Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Lubin - Pag i parę pytań.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TomekV8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekV8 » 24.06.2012 10:34

Witam w związku z tym że już 08.07.2012 wyjeżdżam z żona i córeczką na wyspę PAG chciałbym zasięgnąć kilku informacji dotyczących samego przejazdu bardziej doświadczonych forumowiczów.
A wiec jeśli chodzi o sam przejazd moja propozycja

http://goo.gl/maps/Jw2M

http://goo.gl/maps/XErq

Ale tutaj to chyba kwestia pokonania Czech, bo później (Brno-Pag) już cały czas tak samo.

Teraz LPG: Czy przed sama granica Czechy Austria będzie jakaś stacja LPG, ponoć w Austrii LPG wychodzi trochę drogo a w związku z tym że na butli pokonuje około 350km mam w planach przejechać Austrię bez tankowania i zatankować dopiero w Słowenii chociaż tutaj nie znam cen, a później juz Chorwacja a tam ponoć gaz tani więc przed samym wjazdem na wyspę butla do pełna żebym mógł odwiedzić malownicze plaże wyspy Pag.

Przez całą drogę będę wspomagany przez Navi i CB. Jakie kanały obowiązują w poszczególnych krajach: Czechy, Austria, Słowenia, Chorwacja, oraz czy wymagane jest jakieś dodatkowe wyposażenia auta, typu dodatkowy komplet żarówek itp.

Aha i co najważniejsze wyjeżdżam gdzieś w granicach godz19-20 wiec cała podróż w nocy, więc jak by ktoś chciał naprowadzić mnie na stacje LPG wg. trasy która podałem wyżej to proszę uwzględnić że to będzie noc.
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 24.06.2012 11:15

Ktoregos roku jechalem z Legnicy do Cro trasa do Niemiec, Austrii i dalej do Cro.
wyjechalem okolo 20 bylismy w plitwickich na 5,30 rano :D

same autobany , trasa super i szybka
My tak jechalismy
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 24.06.2012 11:27

TomekV8 napisał(a):Witam w związku z tym że już 08.07.2012 wyjeżdżam z żona i córeczką na wyspę PAG chciałbym zasięgnąć kilku informacji dotyczących samego przejazdu bardziej doświadczonych forumowiczów.
A wiec jeśli chodzi o sam przejazd moja propozycja

http://goo.gl/maps/Jw2M

http://goo.gl/maps/XErq

Ale tutaj to chyba kwestia pokonania Czech, bo później (Brno-Pag) już cały czas tak samo.

Twoje mapy po lekkich modyfikacjach:

Trasa szybka/autostradowa (1247 km - 13h 5min w/g Google map)

Trasa optymalna (1079km - 15h 28min) i mniej więcej taką my w tym roku będziemy jechać, tylko że z Głogowa ;)

Różnica między tymi trasami to jest mniej/więcej 160 km, ok. 2,5 h i ok. 250/300 zł :P

Co do gazu to nie pomogę, bo my na dieslu jeździmy :D
TomekV8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekV8 » 24.06.2012 11:47

Jeszcze to przemyślę, ale chyba raczej wybiorę trasę bardziej autostradową, bez błądzenia itp tym bardziej że to będzie noc.
W PL nie problem z tankowaniem LPG, później Czechy przed granicą z Austrią w miejscowości Mikulov ponoć 24h, następnie albo 100km na Pb do granic Chorwacji albo tankowanie w Słowenii o ile coć znajdę.
I tak jak wspominałem dylemat mam tylko z Czechami bo później od Brna trasa idzie tak samo.
TomekV8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekV8 » 24.06.2012 11:53

Anai a orientujecie się jaki stan dróg jest w opcji trasy optymalnej tzn porównując np nasze relacje Głogów-Zielona Góra a Lubin - wroclaw przez Środe Śl, drogi krajowe a Głogow - Zielona góra można przejechać w 30min a Lubin - Wrocław trzeba liczyć godzinę
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 24.06.2012 12:37

TomekV8 napisał(a):Anai a orientujecie się jaki stan dróg jest w opcji trasy optymalnej tzn porównując np nasze relacje Głogów-Zielona Góra a Lubin - wroclaw przez Środe Śl, drogi krajowe a Głogow - Zielona góra można przejechać w 30min a Lubin - Wrocław trzeba liczyć godzinę

Najtrudniejszy/najwolniejszy odcinek jest między Lubawką a Trutnovem w Czechach. Objazd przez Słowenię przypomina drogę z Lubina do Wrocławia przez Środę Śląską...
... przed remontem :P
Natomiast droga nr 1 w Cro od Karlovaca jest mniej więcej taka jak droga z Lubina do Wrocławia po remoncie ;)

W opcji autostradowej najdłużej zajmie Ci przejechanie odcinka Lubań Śląski - Frydlant. Możesz jeszcze jechać ew. na Boboszów ale odcinek od Boboszowa do Ołomuńca przebiega przez jakieś czeskie podwórka :P a autostrada do Brna, to taka "patatajka" jak A4 przed modernizacją :P
TomekV8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekV8 » 25.06.2012 08:26

Im więcej rozpatruje możliwości tym bardziej nie wiem co robić :) ale chyba pojadę trasa bardziej autostradową, tym bardziej że to będzie noc, a nie chciał bym gdzie po trasie zaliczyć dziury i uszkodzić oponę tym bardziej że jeżdżę na 19" z profilem opony 35
A co do CB na jakim kanale nadajemy?? Czechy Austria Słowenia Chorwacja
TomekV8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekV8 » 25.06.2012 10:45

Mam jeszcze pytanie co do Czeskiej winiety ona obowiazuje na 10dni i niezależnie czy będę jechał autostradą 20km czy przejadę nią od deski do deski??
TomekV8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekV8 » 25.06.2012 12:01

Postanowione i już chyba niezmienne, moja trasa na Pag z Lubina:
http://goo.gl/maps/Qk4Q
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 25.06.2012 12:05

TomekV8 napisał(a):A co do CB na jakim kanale nadajemy?? Czechy Austria Słowenia Chorwacja

kanał 28.
endryu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) endryu » 25.06.2012 12:18

TomekV8 Jest to lepsze rozwiązanie niż turlanie się drugorzędnymi drogami nocą. Tu może występować większe "licho" niż na autostradzie. Winieta 10 dniowa obowiązuje od dnia wystawienia i niezależnie czy jedziesz całą autostradą czy też kilka km. Powyżej 10 dni opłaca się zakupić miesięczną za 440 koron.
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 26.06.2012 06:56

TomekV8 napisał(a):Postanowione i już chyba niezmienne, moja trasa na Pag z Lubina:
http://goo.gl/maps/Qk4Q

To proponuje jeszcze wpisać w http://trasy.docelu.pl/ tam wychodzi jeszcze krótsza trasa ,która ma 1002,4 km :) ponoć jest dokładniejsza i bardziej aktualna niż goo.gl :wink:
Ostatnio edytowano 26.06.2012 07:20 przez caliberka, łącznie edytowano 1 raz
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 26.06.2012 07:18

Baw się dobrze :)
Pozdrowienia z Trpanja od byłej lubinianki
TomekV8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekV8 » 26.06.2012 07:30

caliberka napisał(a):
To proponuje jeszcze wpisać w http://trasy.docelu.pl/ tam wychodzi jeszcze krótsza trasa ,która ma 1002,4 km :) ponoć jest dokładniejsza i bardziej aktualna niż goo.gl :wink:

Hej dzieki za zainteresowanie tematem, ale chyba zostanę przy swojej wersji, tak jak ktos wyżej wspomniał bedzie to noc i nie wiadomo jak bedzie sie jechało po takich drogach lokalnych, dużo zakrętów, pierwszy raz na tej trasie, podejrzewam że bardziej uciążliwa pomimo krótszego dystansu, a patrząc na spalanie podejrzewam że auto mniej mi spali ustawiając tempomat na 140km/h niż ciągłe wytracanie prędkości i przyspieszanie przez i za zakrętem.
TomekV8
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekV8 » 26.06.2012 07:34

Podam nawet przykład takiej trasy w Pl.
Zobacz trasę Lubin- Wrocław przez legnicę i A4 wychodzi 100.9km
Natomiast ta sama trasa tylko przez Środę Śląską 73,5km.
Sprawdziłem obydwie i te 100.9 km pokonuje szybciej i przyjemniej niż te 73.5km, i spalanie jest takie samo albo nawet dłuższą opcją wychodzi mniej.
:D
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone