Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Legnica - Primosten ? Dobra??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
BubblesGirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BubblesGirl » 24.06.2010 20:09

Witam

Co myślicie o takiej trasie?

http://www.tinyurl.pl?nAA7Ta65

Najbardziej zależy nam na ominięciu wszystkich autostrad;) tzn. autostradą chcemy jechać już tylko w cro;) Czy w ogóle da radę dojechać do chorwacji omijając wszystkie płatne autostrady? :oops:

Jeżeli macie jakieś inne sprawdzone trasy, które omijają płatne odcinki to bardzo proszę o podzielenie się :roll:
sandr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandr » 24.06.2010 22:17

BubblesGirl napisał(a):Witam
...Co myślicie o takiej trasie?...

Po zapoznaniu się z przedstawioną przez ciebie trasą,
przyszedł mi na myśl stary żydowski dowcip:

Synu, wykrztusił umierający producent wina
- zbliż się, muszę powiedzieć Ci coś bardzo ważnego. Otóż, synu, wiedz, że aby zrobić wino bierzemy obite gruszki, albo zgniłe śliwki, albo...
- Tate! Przez całe życie sądziłem, że wino robi się z winogron!
- Hmm, właściwie?... można i z winogron.

Pozdr. :-)
byczkins
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) byczkins » 24.06.2010 22:50

Jesteś hardkorem. Trasa ok ale chyba nie masz co liczyć na to ze ktoś przecierał szlak przed tobą, ewentualnie takie zabiegi uskutecznia się w Słowenii ale na całym odcinku?

PS. jutro lece do Primosten , o 20 start :D
BubblesGirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) BubblesGirl » 25.06.2010 05:49

Hehe nie wiedziałam, że to aż taka kontrowersyjna trasa 8O :lol: Zaznaczyłam po prostu, żeby omijało autostrady i drogi płatne :twisted:

To mówicie, że lepiej ominąć tylko Słowenie?

A wiecie ile, by wyszło za winiety jakbyśmy jechali przez wszystkie autostrady? :?: Bo jak oglądałam cenniki to wyszło mi ponad 200 zł, pomyliłam coś czy tak wychodzi?;>
a_tomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_tomek » 25.06.2010 06:55

Tak, wychodzi ca.250 pln ale włącznie z autostradą słoweńską, czyli winiety w Czechach, Austrii, właśnie Słowenia i już dalej autostrady w Cro do samego Sibenika (bo też jedziemy w ten rejon).
Jedziesz praktycznie non-stop autostradami i to jest: wygodne, dobre etc.

Dojazd w jedną stronę:
Czechy 350 koron - miesięczna 55 zł
Austria 7,9 euro - (10 dniowa) 33 zł
Słowenia 15 euro - (tygodniowa) 62 zł
Chorwacja 161 kuna 92 zł
razem 242 zł

Trasa którą wytyczyłaś jest faktycznie krótka i prosta jak drut ale... jest chyba dobra jako "trasa turystyczna" a nie "dojazdowa"... No chyba, że jedziesz lightowo i masz sporo czasu :D

pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2010 07:04

Jechałem podobną trasą w 2002 roku. Mieliśmy jako biedni młodzi świeżo upieczeni :) zamiar oszczędzić na wszystkim co możliwe na trasie. W pewnym momencie obudziłem się w samochodzie, to była Austria, wyjrzałem przez okno i jechaliśmy jakimś szlakiem szutrowym w górach a w dole wiła się wstęga autostrady. :)

Później Słowenia i przejazd przez Ljutomer i Ormoz. Wolno i kręto.

Autostrada w kierunku Adriatyku kończyła się pod Karlovacem i dalej obecną "starą" drogą. W Gracacu przed skrętem na Zadar nawet nie korek, ale zator chyba jakiś wypadek.

Dopiero widoki podczas przejazdu przez skraj Velebitu zmniejszyły moją irytację. Do Zadaru z Cieszyna dojechaliśmy po 20 godzinach! :evil: ... a gdzie tam do Zaostroga!?
Przymusowy nocleg na polu namiotowym w Bibinje...

Nie wiem jakie były oszczędności, ale raczej niwielkie :wink: :D

Pozdrawiam.
kra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kra » 25.06.2010 07:30

Ta trasa wg. mnie nie jest zła jeśli ktoś chce jechać najkrótszą drogą, a potem autostradą przez Chorwację. Ta trasa nie prowadzi przez Alpy tylko w miarę nizinami.
Macie czas to czemu nie. Zawsze to większa przygoda i niezależność. Można się zatrzymać prawie zawsze i wszędzie, pełen luz i folk. :D

Dla przykładu kiedyś popsuła mi się skrzynia biegów (automat). Z serca austriackich Alp wracałem 24h do dolnośląskiego z prędkością max 55km/h (tyle przy tej awarii mogłem jechać). Ze względu na prędkość musiałem omijać wszystkie drogi szybkiego ruchu i autostrady. Się dało. :) Mimo problemów miło to wspominam bo był czas na oglądanie widoczków za oknem przy takich prędkościach. :D
Chcecie to tędy ruszajcie, kto Wam broni, a Większość "z całym szacunkiem" Wam będzie odradzać. ;) Pozdro i powodzenia.
kra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kra » 25.06.2010 07:42

Jeszcze dodam: ustaw sobie w nawigacji omijanie tylko płatnych odcinków i winiet, a nie "omijaj autostrady", niektóre fragmenty autostrad są darmowe (np. koło Brna).
Ja w tym roku na dojazd do celu w Chorwacji przeznaczam aż 4 dni. :D
kra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kra » 25.06.2010 08:40

marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 25.06.2010 09:04

Warto zastanowić się:
1) Jak będzie średnia prędkość na takiej drodze. Wliczając w to ruch jakiś ciężarówek, których nie da się czasami przez kila kilometrów wyprzedzić.
2) Ile razy można zabłądzić i ile stracić na to czasu (nawet z nawigacją)
3) Ile po drodze trzeba będzie się zatrzymywać i kupować coś do jedzenia albo na nocleg.

Tak jak napisane powyżej Słowenię można objechać bo najkrótszy odcinek i zarazem najdroższy. Od biedy Czechy też (tam czasami autostrada to betonowe płyty - komfort jazdy średni). W Austrii za 7,9 euro to niewiele ponad 30zł już nie warto oszczędzać.

Powodzenia w planowaniu!
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 25.06.2010 10:45

Kolega jechał w roku ubiegłym zdaje się identyczną trasą tyle, że do Podgory - zasygnalizuję mu - może się wypowie. W innym z wątków twierdził, że spalanie miał b. małe, śr. prędkość b. dobrą i nie zgubił się :)
m.kulczycki
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.kulczycki » 25.06.2010 14:16

Kolega mnie wywolal do tablicy wiec sie zglaszam :)
Twojej trasy jeszcze nie analizowalem , ale ustalajac swoja trase obralem sobie nastepujace wytyczne:
- jak najmniej platnych drog;
- jak najmniej drog na przyslowiowym "zadupiu"

Wydaje mi sie, ze osiagnalem swoj cel bo jechalem jakies 18h i to bez szalenstwa, a w zamian dostalem niskie spalanie no i przede wszystkim mozliwosc ogladniecia krajow, przez ktore sie przemierzalo :). Nadmieniam, ze jechalem przepisowo, udalo mi sie stac max 10 min w jednym korku. Koleszka, ktory mnie wywolal opowiadal, ze wybral autostrady, w ktorych nawiasem mowiac (w skrocie) stal w korku.
baak4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baak4 » 26.06.2010 19:12

a trasa legnica-pardubice- znojmo ? chyba lepsza ? czy w znojmo jest stacja z LPG :lol:
marcin_es
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_es » 26.06.2010 20:14

m.kulczycki napisał(a):Kolega mnie wywolal do tablicy wiec sie zglaszam :)
Twojej trasy jeszcze nie analizowalem , ale ustalajac swoja trase obralem sobie nastepujace wytyczne:
- jak najmniej platnych drog;
- jak najmniej drog na przyslowiowym "zadupiu"

A napiszesz coś więcej którędy jechałeś?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone