Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa Jelenia Góra - Cres

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
elhakim
Globtroter
trasa Jelenia Góra - Cres

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 30.08.2013 16:45

Proszę o propozycję trasy na Cres z Jeleniej Góry , szczególnie mnie interesuje czy na wyspę płynąć z Brestova czy z Krk
Dziękuje i Pozdrawiam !
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 05.09.2013 17:47

:) odświeżam
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.09.2013 18:02

Z Jeleniej ja pojechałbym na Drezno, Monachium, Salzburg i promem z Brestova.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.09.2013 21:35

greenrs napisał(a):Z Jeleniej ja pojechałbym na Drezno, Monachium, Salzburg i promem z Brestova.

Trasa ok. 200 km dłuższa od tej przez Czechy, ale jak zależy na czasie i komforcie jazdy, to warto nadrobić.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.09.2013 22:11

Aż tyle?! Nie sprawdzałem. Lubię niemieckie autostrady, dlatego napisałem - "ja pojechałbym" :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 05.09.2013 22:24

No ... niestety, nawet trochę więcej 8)
Opcja: przez Niemcy ok. 1180 km.

Opcja przez Czechy I ok. 880 km
Opcja przez Czechy II ok. 910 km
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 06.09.2013 06:10

Dziękuje za propozycje , jechałem w zeszłym roku na Istrę przez Czeskie Budziejowice i raczej średnio , myślę o trasie przez Brno Wiedeń Graz , lub Pilzno - Regensbur i dalej na południe ,
może ktoś jechał na Cres przez Krk i płynął promem z Valbiska ? podobno ten odcinek z Opatiji do Brestova to dość męczący ...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.09.2013 07:02

elhakim napisał(a):Dziękuje za propozycje , jechałem w zeszłym roku na Istrę przez Czeskie Budziejowice i raczej średnio , myślę o trasie przez Brno Wiedeń Graz , lub Pilzno - Regensbur i dalej na południe ,
może ktoś jechał na Cres przez Krk i płynął promem z Valbiska ? podobno ten odcinek z Opatiji do Brestova to dość męczący ...

Ale gdzież tam męczący. Bardzo ładnie (aczkolwiek z niską średnią) jedzie się drogą nr 66 przez Riwierą Opatijską ( Lovran, Medveje, Mošćenička Drage, Brseč
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 06.09.2013 07:33

walp napisał(a):
elhakim napisał(a):Dziękuje za propozycje , jechałem w zeszłym roku na Istrę przez Czeskie Budziejowice i raczej średnio , myślę o trasie przez Brno Wiedeń Graz , lub Pilzno - Regensbur i dalej na południe ,

Ale gdzież tam męczący. Bardzo ładnie (aczkolwiek z niską średnią) jedzie się drogą nr 66 przez Riwierą Opatijską ( Lovran, Medveje, Mošćenička Drage, Brseč
Potwierdzam. Bardzo przyjemna i widokowa, choć czasem bardzo kręta droga. W tym roku przemierzałem ją kilka razy.
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 06.09.2013 21:55

no nie wiem , jak się ma 1000 km za sobą i dwójkę 3 latków to taka widowiskowa kreta droga bardzo męczy :)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 06.09.2013 22:22

W obu wariantach trasy, odległość jest podobna. Możesz wybrać opcję przez Krk, ale wtedy masz po drodze newralgiczne punkty: przejście graniczne w Macelj oraz bramki Zagrzeb-Lučko. Ja jednak pojechałbym autostradą przez Słowenię i dalej na Istrię, do przeprawy Brestova (Istra) - Porozina (Cres). It's up to you. :wink:
elhakim
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elhakim » 06.09.2013 22:51

walp napisał(a):W obu wariantach trasy, odległość jest podobna. Możesz wybrać opcję przez Krk, ale wtedy masz po drodze newralgiczne punkty: przejście graniczne w Macelj oraz bramki Zagrzeb-Lučko. Ja jednak pojechałbym autostradą przez Słowenię i dalej na Istrię, do przeprawy Brestova (Istra) - Porozina (Cres). It's up to you. :wink:

Będę jechał w połowie września w nocy z soboty na niedzielę, faktycznie może być tak źle na przejściu granicznym w Macelj oraz na bramkach Zagrzeb-Lučko ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 07.09.2013 10:45

Nie mam doświadczenia we wrześniowych wyjazdach do Cro. Pierwsza połowa tego miesiąca to w Chorwacji ciągle sezon, ale już nie high season, więc nie powinno być źle. Możesz zresztą zobaczyć jak to wygląda obecnie.
Jak pokazują kamery na przejściu granicznym, przed południem nema poteškoća, czyli ruch odbywa się płynnie. :wink:
Jednak na bramkach Lučko, samochodów całkiem sporo, co widać tutaj

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone