Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa Jelenia Góra - porec

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elhakim
Globtroter
trasa Jelenia Góra - porec

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 20.07.2012 21:38

Witam
na początku września zamierzam przejechać z Jeleniej Góry do Porecu , myślę o trasie przez Niemcy , Austrię i Włochy , chciałbym ominąć zupełnie Słowenię i Czechy . proszę o info czy ktoś jechał podobną drogą oraz jakie będą opłaty na autostradzie we Włoszech
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 20.07.2012 21:46

A dlaczego chcesz ominac czechy i slowenie????
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 20.07.2012 22:01

bo już jechałem 3 razy na znojmo w czechach i średnio mi się to podobało , jechałem w nocy, miałem nadzieję że droga pójdzie gładko, ale co parę kilometrów jakaś mieścina w której i tak trzeba zwalniać bo nigdy tam nie wiadomo czy jakiś patrol się nie czai , poza tym jadę tylko na tydzień , więc nie mam ochoty płacić za winiety w czechach i słowenii , a w drodze powrotnej zamierzam odwiedzić Wenecję
bielszczanka42
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bielszczanka42 » 20.07.2012 22:01

Słowenii nie ominiesz :lol: chyba,że drogą morską.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 20.07.2012 22:07

http://goo.gl/maps/2NxX
ale wymyślił :lol:
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 20.07.2012 22:18

Panowie trochę wyrozumiałości , jak wjadę od triestu do Słowenii, to chyba nie ma tam żadnej autostrady ani drogi szybkiego ruchu na drodze do Chorwacji, a tylko za takie się płaci w Słowenii , chyba że coś się zmieniło :?:
bielszczanka42
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bielszczanka42 » 20.07.2012 22:28

Autostradę w Słowenii da się ominąć - Słowenii nie
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 20.07.2012 22:30

To mów, że chcesz ominąć płatne drogi w Słowenii a nie Słowenię.
bielszczanka42
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bielszczanka42 » 20.07.2012 22:30

KarKoz napisał(a):http://goo.gl/maps/2NxX
ale wymyślił :lol:

Równie dobrze można by jechać przez Grecję itp... :lol:
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 20.07.2012 22:32

dobrze , doprecyzuję chcę pojechać przez Niemcy , Austrię , Włochy Słowenię ( całe 40 km ) , proszę o info czy ktoś już pokonał tą trasę
bielszczanka42
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bielszczanka42 » 20.07.2012 22:37

Pokonałem w drugą stronę: Rovinij -Słowenia-Wenecja- Florencja-Siena - Niemcy- Jelenia Gora. Da się...
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 20.07.2012 22:45

To że się da to wiem , prosił bym o jakieś bardziej pomocne informacje
ile z autostrady we Włoszech
czy są na trasie płatne tunele
jaki rzeczywisty czas przejazdu
jak z korkami we wrześniu na granicy slo/cr
bielszczanka42
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bielszczanka42 » 20.07.2012 23:00

Wiesz... to zależy dokladnie od trasy jaką sobie ustalisz. Ja np. wracałem przez przełęcz Brenero (2008r) i o ile pamiętam żadnych płatnych tuneli nie było... opłaty za autostrady we Włoszech sa dość wysokie, ale da się wytrzymać mając przeżycia z Wenecji... Korków jadąc od strony Włoch (i omijając drogi płatne w Słowenii) bym sie nie spodziewał... czas przejazdu zależy od wielu czynników...
Michelin podaje czas przejazdu w miare realnie. Dużo wiadomości jest na forum, troszkę trzeba grzebać i dostosowac do swoich planów i oczekiwań :D
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 21.07.2012 21:29

elhakim napisał(a):Panowie trochę wyrozumiałości , jak wjadę od triestu do Słowenii, to chyba nie ma tam żadnej autostrady ani drogi szybkiego ruchu na drodze do Chorwacji, a tylko za takie się płaci w Słowenii , chyba że coś się zmieniło :?:

Cała H5 od granicy ITA/SLO aż do Koperu jest płatna. Musisz jechać wzdłuż lokalnymi.
rafgrzeg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafgrzeg » 22.07.2012 09:44

Mosqito napisał(a):
elhakim napisał(a):Panowie trochę wyrozumiałości , jak wjadę od triestu do Słowenii, to chyba nie ma tam żadnej autostrady ani drogi szybkiego ruchu na drodze do Chorwacji, a tylko za takie się płaci w Słowenii , chyba że coś się zmieniło :?:

Cała H5 od granicy ITA/SLO aż do Koperu jest płatna. Musisz jechać wzdłuż lokalnymi.

właśnie wróciłem z Cro i będąc w Poreću pojechałem do Triestu, jest dokładnie tak jak mówisz trzeba jechać bocznymi drogami, żeby ominąć kawałek autostrady, Brenero o ile pamiętam jest płatne 8E. Jeśli przez Austrię to masz dodatkowo dwa tunele płatne pomiędzy Słowenią i Austrią i dalej St.Michel chyba 7 E.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone