Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Legnica-Split, jazda 14-15.08, jakieś rady?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
palik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) palik » 13.08.2010 07:31

Witam wszystkich forumowiczów,

W tę sobotę, wieczorem, ruszamy w rejon Splitu (tak naprawdę to okolice Primosten a konkretnie Razanj).

Jedziemy na 2 auta, wieziemy 3,5-letnie dziecko, więc zależy nam na płynnym przejechaniu całej trasy, macie dla nas jakieś ostrzeżenia dotyczące warunków na drogach?

Nasza trasa to prawdopodobnie: coś w ten deseń

Chcemy w tym roku spróbować przez Liberec (zamiast Boboszów albo Lubawka), ale zastanawiam się czy powódź nie spowodowała w tamtych rejonach jakichś dużych utrudnień,

Boję się też korka na granicy Słowenii z Chorwacją - kiedyś widziałem taki kilkunastokilometrowy i wolałbym nie wpaść na coś takiego z dzieckiem w aucie - jest szansa że będzie taki korek nad ranem w niedzielę?

jakieś inne doświadczenia negatywne z tej trasy? pozdrawiam :)
domurst
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) domurst » 13.08.2010 13:56

Najgorsza możliwa trasa na tą chwilę. Frydlant i Chrastava wyglądają podobnie jak Bogatynia, także drogi nie będą w lepszym stanie niż w Worku Turoszowskim. Zresztą sam Zawidów został mocno zniszczony i kilka dni temu przejście tam było czynne tylko dla służb. Jeśli już koniecznie musisz jechać w tych okolicach to przekraczaj granicę w Jakuszycach. Ja we wrześniu jadę w podobną trasę z JG i jadę przez Okraj (jedyne przejście między Jakuszycami a Lubawką), Hradec, Pardubice do przejścia w Znojmo (także nawet winietę sobie odpuszczam bo skorzystał bym z niej de facto tylko w okolicach Brna - ale to tylko jadąc do przejścia Mikulov) - to ponad 100 km mniej niż trasą Jablonec-Praga-Brno - czasowo na jedno wyjdzie.
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 13.08.2010 15:25

Ja jadę prawie tą samą trasą za tydzień, tylko, że jadę przez Jakuszyce, na Frydland po tej powodzi bym się teraz nie pchał. Próbowałem wyznaczać różne opcje tras przez Czechy, ale z racji , że jedziemy na noc to wolę dostać się jak najszybciej do autostrady.
Trasa przez Międzylesie czy Lubawkę jest krótsza , ale w czasie wychodzi na to samo. Opłata 350 koron za autostrady jest chyba lepszym rozwiązaniem , niż jazda nocą kiepskimi krętymi drogami.
Ja zaplanowałem objazd płatnej autostrady w Słowenii , czy Ty chcesz jechać tam autostradą?
Pozdrawiam ziomal. :D
rmk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rmk » 13.08.2010 20:39

palik napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów,

W tę sobotę, wieczorem, ruszamy w rejon Splitu (tak naprawdę to okolice Primosten a konkretnie Razanj).

Jedziemy na 2 auta, wieziemy 3,5-letnie dziecko, więc zależy nam na płynnym przejechaniu całej trasy, macie dla nas jakieś ostrzeżenia dotyczące warunków na drogach?

Nasza trasa to prawdopodobnie: coś w ten deseń

Chcemy w tym roku spróbować przez Liberec (zamiast Boboszów albo Lubawka), ale zastanawiam się czy powódź nie spowodowała w tamtych rejonach jakichś dużych utrudnień,

Boję się też korka na granicy Słowenii z Chorwacją - kiedyś widziałem taki kilkunastokilometrowy i wolałbym nie wpaść na coś takiego z dzieckiem w aucie - jest szansa że będzie taki korek nad ranem w niedzielę?

jakieś inne doświadczenia negatywne z tej trasy? pozdrawiam :)

Ja zawsze przekraczam granicę na przejściu Rupa przed Rijeką. Nigdy nie spotkałem tam korka. No, ale ja jadę zawsze na początku lipca...
palik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) palik » 13.08.2010 20:41

ok to co powiecie na taką opcję?[/url]
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 13.08.2010 20:47

To jest trasa, którą ja również zaplanowałem przez Jakuszyce :D
Tylko ja omijam jeszcze płatny odcinek w Słowenii.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone