Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Kraków - Baska Voda - po raz pierwszy!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 28.05.2013 07:44

A czemu robisz koło przy Słowenii? Przecież wjeżdżając do niej na chwilę też jedziesz bezpłatnie i też na Varażdin - tylko krócej i szybciej :)
Szymekz
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymekz » 28.05.2013 08:30

Nie wiedzieć czemu Googlemaps nie wyznacza trasy przez most w Mursko Sredisce.
Dzięki sicret za uwagę.
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 28.05.2013 08:43

Nie ma sprawy! :)
...już sam myślałem, że może czegoś nie wiem :lol:
niusingen
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) niusingen » 01.06.2013 09:44

pietrekzbronami napisał(a):
onkrk81 napisał(a):Witam,

a próbował ktoś przejechać Słowację bez winiety? Pytam bo jadąc Chyzne - Banska Bystrzyca - Zvolen - Sahy

Jasne, że można objechać płatny odcinek. :) Już było o tym na Forum.

Mniej więcej tak to wygląda: http://goo.gl/maps/CDNQV

Pozdrawiam :papa:

Czy z powrotem jedzie się tak samo ? - chodzi o drogi jednokierunkowe .
mysza86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza86 » 18.06.2013 09:55

Witajcie :)
Do wyjazdu coraz bliżej, tym bardziej w głowie biegają myśli, pomysły i inne duperele :)
Podejmując decyzję całkowicie sama, bo mój mąż i brat są poprostu nie zainteresowani, bo jak mówią oni poprostu jadą, zdecydowałam się na podróż w nocy. Wyjeżdżamy wieczorkiem z Krakowa w poniedziałek, trasa przez Słowację, Węgry (Zwolen, autostada wzdłuż Balatonu).
Postój planujemy rano we wtorek w okolicach Plitvic, celem ich zwiedzenia, po małym odpoczynku :) Potem jeden nocleg i rano w środę szybka prosta do Baskiej Vody :)

I tu pytanie do Was? Gdzie najlepiej się zatrzymać w okolicach jezior, co polecacie? Czy coś warto zobaczyć jeszcze, czy zwiedzić? Może szukać konkretnej kwatery? ;)
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 18.06.2013 10:37

Cześć Iza

nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji - rok 2011. Trasa do celu zaplanowana tak, by po drodze zwiedzić między innymi Plitvice.
Nocleg znaleźliśmy przez internet w miejscowości Rakovica.

Wyjeżdżaliśmy okolu godziny 8 z Krakowa. Dalej na Chyżne i dlaej na Bratysławę, Wiedeń i Graz, w Słowenii omijaliśmy płatną autostradę. Jadąc nieco zbyt szybko przez obszar zabudowany mieliśmy przyjemność spotkania ze słoweńska policjantką :) Do Rakovicy dojechaliśmy późnym popołudniem.
Rakovica to piękna mała miejscowość pełna kwater. Korzystająca z tego iż wiele turystów traktuje ją jako bazę wypadowa do zwiedzania pobliskich Plitvic.
Cały następny dzień spędziliśmy spacerując i pływając łódkami po Parku Jezior Plitvickich. Obszar parku jest spory i pełen pięknych atrakcyjnych widoków i jeszcze ta świadomość iż to tam właśnie kręcono film o przygodach Winnetou :)
Kolejny nocleg w Rakovicy.
Kolejnego dnia ruszyliśmy starą drogą prowadzącą przez Korenice i Knin ku naszemu celowi, którym wówczas była Brela.
Widząc po drodze znaki prowadzące do NACIONALNI PARK KRKA "_ nie sposób było to miejsce pominąć :) Wycieczkę do tego parku i spacer po nim polecamy każdemu kto odwiedza tamte rejony. Niestety na kąpiel w wodach rzeki Krka brakło czasu, ale co się odwlecze...
Do Breli dojechaliśmy późnym popołudniem..

Pozdrav
mysza86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza86 » 18.06.2013 10:57

Cronaturki - dziękuję ci za odpowiedź. Poszperam zaraz w internecie i poszukam jakiś noclegów. Chyba, że przyjeżdżając tam rano, będzie okazja załapać sie na jakies wolne pokoje na jedną noc?

Wodospady Krka, oj z chęcią, na pewno je odwiedzę :) mam nadzieje, że na wszystko starczy nam czasu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2013 11:15

Spróbuj tutaj, można trafić ciekawe oferty :papa:
ollja
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ollja » 18.06.2013 11:29

witam wszystkich,
wybieram się na przełomie sierpnia i września do Podgory. Jadę z małym dzieckiem (14 miesięcy). Wyjeżdżamy z Krakowa, z noclegiem w Bratysławie. znajomy polecił nam tę trasę https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF& ... 394e50366e

Chciałam Was prosić o opinie na temat tej drogi. CZy dla kogoś, kto pierwszy raz wybiera się samochodem za granicę, jest ok? Będą stromizny, urwiska itd? a może n pierwszy raz polecacie coś innego? Zależy mi na bezpieczniej, i niekoniecznie najszybciej trasie, i jak najwięcej autostrad.
mysza86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza86 » 18.06.2013 11:51

Szaki17 - dzięki, będę sprawdzać :)

Ollja - ja też jadę pierwszy raz za granicę, i też z maluchem, nieco starszym, 2,5roku. Polecono nam trasę przez Bystrice-Zwolen, Budapeszt. Z czego Węgry prawie w całości autostradą. Wydaje mi się że trasa jest spokojna, autastrada nie zawsze równa się bezpiecznie. Jechałam nad morze samymi autostradami i myslałam że usnę, a do tego ciągłe uciekanie z lewego pasa, przy wyprzedzaniu np. ciężarówki, bo pan za mną zamiast 120 chce mieć na liczniku 160 :P
Trasę przez Słowację znam, bo jechałam tam parę razy, trochę pod górę, ale wyjechać się da, stromizn nie lubię, więc może to wystarczy dla określenia stopnia nachylenia :P Wydaję mi się bardziej korzystną opcją jesli chodzi o jazdę z Krakowa, i tańszą bo omijam autostrady Słowackie.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.06.2013 12:03

ollja napisał(a):witam wszystkich,
wybieram się na przełomie sierpnia i września do Podgory. Jadę z małym dzieckiem (14 miesięcy). Wyjeżdżamy z Krakowa, z noclegiem w Bratysławie. znajomy polecił nam tę trasę https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF& ... 94e50366ed.

Kolega teraz jechał ze Slaska tą trasą - i troche mu zeszło ..... 23 godziny :evil: (w tym 3 godz. snu)
Jak przez Wegry w Krk - to polecam Chyżne - Banska Bystrzyca - Budapeszt - jest w tym watku cała ta trasa.
Max. jechałem nią 20 godz. - ale mieliśmy dużo korków w Polsce i staliśmy np. 2 godz w Krakowie i potem 1 godz. za Krakowem. No i czeste spostoje z dziecmi itp.
Generalnie przez Budapesz z CK jedzie się 17-19 godz (w tym ok. 3 godziny kimania + inne przerwy)

Jak chcesz super szybką trasę - to jedź przez Austrię - Słowenię
Jacck77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacck77 » 18.06.2013 12:39

wybieram się na przełomie sierpnia i września do Podgory. Jadę z małym dzieckiem (14 miesięcy). Wyjeżdżamy z Krakowa, z noclegiem w Bratysławie. znajomy polecił nam tę trasę https://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF& ... 394e50366e

Chciałam Was prosić o opinie na temat tej drogi. CZy dla kogoś, kto pierwszy raz wybiera się samochodem za granicę, jest ok? Będą stromizny, urwiska itd? a może n pierwszy raz polecacie coś innego? Zależy mi na bezpieczniej, i niekoniecznie najszybciej trasie, i jak najwięcej autostrad.

Jest to najlepsza moim zdaniem trasa na Makarską Rivierę z Twojego miejsca zamieszkania. Kupujesz tylko jedną winietkę na Słowację, . Jechałem tą drogą z Piły tydzień temu ,trasa jest bezpieczna, nie ma żadnych ekspozycji. Jedyny problem jaki napotkałem ,to około 30 km kiepskiej nawierzchni na Węgrzech na drodze 86. Ale cała reszta ok, pamiętaj nie kupuj winietkę w Słoweni , w prosty sposób objedziesz ten krótki odcinek lokalnymi drogami. Hmm nocujesz już w Bratysławie? Jadąc z Krakowa :D . Chyba ,że powodem jest zwiedzanie.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 18.06.2013 12:54

Czegoś nie rozumiem.... szukasz drogi z jak największą liczbą autostrad a sugerujesz się opinią kogoś, kto pokazuje Ci trasę, której węgierski odcinek bynajmniej autostradowy nie jest.
Swoją droga z Wadowic przez Węgry???

http://goo.gl/maps/u7sYP

Powyższy link wskaże Ci jak jechać by mieć jak największa liczbę autostrad bez urwisk i innych drogowych dewiacji.
A tym bardziej jest to spokojna trasa na wyjazd z dzieckiem.

Jeżeli masz delikatne auto które mogłoby nie zamortyzować jazdy po płytach w okolicy Brna to tu jest alternatywa http://goo.gl/maps/296pp

Pozdrav
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 18.06.2013 20:50

Z noclegiem w Bratysławie ?
Bratysława z Krakowa jest dostępna w 6 godzin. Osobiście wolałbym jechać dalej jeszcze kilka godzin i zanocować, aby nastepnego dnia mieć mniej do przejechania.

Co do trasy to ta którą wybrałaś jest moim zdaniem najgorsza z możliwych.
Wyjeżdzacie z Krakowa a trasa podana z Wadowic, coś nie tak.

Zanim się dostaniecie do Ziliny minie wieczność. Potem 86 na Wegrzech, strasznie upierdliwa.

Moje zdanie na ten temat jest powszechnie znane. Z Krakowa na południe najfajniej via BB i Budapeszt.
Ale jak jedziecie pierwszy raz i nie czujecioe się mocni za kółkiem to dla Was może najlepsza trasa podana przez Cronaturki (ta pierwsza). Z tymi płytami koło Brna to bez przesady, ostatnio jechałem. Krótki odcinek w zupełnie dobrym stanie. Nawet najdelikatniejsze auto sobie poradzi.

Stromizny ? Urwiska ? W drodze do Chorwacji ? Bez przesady. :lol:

Akurat w Waszej trasie zjazd z przełęczy Zwardońskiej lekko w dół jest :D
mysza86
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza86 » 19.06.2013 13:09

Jak widzę wasze opinie do posta ollja, coraz bardziej zadowolona jestem z wyboru BB-Budapeszt :) a tez jadę do Cro pierwszy raz i wierzę, że dam radę :P
Nadal szukam noclegu w Rakovicy - okolicach Plitvic. Wysłałam kilka meili i cisza. Jeszcze jakieś sugestie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Kraków - Baska Voda - po raz pierwszy! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone