla silnika i hamulców!
Kamas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamas » 02.03.2013 08:53

Raul73 napisał(a):
Kamas napisał(a):ok czyli jednak polecasz przez Słowację. A jak dalej? Austria i pewnie jak najdalej przez Słowenię na Istrię? Które przejście graniczne między Słowenią, a Chorwacją polecasz? :)

Tak, dalej Austria na Graz i przez Maribor aż do Koper - piękna nowa autostrada.

W Koper masz 2 wyjścia: albo jechać główną drogą nr 11 na większe przejście Kastel-Dragonja, albo trasą widokową nr 111 przez Izolę do mniejszego przejścia w Secovlje-Plovanija (to przy lotnisku). Ja jechałem raz tak, raz tak - na tym mnniejszym sa mniejsze korki, a dfo tego trasa przez Izolę piękna, więc polecam opcję nr 2.

No a dalej to oczywiście autostradą A9.

wielkie dzięki Raul73 :) podpowiedzi bardzo pomocne ;)
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.03.2013 13:32

Bardzo często zdarza się że oba te przejścia (Plovanija i Kastel) są w sezonie dosyć mocno zakorkowane. Ja na początku września stałem w korku ponad 1,5 godziny jadąc do Chorwacji. Niestety przez te dwa przejścia wali na Istrię cała zachodnia Europa (głównie D, NL, ITA, F, GB itd). Po wejściu HR do UE odpadnie tylko kontrola celna ale pogranicznicy zostają. Ale za wiele to chyba nie zmieni bo i teraz jest głównie kontrola dokumentów, celna zdarza się w zasadzie jedynie w przypadku aut z rejestracją spoza UE i EOG.
Rozwiązaniem jest zjechanie z autostrady A1 kilka kilometrów przed Koperem na zjeździe Crni Kal i dalej drogą 208 na przejście Buzet i stamtąd przez Motovun, Karojba do Visnjan i wbicie się na A9. Jest to tylko 5 km dalej a naprawdę rzadko się zdarza aby na tym przejściu w ogóle była kolejka.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.03.2013 14:54

Mosqito napisał(a):Bardzo często zdarza się że oba te przejścia (Plovanija i Kastel) są w sezonie dosyć mocno zakorkowane. Ja na początku września stałem w korku ponad 1,5 godziny jadąc do Chorwacji.

W obie strony jechałem w soboty w środku sezonu. W tamtą pusto, z powrotem 10 minut stania - więc z tymi korkami to trochę przesada.

Po wejściu HR do UE odpadnie tylko kontrola celna

Nic nie odpadnie. Chorwacja wchodzi do Unii, a nie do Schengen.

Rozwiązaniem jest zjechanie z autostrady A1 kilka kilometrów przed Koperem na zjeździe Crni Kal i dalej drogą 208 na przejście Buzet i stamtąd przez Motovun, Karojba do Visnjan i wbicie się na A9. Jest to tylko 5 km dalej a naprawdę rzadko się zdarza aby na tym przejściu w ogóle była kolejka.

Jest to jakieś wyjście, tyle że drogi drugiej czy trzeciej kategorii i w dodatku teren mocno górzysty.

Ja wybieram jednak Koper.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.03.2013 16:22

Raul73 napisał(a):
Po wejściu HR do UE odpadnie tylko kontrola celna

Nic nie odpadnie. Chorwacja wchodzi do Unii, a nie do Schengen.

Raul, tak po koleżeńsku: lepiej abyś wiedział co piszesz niż pisał co wiesz :-)

Wejście jakiegokolwiek kraju do UE oznacza wejście do wspólnego obszaru celnego a więc pomiędzy członkami wspólnoty granicy celnej a tym samym kontroli celnej nie ma. Wejście do Schengen oznacza natomiast zniesienie konieczności przekraczania granic pomiędzy państwami członkowskimi poprzez przejścia graniczne czyli znika kontrola graniczna w momencie przekraczania granicy. To tak w wielkim skrócie. Oczywiście nadal zarówno Cło jak i SG mogą Cię wyrywkowo skontrolować praktycznie na terenie całego kraju.

I generalnie wartałoby to zacząć rozróżniać podobnie jak odróżniać celników i to co kontrolują od pograniczników i tego co kontrolują.

Bez urazy oczywiście :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.03.2013 16:47

Raul73 napisał(a):
Mosqito napisał(a):Bardzo często zdarza się że oba te przejścia (Plovanija i Kastel) są w sezonie dosyć mocno zakorkowane. Ja na początku września stałem w korku ponad 1,5 godziny jadąc do Chorwacji.

W obie strony jechałem w soboty w środku sezonu. W tamtą pusto, z powrotem 10 minut stania - więc z tymi korkami to trochę przesada.

Najlepiej będzie jeśli kolega ma zamiar wjechać do CRO np w sobotę ok 15:00 aby dwie poprzedzające soboty ok 15:00 kliknie sobie: http://www.hak.hr/info/kamere/#GP i sam zobaczy czy są korki czy nie ma. Ty Raul nie stałeś, ja i inni stali niech sobie chłop sam wyrobi opinię.

Raul73 napisał(a):
Mosqito napisał(a):Rozwiązaniem jest zjechanie z autostrady A1 kilka kilometrów przed Koperem na zjeździe Crni Kal i dalej drogą 208 na przejście Buzet i stamtąd przez Motovun, Karojba do Visnjan i wbicie się na A9. Jest to tylko 5 km dalej a naprawdę rzadko się zdarza aby na tym przejściu w ogóle była kolejka.

Jest to jakieś wyjście, tyle że drogi drugiej czy trzeciej kategorii i w dodatku teren mocno górzysty.

Ja wybieram jednak Koper.

Po słoweńskiej stronie zarówno droga nr 11 (Twoja) jak i 208 (moja) są dokładnie tej samej kategorii !
Mocno górzysty ???? Mam nieodparte wrażenie że nigdy tam nie jechałeś. Przed Motovun można równie dobrze jechać dalej prosto 44ką do autostrady, ale to będzie jakieś 15km dalej.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.03.2013 18:46

Mosqito napisał(a):

Aha, sorry, nie zauważyłem tego "kontola celna" - wziąłęm to za "kontrolę graniczną".

Ale co to ma wspólnego z czasem stania na granicy? Gdzie ty miałeś kiedyś kontrolę celną dla osobówek na granicach chorwackich z Unią? To były zawsze standardowe kontrole graniczne (najczęściej ograniczające się do dokumentów). Pod tym względem nic się zatem nie zmieni.
Ostatnio edytowano 02.03.2013 19:02 przez Raul73, łącznie edytowano 4 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.03.2013 18:47

Mosqito napisał(a):
Po słoweńskiej stronie zarówno droga nr 11 (Twoja) jak i 208 (moja) są dokładnie tej samej kategorii !

No - tylko porównaj sobie ich długość :D :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.03.2013 19:15

Raul73 napisał(a):
Mosqito napisał(a):

Mosqito - tak po koleżeńsku - doczytaj czym skutkuje wejście do UE, a czym do Schengen.

Bez urazy oczywiście :D :D

W sumie to co napisałeś to wystarczy - już chyba po tym widać, że wejście Chorwacji do UE nie znosi kontroli granicznych, a więc na granicach nic się nie zmieni - zwłaszcza przy wyjeździe!

Raul,
albo się teraz sam zapętliłeś albo ja Cię teraz kompletnie nie rozumiem.
Przecież w pierwszym poście pisałem że na granicy zniknie kontrola celna a nie graniczna. A Ty to zanegowałeś ! Dalej napisałem że w praktyce kontrola celna teraz dotyczy przeważnie obywateli spoza UE i EOG. Ale to nie oznacza, że oficjalnie kontrola celna nie dotyczy wszystkich wjeżdżających lub wyjeżdżających do i z CRO. Po 1.07.2013 (oby) ta kontrola zniknie dla wszystkich osób pokonujących granicę HR/SLO bo będzie to granica wewnątrzunijna.
Zgadza się ?

4 przykłady łopatologiczne:
- granica Niemcy/Polska: Oba kraje w UE - brak kontroli celnej, oba kraje w Schengen - brak kontroli granicznej
- granica Węgry/Rumunia: Oba kraje w UE - brak kontroli celnej, Węgry w Schengen - tak, Rumunia - nie - kontrola graniczna zachowana
- granica Niemcy/Szwajcaria: Niemcy w UE - tak, Szwajcaria - nie - kontrola celna zachowana, oba kraje w Schengen - brak kontroli granicznej
- granica Polska/Ukraina: Polska w UE i Schengen, Ukraina - poza UE i poza Schengen - zachowana kontrola celna i graniczna

Teraz granica SLO/HR jest wg wariantu 4, po wejściu HR do UE będzie na zasadzie wariantu 2.
Zgadza się teraz ?

PS Please nie pisz mi żebym się dokształcał z zasad przekraczania granicy bo..... jakbyś trochę poszukał to byś wiedział dlaczego :lol: :lol: :lol:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.03.2013 19:22

Mosqito - przecież zrobiłem edycję swojego posta, źle odczytałem twojego.

Natomiast ty pomyliłeś się w tym względzie, że kontrola celna nie ma żadnego wpływu na korki na granicach - raczej właśnie kontrole graniczne. :D Ty napisałeś, że po 1 lipca zmieni się czas oczekiwania na granicach, natomiast prawda jest taka, że nic się zmieni aż do wejścia Chorwacji do strefy Schengen..

Sorry za nieporozumienie
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.03.2013 19:25

Raul73 napisał(a):
Mosqito napisał(a):

Start A1 Słowenia w okolicach zjazdu Crni Kal
Meta A9 Chorwacja w okolicach zjazdu Visnjan

1. trasa standardowa (Twoja) 55,8 km
2. trasa przez Buzet i Motovun 60,8 km
3. trasa przez Buzet i Ponte Porton 77,5 km

:D :D :D

I uwierz mi farciarzu :lol: że jak się stoi w korku razem z połową Europy ponad 1,5h żeby we wrześniu wjechać do CRO to te 5 czy nawet 22km to i tak bym pojechał i szybciej zajechał na miejsce niż przez ten cholerny Kastel :D

Inna sprawa że już mnie tam nie zobaczą. Byłem raz, widziałem - Istria to nie moja bajka. I jak dla mnie nie Chorwacja - szczególnie zachodnie wybrzeże.

Pozdrawiam
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.03.2013 19:29

Mosqito napisał(a):PS Please nie pisz mi żebym się dokształcał z zasad przekraczania granicy bo..... jakbyś trochę poszukał to byś wiedział dlaczego :lol: :lol: :lol:

Pewnie SG-man :papa:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 02.03.2013 19:30

Raul73 napisał(a):Natomiast ty pomyliłeś się w tym względzie, że kontrola celna nie ma żadnego wpływu na korki na granicach - raczej właśnie kontrole graniczne. :D Ty napisałeś, że po 1 lipca zmieni się czas oczekiwania na granicach....

?
Mosqito napisał(a):Po wejściu HR do UE odpadnie tylko kontrola celna ale pogranicznicy zostają. Ale za wiele to chyba nie zmieni bo i teraz jest głównie kontrola dokumentów, celna zdarza się w zasadzie jedynie w przypadku aut z rejestracją spoza UE i EOG.

:D :D :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.03.2013 19:32

Mosqito napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Mosqito napisał(a):

Start A1 Słowenia w okolicach zjazdu Crni Kal
Meta A9 Chorwacja w okolicach zjazdu Visnjan

1. trasa standardowa (Twoja) 55,8 km
2. trasa przez Buzet i Motovun 60,8 km
3. trasa przez Buzet i Ponte Porton 77,5 km

Ale teraz to ty nie doczytałeś!

Miało być porównanie długości dróg lokalnych!

Koper - Plovanija (droga nr 11) - 14 km lokalnej (reszta to autostrady)
Crni Kal - Visnjan przez Buzet - 61 km dróg lokalnych (górskich)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone