Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa:Kęty-Zwardoń-Bratislava-Erd-Balaton-Zagreb-Malińska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krisos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisos » 21.06.2010 14:21

Witam.Mam pytanie odnosnie zakupu winiet w nocy?Przekraczam granice w Zwardoniu(jest gdzies w okolicy mozliwosc kupna winiety Slowackiej?),nastepnie jade przez Bratislawe i dalej nad Balaton,gdzie kupic winiete na Węgry(tak zeby za bardzo sie nie zapedzic autostrada).Poczatkowo myslalem o drodze (route86),ale mam male watpiwosci o ta droge(jakosc) i ten odcinek w Sloweni a dokladnie Lendava,wiele opini i tak na prawde to nie wiem czy platny?
Bardzo prosze o wyrozumialosc i porady gdyz jade pierwszy raz i chcialem wybrac najbardziej optymalna droge.
Użytkownik usunięty
Re: Trasa:Kęty-Zwardoń-Bratislava-Erd-Balaton-Zagreb-Malińsk

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2010 14:33

krisos napisał(a):Witam.Mam pytanie odnosnie zakupu winiet w nocy?Przekraczam granice w Zwardoniu...

W Zwardoniu nie wiem bo to nie moje klimaty
krisos napisał(a):gdzie kupic winiete na Węgry(tak zeby za bardzo sie nie zapedzic autostrada)..

1) PIERWSZA OPCJA - na pierwszej staji benzynowej po wjeździe na terytorium Wegier. U Madziarów nie ma z tym żadnych problemów (bez wzgledu na porę dnia i nocy), punkty sprzedaży są tak usytuaowane, że trudno je nie zauważyć.

2) DRUGA OPCJA - wjeżdzasz od Bratysławy na Wegry przez Rajke - zobacz co masz na fotografii 8-ej od góry: www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=495984#495984 :wink:

3) TRZECIA OPCJA - zakup winiety on line za pomocą karty płatniczej:
www.virpay.hu/en/autopalya-matrica-vasa ... n=ODk1Mzg=
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 21.06.2010 15:17

Witam. Jak przekroczysz granicę w Zwardoniu, to po drodze do poczatku autostrady w Żylinie masz stacje benzynowe w Cadcy, a potem jeszcze w Żylinie.
krisos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisos » 21.06.2010 15:17

A jesli chodzi o route 86,gdybym w Redics pojechal na Dolga Vas-Lendava-Cakovec i dalej na A4.Jest to jakos rozsadne do przejechania,czy duzo gmatwaniny?Wiele jest na forum pisane o tym kawalku Sloweni,i prawde mowiac mam maly metlik w glowie
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.06.2010 15:23

krisos napisał(a):A jesli chodzi o route 86

Przeczytaj o tej trasie w linku, który Ci podałem (ten z fotką OPCJA DRUGA) masz tam kawe na ławe - konkretnie i bez zbędnej dyskusji - całą trasę masz szczegółowo opisaną w 2 pierwszych postach.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 21.06.2010 15:44

Ja kupowałem słowacką winietę w zeszłym roku jeszcze po stronie polskiej. Przed samą granicą jest stacja benzynowa po prawej stronie.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 21.06.2010 15:45

Aha, jedź śmiało w stronę przejścia polsko-słowackiego. Nie da się tej stacji nie zauważyć.
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 21.06.2010 16:35

Mam pytanie czy nad Balaton to w jakimś konkretnym celu?...., bo jeżeli nie to może warto rozważyć wariant z Bratyslawy na Wiedeń ,Maribor potem sloweńska autostrada, Rijeka i jesteś na Krk
w ubieglym roku tą trasą w szczycie sezonu przejazd Katowice- Malinska-9 godzin
krisos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisos » 22.06.2010 09:44

Mam zamiar ominac Slowenie i dlatego rozwazam wariant przez balaton albo route 86
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 22.06.2010 12:46

Danka napisał(a):Mam pytanie czy nad Balaton to w jakimś konkretnym celu?...., bo jeżeli nie to może warto rozważyć wariant z Bratyslawy na Wiedeń ,Maribor potem sloweńska autostrada, Rijeka i jesteś na Krk
w ubieglym roku tą trasą w szczycie sezonu przejazd Katowice- Malinska-9 godzin

Popieram tą opcję, jeśli nie ma się konkretnego celu na Węgrzech.
Sam zastanawiałem się nad tym aby polecieć przez Słowację na Węgry ale zanim się przebije przez Słowację do Węgier to będę już pod Wiedniem, a ominąć Płatną autostradę w Słowenii można na inne sposoby np. nie wjeżdżając na nią :D
krisos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krisos » 22.06.2010 15:10

Mozna by tez napisac,ze jesli sie nie ma konkretnego celu a Austri czy a Sloweni to po co tamtedy jechac.Ale mysle ze nie o to tu chodzi.Ja szukam czegos optymalnego.Trasa route 86-koszt 40zł,a trasa przez Austrie to 230zł i kilometrowe korki w sezonie.Jedyne co przemawia za trasa przez Austrie to 2 godziny szybciej(tak wynika z nawigacji automapa).
Ale z decyzja jak jechac poczekam jeszcze troche(jade dopiero 9 lipca).Moze ktos z wracajacych z Chorwacji napisze jak sie ma slynna route 86 na dzien dzisiejszy?

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone