Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Jelenia Góra-Rovinj

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JasFasola
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasFasola » 07.06.2013 09:58

Kwotę 146zł brałem ze strony PZMotu. Czyli wychodzi też na to że lepiej winiety kupować po drodze a nie wcześniej w Polsce?

http://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/sl ... 1,231.html

http://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/cz ... ,1,32.html

http://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/au ... 1,1,1.html
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.06.2013 10:14

Oczywiście, że taniej na trasie. Winietę słoweńską kupisz na przejściu granicznym (bramki są czynne 24h) lub jeśli chcesz być spokojny, na stacji benzynowej w Austrii. Tu więcej o winietach.
joe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joe » 07.06.2013 10:32

JasFasola napisał(a):Kwotę 146zł brałem ze strony PZMotu.

Rozważ zakup winiet także tutaj >>> https://www.tolltickets.com/default.aspx?lang=pl-PL
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 07.06.2013 15:59

JasFasola napisał(a):No więc korzystając z kalkulatora obliczyłem (pytanie czy poprawinie) koszt przejazdu autostradami płatnymi w Chorwacji od granicy Słoweńsko-Chorwackiej do Rovinj A2, A1, A6, A8 - wyszło 76,86zł w jedną stronę. W dwie daje to kwotę 153,72zł. Czyli wychodzi na to, że przy zakupie miesięcznej w Słowenii (146zł) to jeszcze coś zostaje w kieszeni. Pytanie czy poprawnie policzyłem koszt autostrad w Cro.

cro.JPG

Dobrze liczysz Jasiu, tylko musisz jeszcze dodać opłate za chorwacką autostradę A9 z Umagu do Kanfanaru.

Generalnie dobrze by było gdybyś określił na czym Ci najbardziej zależy: na widokach, czasie przejazdu, opłatach drogowych itp. Wtedy znając Twoje potrzeby łatwiej bedzie podjąć decyzję.

joe napisał(a):
JasFasola napisał(a):Kwotę 146zł brałem ze strony PZMotu.

Rozważ zakup winiet także tutaj >>> https://www.tolltickets.com/default.aspx?lang=pl-PL

Całkiem dobry pomysł. Sam zastanawiam się czy nie skorzystać w tym roku. Osoby, które kupywały za pośrednictwem tolltickets.com chwalą sobie zarówno szybkość przesyłki (ok. 4-5 dni), jak i jej koszt (ok. 3-4 euro). Oczywiście nie powinno być równiez problemów z nabyciem winet na stacjach benzynowych.

Pozdr.
JasFasola
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasFasola » 08.06.2013 12:16

No więc priorytetem jest jednak tym razem czas przejazdu i jego koszt - jedziemy na 2 auta z 5 letnim dzieckiem. Chyba jednak się zdecyduję na winietę w Słowenii. Koszta autostrad w Cro wcale nie będą niższe.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 08.06.2013 13:26

proponuje przez Zgola na Niemcy.Z Niemiec lecisz przez Austrię,dalej na Włochy(Udine),później Słowenia i wreszcie Cro.sprawdzona trasa.Niestety koszta musisz ponieść i nie ma co kombinować.Da się oczywiście bez nadrabiania nie płacić winiet a Słowenii,ale to nie ta trasa
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 08.06.2013 15:23

Jasiu ja też bym wybrał tą trasę.
Mariuszula ale zauważ, że Twoja trasa to przynajmniej +200km. Plusem jest to, że omijasz Czechy i nie płacisz za winetę ale pod kątem czasu i kosztów (paliwo) myślę, że wychodzi ona gorzej niż trasa przez Słowenię.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 08.06.2013 22:03

to zależy w jaką część Cro chcesz jechać.trzeba zwrócić uwagę na to,że przez Niemcy mknie się bez ograniczeń,opłat i jak dla mnie to pasuje.mowa jest o Istrii i Kvarner.Natomiast na południe walę na Wiedeń później za free Słownia (w tym roku Omroź) i dalej to już A lub bokiem.Cóż,rozważ czy trasa ma być tania,czy szybka.W ubiegłym roku jechaliśmy bocznymi drogami całe Czechy i było fajniutko,lecz zawsze powiadam,że cały rok się odkłada na urlop w Cro więc odspuśmy sobie to dziadowanie
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 08.06.2013 22:16

JasFasola napisał(a):No więc priorytetem jest jednak tym razem czas przejazdu i jego koszt - jedziemy na 2 auta z 5 letnim dzieckiem. Chyba jednak się zdecyduję na winietę w Słowenii. Koszta autostrad w Cro wcale nie będą niższe.

Jeśli jedziesz do Rovinj, to optymalną trasą jest przejazd słoweńską autostradą.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 08.06.2013 22:21

optymalna jest trasa najszybsza i najkrótsza,lecz problem polega na tym,że trzeba ponieść koszty
nitoo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nitoo » 09.06.2013 00:29

cronaturki napisał(a):Hej

co prawda z Jeleniej nie jestem, ale próbując wczuć się w osobę jadącą z Jeleniej do Rovinj wybrał bym wersję trasy prowadzącą na Ceskie Budejovice, Linz i na Salzburg dalej w stronę Villach. Na pewno chciałbym ominąć słoweńskie autostrady więc pojechał bym na Kranjska Gora i na Soča w Słowenii (raz -omijam w ten sposób słoweńskie autostrady, a dwa - widoki, warte nadrobienia paru km).

Z resztą tak też zaplanowaliśmy tegoroczny wyjazd - także do Rovinj
Trasa tu: http://goo.gl/maps/S8sJS
Opis tu: 20-lipca-ze-slaska-do-rovinj-przez-salzburg-t39977.html#p1098553

Pozdrawiam

Witam,
Czy ten odcinek Autostrady H5 Trieste-Koper w Słowenii nie jest płatny?
A może jest jakiś dobry sposób go ominąć?

Pozdrawiam
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.06.2013 18:37

nitoo napisał(a):Czy ten odcinek Autostrady H5 Trieste-Koper w Słowenii nie jest płatny?
A może jest jakiś dobry sposób go ominąć?

H5 jest drogą ekspresową. Na wszystkich drogach ekspresowych, tak jak na autostradach, w Słowenii wymagana jest winieta.
Sposób na ominięcie się znajdzie. :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.06.2013 18:39

mariuszula napisał(a):optymalna jest trasa najszybsza i najkrótsza,lecz problem polega na tym,że trzeba ponieść koszty

Jest trasa najszybsza, najkrótsza i optymalna. :oczko_usmiech:
Calapula
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Calapula » 09.06.2013 21:07

Wjeżdżając do Chorwacji przez Koper jadąc do Rovinji nie musisz korzystać z autostrady. Zaraz za granicą (jakieś 2km) zjeżdżasz z głównej w lewo i przez Buje jedziesz całkiem dobrą drogą bez opłaty. Z drugiej strony koszt autostrady do zjazdu na Rovinji to niecałe 30 kuna i w sumie nie wiem czy warto oszczędzać. Tym bardziej, że to koniec podróży, kierowca jest już skrajnie zmęczony i po co się dobijać? Za autostradę można zapłacić kartą i nie ma kłopotu z brakiem kun w portfelu, jakby co.
JasFasola
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasFasola » 10.06.2013 10:57

Jestem jak najbardziej za ty, płatnym ostatnim odcinkiem autostrady do Rovinj.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Trasa Jelenia Góra-Rovinj - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone