Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Łódź - Dubrovnik.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.06.2006 00:49

Hej!
MarkSt napisał(a):Łódź - Korbielów - Banska - Budapeszt - Szekszard - Osijek (...)

A ja ostatnio jeździłem Łódź - Cieszyn - Zilina - Prievidza - Vrable (nie przez Nitrę tylko skrótem) - Komarno - Sekeszfehervar - Szekszard - Osijek...

Jak nie chcesz zwiedzać Budapesztu to tak bym polecał. I jak dla mnie to najlogiczniejsza trasa bezwinietkowa przez Słowację. No i mniej czasu tracisz na dojazd do naszej południowej granicy, bo do Korbielowa jest zakorkowana kicha. A przez Węgry tym patentem jest dużo mniej terenów zabudowanych.

pzdr :)
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 23.06.2006 21:22

zawodowiec napisał(a):Hej!
MarkSt napisał(a):Łódź - Korbielów - Banska - Budapeszt - Szekszard - Osijek (...)

A ja ostatnio jeździłem Łódź - Cieszyn - Zilina - Prievidza - Vrable (nie przez Nitrę tylko skrótem) - Komarno - Sekeszfehervar - Szekszard - Osijek...

Jak nie chcesz zwiedzać Budapesztu to tak bym polecał. I jak dla mnie to najlogiczniejsza trasa bezwinietkowa przez Słowację. No i mniej czasu tracisz na dojazd do naszej południowej granicy, bo do Korbielowa jest zakorkowana kicha. A przez Węgry tym patentem jest dużo mniej terenów zabudowanych.

pzdr :)

Ok czyli jedziemy: Łódź - Cieszyn - Zilina - Prievidza - Vrable (nie przez Nitrę tylko skrótem) - Komarno - Sekeszfehervar - Szekszard - Osijek - Zenica - Sarajewo - Mostar - Dubrovnik
Czy jest sens pchać się do Sarajeva, bo widzę że w Zenicy mogę odbić na trasę która omija miasto i dochodzi bezpośrednio do drogi na Mostar. Chociaż kusi mnie żeby zobaczyć jak wyglądo obecnie to miasto.

No i moje nieśmiertelne pytanie: jak z LPG na tej trasie :?: :)

Pozdr

PS.
Znalazłem ten wątek: forum/viewtopic.php?t=7870&highlight=%2Alpg%2A
Pytanie tylko na ile aktualne są informacji w nim zawarte ??
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.06.2006 00:57

MarkSt napisał(a):(nie przez Nitrę tylko skrótem)

Żebyś wiedział na czym stoisz a raczej po czym jedziesz :) - to taka górska kręta droga, specjalnie nią jeździłem żeby uniknąć całego tranzytowego ruchu główną drogą przez Nitrę. Zwykle jest pusto. Jak takie dróżki lubisz to powinno pójść szybciej jak przez Nitrę.

MarkSt napisał(a):Czy jest sens pchać się do Sarajeva, bo widzę że w Zenicy mogę odbić na trasę która omija miasto i dochodzi bezpośrednio do drogi na Mostar. Chociaż kusi mnie żeby zobaczyć jak wyglądo obecnie to miasto.

O której drodze mówisz? Na mapie widzę parę wariantów drogami niższej kategorii. Bo ten przez Donji Vakuf i Bugojno to spore nadłożenie drogi.
Aaaa jeszcze z Osijeku do Sarajewa nie wiem czy nie będzie szybciej przez Borovo-Vinkovci-Zupanja-Tuzla. Chyba znowu mniej zabudowane.
Z Sarajewa jeszcze do rozważenia trasa prosto na południe przez Gacko - tej nie znam, zdaje się że są kawałki szutrowe, wypasione krajobrazy, kiedyś na pewno się przejadę, może już w tym roku. Za to tracisz Mostar - albo rybka albo akwarium :) Zależy co lubisz.
Sarajewo do zobaczenia koniecznie!

MarkSt napisał(a):No i moje nieśmiertelne pytanie: jak z LPG na tej trasie :?: :)

Nie umiem odpowiedzieć, mnie to nie dotyczy, ale jest tu pełno dobrych dusz na forum co podpowiedzą :D

pzdr
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 24.06.2006 01:38

zawodowiec napisał(a):Żebyś wiedział na czym stoisz a raczej po czym jedziesz :) - to taka górska kręta droga, specjalnie nią jeździłem żeby uniknąć całego tranzytowego ruchu główną drogą przez Nitrę. Zwykle jest pusto. Jak takie dróżki lubisz to powinno pójść szybciej jak przez Nitrę.

No problem :)

zawodowiec napisał(a):O której drodze mówisz? Na mapie widzę parę wariantów drogami niższej kategorii. Bo ten przez Donji Vakuf i Bugojno to spore nadłożenie drogi.

Myślałem o trasie M-5 przez Busovaca.

zawodowiec napisał(a):Aaaa jeszcze z Osijeku do Sarajewa nie wiem czy nie będzie szybciej przez Borovo-Vinkovci-Zupanja-Tuzla. Chyba znowu mniej zabudowane.
Z Sarajewa jeszcze do rozważenia trasa prosto na południe przez Gacko - tej nie znam, zdaje się że są kawałki szutrowe, wypasione krajobrazy, kiedyś na pewno się przejadę, może już w tym roku. Za to tracisz Mostar - albo rybka albo akwarium :) Zależy co lubisz.
Sarajewo do zobaczenia koniecznie!

Myślałem jeszcze o trasie M18/M20, na mapie wygląda ciekawie, nie wiem tylko czy będzie dobra po tylu godzinach podróży. No i temat LPG na niej oczywiście. Jeśli Sarajewo trzeba koniecznie zobaczyć to nie ma tematu omijania.

zawodowiec napisał(a):Nie umiem odpowiedzieć, mnie to nie dotyczy, ale jest tu pełno dobrych dusz na forum co podpowiedzą :D

Cały czas mam taką nadzieję...

Pozdr
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.06.2006 01:43

MarkSt napisał(a):Myślałem o trasie M-5 przez Busovaca.

Widzę że przez Busovaca to jak nie pojechać to potem będzie parę dróżek ostatniej kategorii. Znając tamte rejony to z równym prawdopodobieństwem może być zarówno nowy asfalt jak i ledwo przejezdne bajbory i chęchy :)
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 24.06.2006 08:13

Witam!
Mnie również interesuje ten sam temat,gdyż wybieram się prawie identyczną trasą 10.07.Tylko startuję z Rzeszowa.
Czy droga przez Tuzlę i Zenicę jest porównywalna jeżeli chodzi o rodzaj drogi i nawierzchnię?
Bo jeżeli czas,to z tego co wyczytałam na forum może być różnie.
I sama własnie rozmyślam którędy jechać,także każda wasza rada jest na wagę złota.[/img]
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 24.06.2006 13:08

zawodowiec napisał(a):Widzę że przez Busovaca to jak nie pojechać to potem będzie parę dróżek ostatniej kategorii. Znając tamte rejony to z równym prawdopodobieństwem może być zarówno nowy asfalt jak i ledwo przejezdne bajbory i chęchy :)

Biorąc pod uwagę zawieszenie mojej maryśki wolę tego nie sprawdzać... :)
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 24.06.2006 13:44

Jeśli lecisz z Łodzi ,to ja bym jechał przez Tychy i Zory na Cieszyn a potem na Drasenhofe.Potem Graz i autostrada z Zagrzebia do Splitu ,a dalej wiadomo.
Droda przez Czechy jest szybsza.

Ale porównywalna cenowo a i ciekawa/no i nie męcząca/ jest opcja jechać do Rijeki i wsiąsć na prom do Dubrownika.

Co do progamów gps na ppc to niezły jest Tomtom,Igo i Travelbook.
Dałem trochę screenów na www.qsl.net/sp9hzx w Travels

Powodzenia
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 24.06.2006 15:43

sp9hzx napisał(a):Jeśli lecisz z Łodzi ,to ja bym jechał przez Tychy i Zory na Cieszyn a potem na Drasenhofe.Potem Graz i autostrada z Zagrzebia do Splitu ,a dalej wiadomo.

Ale porównywalna cenowo a i ciekawa/no i nie męcząca/ jest opcja jechać do Rijeki i wsiąsć na prom do Dubrownika.

Dałem trochę screenów na www.qsl.net/sp9hzx w Travels

Powodzenia

Widzę, że można używąć też i-go w laptopie.
Rozumiem, ze masz go zainstalowany.
Ja naczytałem się wiele, o tym jakie są twoje wrażenia przy oglądaniu w laptopie.
Bedę próbował go zainstalować, ale jestem laikiem w tej materii.
Pozdrowienia
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 24.06.2006 15:53

Travelbook czy na ppc czy na laptopie ma dokładniejsze mapy niż Igo czy TT na ppc.
Też ma komendy głosowe,czyli kompletny pilot.
Możesz dać go pasażerowi albo walnąć pod siedzenie i używać słuchawki.Z pilotem nie trzeba patrzeć się na ekran.
Ale duza atrakcja dla pasażera

M&G ma takie same mapy,nie ma pilota.Ale routing i nawigacja są OK.
Jak masz małego laptopa mozesz go zamocować pod szybą
MarkSt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarkSt » 26.06.2006 00:00

sp9hzx napisał(a):Jeśli lecisz z Łodzi ,to ja bym jechał przez Tychy i Zory na Cieszyn a potem na Drasenhofe.Potem Graz i autostrada z Zagrzebia do Splitu ,a dalej wiadomo.

Przez Austrię zamierzam wracać. W tamtą stronę chcę jechać przez Węgry, BiH.

Co do GPS kilka róznych programów już przetestowałem. W Destinatorze i TomTom-ie bardzo nędzne są mapy krajów na południe od Polski. Jak narazie najbardziej mi pasuje Igo. Używam go na Spv m3000 i powiem że jak narazie wrażenia jak najlepsze. Po Polsce mam Automapę - jest dobra a ostrzeganie o radarach jest nie do pobicia.

Pozdr
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 26.06.2006 06:28

sp9hzx napisał(a):Ale porównywalna cenowo a i ciekawa/no i nie męcząca/ jest opcja jechać do Rijeki i wsiąsć na prom do Dubrownika.

Ktoś testował w praktyce tą opcję?
sp9hzx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sp9hzx » 26.06.2006 07:25

Tak
dario123
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dario123 » 26.06.2006 08:13

Najlepiej zaplanować sobie trasę na stronie:

http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... WGHomePage
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 26.06.2006 11:34

do MarkSt
Drobne pytanie czy w I-go można sobie wgrywać poszczególne mapy na kartę, np. aby zmieścić to tazem z automapą??
Co do drogi jak już pisałem wyżej mam pewne doświadczenia.
1. Staraj się nie jechać przez BiH po dużych opadach deszczu, droga jest kręta i w wielu miejscach szczególnie po deszczach opadają na droge kawałki skał.
2. Koniecznie zobacz muzeum pstrąga (przy samej drodze), jest tam też super knajpka za małe pieniądze, no i gabloty z pstrągami po 25kg.
W te okolice zjeżdzają , gliździarze z całej europy.
Dotychczas na 10 czołowych miejsc (w wielkości ryby), 9 jest z tych okolic.
Acha pizde o drodze wzdl€z rzeki Neretwy.
pozdrowienia.
Sorry auto mam na ON
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Łódź - Dubrovnik. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone