Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Kraków - Makarska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gonzul
Autostopowicz
Trasa Kraków - Makarska

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzul » 24.07.2011 16:49

Witam,
śledząc wątki na tym forum zauważyłem, że większość osób jadących przez Słowację i Węgry wybiera przejście graniczne w Sahy i potem przejazd przez Budapeszt. Czy ktoś z forumowiczów jechal może przez Komarno i Székesfehérvár i dalej na Balaton? Na maps.google obie trasy czasowo i w km wychodzą prawie tak samo. Poza tym omija się Budapeszt. Proszę o opinie na temat tej trasy.
Pozdrawiam
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 24.07.2011 18:11

Jest 1 plus jazdy przez Budapeszt - jazda autostradą :)

A do samego miasta najlepiej wjechać w nocy i po sprawie ;-)
michał190
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał190 » 24.07.2011 19:08

Witam mam pytanie kiedy jedziesz bo ja 9 sierpnia równiesz do Makarskiej jestem z okolic Krakowa jade przez Zwardoń Bratysławe .
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 24.07.2011 19:09

30 lipiec
Curtis
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Curtis » 25.07.2011 10:54

pawelli napisał(a):30 lipiec

Witam,

My wyjeżdżamy z Łodzi w nocy 29/30 lipiec.

Jedziesz przez Słowację, Węgry ?
Masz jakąś odpowiednio wybraną trasę do Makarskiej ?

Pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2011 11:26

Witam
Ja z reguły jeżdżę przez z Krakowa przez Bańską Bistricę,Nitrę,Komarno-Komarom,Shekeshevervar ,tam wjeżdżam na autostradę i jadę nią już do
Letenye.Na Słowacji duża część trasy przebiega drogą szybkiego ruchu
(konieczna winietka),przejazd przez Nitrą dobrze oznakowany,jedynie na drodze do Komarna liczne ograniczenia prędkości przy przejazdach przez
wsie.Węgierską e-winietkę kupuję na stacji benzynowej przy wyjeżdzie z Komarom-w tym roku 1650 ft-potem ok.60 km do Shekeshevervar ( ok.5 km
przed przy drodze restauracja gdzie można dobrze i tani zjeść),a dalej wjazd na autostradę dobrze oznakowany(patrzyć kierunek Siofok).Powrót tą samą trasą.Pozdrawiam.
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 25.07.2011 12:07

gonzul napisał(a):Witam,
śledząc wątki na tym forum zauważyłem, że większość osób jadących przez Słowację i Węgry wybiera przejście graniczne w Sahy i potem przejazd przez Budapeszt. Czy ktoś z forumowiczów jechal może przez Komarno i Székesfehérvár i dalej na Balaton? Na maps.google obie trasy czasowo i w km wychodzą prawie tak samo. Poza tym omija się Budapeszt. Proszę o opinie na temat tej trasy.
Pozdrawiam

Jechałem przez Komarno i Szekes... rok temu w niedzielę rano ok.5-6. Oczywiście bez żadnych problemów, droga pusta. Ale to nie znaczy że jak będziesz jechał to będą takie same warunki. Ja nie jechałem przez Sahy, lecz od Ziliny przez Prievidza, Zlate Moravce, Nove Zamky. Droga pokonywana nocą z soboty na niedzielę. Było pusto, ale zarazem wspominam to jako najbardziej uciążliwy odcinek trasy (kręte, często wąskie drogi, podjazdy pod wzniesienia, słaba nawierzchnia)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.07.2011 12:44

gitmar,
co w takim razie skłoniło Cię do wybrania tej trasy?
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 25.07.2011 13:33

Brak opłaty za winietkę na Słowacji, duża ilość stacji LPG przy samej granicy (co najmniej 5-6 od Nove Zamky do Komarno) - większość była czynna w nocy z soboty na niedzielę, niska cena LPG (w zeszłym roku tankowałem tam za 0.439 euro czyli taniej niż w PL ;)). Tankując tam, nie musiałem szukać stacji u Madziarów, gdzie jak zwykle było drogo. Jednak z powrotem pojechałem też przez Komarno ale w Nove Zamky skręciłem na S'ala, Trnava i dalej autostradą do Ziliny. Zapłaciłem za winietkę, nie chciało mi się w nocy jechać po tych wertepach i pilnować się czy z krzaków nie wyskoczy ichniejszy stróż prawa....Poza tym na mapie ta trasa wygląda na prostą i krótką :lol:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 25.07.2011 17:03

Curtis napisał(a):
pawelli napisał(a):30 lipiec

Witam,

My wyjeżdżamy z Łodzi w nocy 29/30 lipiec.

Jedziesz przez Słowację, Węgry ?
Masz jakąś odpowiednio wybraną trasę do Makarskiej ?

Pzdr

Kraków - Chyzne - Banska Bystrzyca - Budapeszt - I dalej na CRO
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 25.07.2011 22:18

A po wie mi ktoś więcej o trasie przez Czechy, ta znaczy Kraków-Katowice-Rybnik i D1 w Czechach, Dobra to trasa, bo widzę że praktycznie od granicy PL jest autostrada D1 i tak się zastanawiam czy nie będzie to lepsze wyjście niż jazda na Żyline?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 26.07.2011 07:30

Dobra trasa :wink: . Tylko zamiast opcji Katowice - Rybnik, wybierz A4 i A1 do końca (Swierklany). Duuuuużo o tej trasie jest na forum.
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 26.07.2011 08:16

A ja w tym roku testuję tą tą trasę. W zeszłym roku wracałem nią z Grecji i byłem zadowolony. Poza tym, jako że zawsze jeździliśmy opcją najszybszą ale płatną, w tym roku postanowiliśmy z koleżanką małżonką przetestować wariant ekonomiczny, czyli jak wygląda droga przy jak najmniejszych kosztach. W chorwacji także zamierzam częściowo ominąć autostradę :) zobaczymy co z tego wyjdzie. Przez Słowację, w okolicy miejscowości Trnava Hora muszę na jakieś 300-400 metrów wjechać na drogę płatną ale mam nadzieję że czepiać się nie będą, chyba że znajdę inny objazd tego kawalątka :)
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 26.07.2011 13:43

300 m adrenaliny :D

A co jakbyś przed Trnavą H. skręcił w prawo? Wydaje się, że jest możliwość przejechać do Zarnovicy bez wjeżdżania na eRkę.
atotomus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) atotomus » 31.07.2011 11:54

hej,
czy wybiera sie ktoś na dniach do miejscowości Makarska?? My będziemy startować z Łodzi na przestrzeni 3 do 5 dni (2-7.08.11 ) - chętnie polecimy w jakimś tandemie :)
pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone