Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Klagenfurt-Kranj.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krystek
Cromaniak
Trasa Klagenfurt-Kranj.

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 11.07.2005 20:42

Proszę o wszelkie informacje o trasie Klagenfurt-Kranj przez Loibltunnel np. czas przejazdu, stopień trudności i inne przydatne rzeczy.
Pzdr
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 12.07.2005 19:27

Sorki, ale pozwolę sobie podciągnąć wątek, albowiem bardzo mnie to interesuje.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 12.07.2005 19:41

Witaj, jak tak bardzo to coś napisze :wink: Jechałem tam 2 razy ostatni-kilka tygodni temu. Jeśli nie zabłądzisz w Klagenfurcie a raczej zjedziesz prawidłowo z autostrady do Kalgenfurtu to myślę że przez Loiblpass (nie tunel :)) przejedziesz w miarę sprawnie. Nie pamiętam ale chyba więcej niz godzinę no może półtorej sie tam nie jedzie (myślę o odcinku K-K). Przełęcz fajna widokowo, podjazdy ostre ale bez przesady. Teraz jechałem samochodem z dość mocnym silnikiem ale pierwszy raz ładnych parę lat temu to przełęcz Loibl pokonałem Seicento i to 900-ką więc nie jest to żaden ekstremalny wyczyn.
Aha i jak pisałem w mojej relacji odcinek autostrady Graz-Klegenfurt jest b. mocno rozryty-nie licz na rewelacyjny czas przejazdu.
PZDR :wink:
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 12.07.2005 19:52

Dzięki. Pamiętam, że jechałeś tą trasą i liczyłem na info. A w Austrii faktycznie "wykopki" między Grazem a Klagenfurtem, dużo ograniczeń do 80 km/h i wyłączeń z ruchu. Dla zainteresowanych link.
Pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.07.2005 20:31

Jechałem tamtędy w 2001 r. Seatem Cordobą 60 KM, załadowanym na max. nie powiem , trasa fajna widokowo...i "jedynkę" przyszło mi włączyć na chwilkę....na górze (przełęcz) niektóre silniki trochę było czuć, ale ogólnie polecam... trasa atrakcyjna widokowo i bez problemu do przejechania.
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 12.07.2005 23:15

Jechałem przez tą przełęcz dwukrotnie, ale w drodze powrotnej. Kawałek podjazdu jest bardzo stromy(chyba 28%), ale najsłabsze auta na jedynce powinny podjechać. Zjazd w stronę klagenfurtu jest nieco łagodniejszy (chyba 24%), trzeba zjeżdzać mniej więcej na trójce, choć chwilę i na dwójce. Przepraszam za tą podstawową podpowiedź, ale część kierowców zjeżdża na wyższych biegach, mocno się wspomagając hamulcem, a to grozi przecież zagotowaniem płynu hamulcowego i ...bęc .Dalej przejeżdżałem przez Klagenfurt na St.Veit i Scheifling(droga 83) i następnie już łatwo na Wiedeń trasą S36 i S6. Drogi te to praktycznie autostrady, a ponieważ jest tędy nieco bliżej niż przez Graz, to warto rozważyć tą trasę, szczególnie teraz gdy jak piszecie autostrada do Grazu jest rozkopana. Jadąc nie przez Wiedeń, a bokiem na Eisenstadt i potem na Bratysławę, można wogóle nie wjechać w Austrii na autostradę i legalnie nie płacić winietki (choć to mniej niż 9 Euro zdaje się), co niektórzy ze wschodnich rejonów mogą brać pod uwagę. Tak było 4 lata temu -może ktoś wie czy tak zostało?
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 13.07.2005 06:30

liwan napisał(a): można wogóle nie wjechać w Austrii na autostradę i legalnie nie płacić winietki (choć to mniej niż 9 Euro zdaje się), co niektórzy ze wschodnich rejonów mogą brać pod uwagę. Tak było 4 lata temu -może ktoś wie czy tak zostało?

Dzięki za szczegóły. Nie pomyślałem o podanej przez Ciebie trasie. Zaraz popatrzę po mapkach. A jeśli chodzi o cytowany fragment, to niestety winiety trzeba mieć też na drogach szybkiego ruchu tj. tych z oznaczeniem S "ileśtam".
Pzdr
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 09.04.2006 18:22

Podczepię się pod temat, bo pytanie dotyczy tego odcinka a konkretnie zjazdu z autostrady w Klagenfurcie, chcę jechać przez Loibl-tunnel wiele osób pisze o możliwości pobłądzenia ponieważ oznakowanie promuje jazdę przez platny tunel Karawanken więc chaciałbym zapytać czy jadąc autostradą są drogowskazy kierujące na przełęcz Loibl czy nie, jak to naprawdę wygląda z tymi oznaczeniami?
Ostatnio edytowano 09.04.2006 19:57 przez Alek70, łącznie edytowano 2 razy
robcio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robcio » 09.04.2006 19:20

jechałem w tamtym roku na Istrie droga super, piękne widoki bardzo polecam nie śpieszącym się
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 09.04.2006 19:43

...również jechałem tą drogą 2-krotnie, raz w strugach deszczu raz w pięknym stopniu, wrażenia zgoła odmienne ale za każdym razem pełne napięcie...POLECAM :)...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.04.2006 20:19

Alek70 napisał(a):Podczepię się pod temat, bo pytanie dotyczy tego odcinka a konkretnie zjazdu z autostrady w Klagenfurcie, chcę jechać przez Loibl-tunnel wiele osób pisze o możliwości pobłądzenia ponieważ oznakowanie promuje jazdę przez platny tunel Karawanken więc chaciałbym zapytać czy jadąc autostradą są drogowskazy kierujące na przełęcz Loibl czy nie, jak to naprawdę wygląda z tymi oznaczeniami?

Wejdż na
http://www.viamichelin.com/viamichelin/ ... mePage.htm
wpisz trasę Klagenfurt-Kranj, powiększ mapkę i Klagenfurt będziesz miał
łącznie z nazwą ulic po których jechać na przełęcz, trzeba też wypatrywać w tym mieście kierunkowskazów z napisen 'SLO Ljubjana".
Ja tą trasą jechałemraz b.dawno-w 1997r. przy pierwszym wyjeździe do Cro.
Pozdrawiam
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 09.04.2006 20:29

...przede wszystkim nie wjeżdza się do samego Klagenfurtu tylko jest zjazd z autostrady jak to Janusz powiedział na SLO, nie pamiętam aby były jakieś drogowskazy na płatne tunele na pewno jest drogowskaz na SLO i LoiBl...raz się zapędziłem wjechałem do Klagenfurtu (fajnie bo kończy się autostrada i natychmiast jest skrzyżowanie ze światłami niby w małym miasteczku), zawróciłem na światłach i pojechałem właściwą drogą...co do stromości to pierwszym razem podjazd wydawał mi się trudniejszy, pamiętam że autokar turystyczny musiał zawrócić, ale moja załadowana po brzegi Sienka (LPG) + 5 osób jakoś dała radę więc każda osobówka musi sobie poradzić :)...
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 09.04.2006 21:26

Tą trasę pokonaliśmy w 1997 roku. Jak nas celnik zobaczył o pierwszej w nocy to się nieco zdziwił :wink: Jechaliśmy w strugach deszczu,na poboczu to się gotowało jak w wielkim garze,nawet nie próbowalem się domyślać co tam jest przepaść czy coś innego.Żona przestała ze mną rozmawiać do samego Wiednia. Myślę że kiedyś przejadę się tą trasą w dzień i przy ładnej pogodzie. Jechałem Fiatem CC700. Podjazdy pokonałem bez większych problemów. :) Jedynym problemem były leżące na drodze duże kawałki skał.
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 09.04.2006 21:34

liwan napisał(a):Jechałem przez tą przełęcz dwukrotnie, ale w drodze powrotnej. Kawałek podjazdu jest bardzo stromy(chyba 28%), ale najsłabsze auta na jedynce powinny podjechać. Zjazd w stronę klagenfurtu jest nieco łagodniejszy (chyba 24%), trzeba zjeżdzać mniej więcej na trójce, choć chwilę i na dwójce. Przepraszam za tą podstawową podpowiedź, ale część kierowców zjeżdża na wyższych biegach, mocno się wspomagając hamulcem, a to grozi przecież zagotowaniem płynu hamulcowego i ...bęc .Dalej przejeżdżałem przez Klagenfurt na St.Veit i Scheifling(droga 83) i następnie już łatwo na Wiedeń trasą S36 i S6. Drogi te to praktycznie autostrady, a ponieważ jest tędy nieco bliżej niż przez Graz, to warto rozważyć tą trasę, szczególnie teraz gdy jak piszecie autostrada do Grazu jest rozkopana. Jadąc nie przez Wiedeń, a bokiem na Eisenstadt i potem na Bratysławę, można wogóle nie wjechać w Austrii na autostradę i legalnie nie płacić winietki (choć to mniej niż 9 Euro zdaje się), co niektórzy ze wschodnich rejonów mogą brać pod uwagę. Tak było 4 lata temu -może ktoś wie czy tak zostało?

Z tego co pamiętam to winiety obowiązują nie tylko na autostradach,również na drogach ekspresowych i głównych (myślę że to odpowiednik naszych krajówek). Moj kolega miał poważne problemy z braku winiety i to nie na autostradzie. Mogę się mylić jeśli tak jest niech ktoś mnie sprostuje. :?
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 10.04.2006 15:17

jechałem z rodzinką ta przełęczą juz 3 razy ( 1998, 2000, 2004 ). Droga super jak sie jedzie troszke ostrzej to czuć "smród gumy". Za trzecim razem to się już oglada widoczki, kreci kamerka lub robi zdjęcia. Widok z góry jest jak z bajki.

:wink:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone