Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trasa Jastrzębie Zdrój - Novalija (PAG)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 24.03.2011 17:23

Witam wszystkich :), w lipcu wybieramy się na Pag do Novalji. Wariant trasą przez CZ, AU, SLO odpada, z racji tego że mieszkamy kilkadziesiąt km od granicy ze Słowakami.... , więc wybraliśmy trasę przez Cieszyn, Zilina, Bratysława i Węry , tu mam dylemat czy jechac 86 czy poleciec autstrada wzdłuż balatonu i wyjechac na A4 w kierunku na Zagrzeb i następnie A1 w Kierunku PAGu. Bo jest jeszcze opcja z A1 zjechac na drogę nr 23 do Senj i 8 w na PAG , tylko ponoc czasowo sie nie oplaca, przeprawa promowa, i krete drogi po gorach ?

Jak wygląda trasa pierwsza ? duża różnica wzniesień ? jak proponujecie jechac czy na 86 czy jechac autostrada wzdłuż Balatonu, nie trzeba sie bawic z omijaniem autostrady w SLO, a winieta na Węrach droga nie jest.... pozdrawiam i czekam na odp :)
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 24.03.2011 18:20

Dlaczego odpada wersja przez Czechy ? itd.
Jadąc drogą 86 przez Węgry jedziesz 200 km zwykłymi drogami, a jadąc przez SLO (objazd ma tylko do 50 km).
Kiedyś jeździłem przez Węgry ale teraz tylko CZ, A i SLO - więcej autostard, docierasz do CRO szybciej i mniej zmęczony.
wosiu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wosiu » 24.03.2011 18:26

Ja też jadąc do Cro jechałem CZ,A,SLO i HR same autostrady 1100km w 10h
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 24.03.2011 20:21

Ja też poprę wcześniejsze odpowiedzi. Pojadę w tym roku do Cro 6 raz i też przez CZ,A,SLO. Jeśli bym zmienił kiedyś trasę przez Węgry, to chyba tylko dla odmiany 8)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 24.03.2011 20:42

No to kontra ... tylko 86-stka , ponieważ warto choć na chwilę przerwać monotonię i nudę autostradową :wink:
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 24.03.2011 21:20

A ja kolejny raz powiem tak - w tamtym roku jechałem przez CZ i nigdy więcej O(albo do czasu remontu części autostrady). Chwilami jedzie się jak naszą starą, wysłużoną A4 (betonowe płyty).
Teraz tylko Cieszyn, Zilina, Wiedeń, Mureck, Lenart, Ptuj (tak dla - jak to napisał mkm - przerwania monotonii ;) ) i dalej autostradami chorwackimi.
waski39
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waski39 » 24.03.2011 22:44

Mam ten sam cel podróży i też w lipcu , ale do miejscowości Pag .
W zeszłym roku przebyłem tą trasę w 11.5 godz. Jechaliśmy na Cieszyn , Bratysława . Gyor tutaj zjechaliśmy na drogę 81 , do miejscowości Szekesfehervar (język sobie można połamać na tych Węgierskich nazwach :D ) ...następnie autobaną do granicy , Zagrzeb i na południe autostrada A1 1140 km .
W tym roku dla odmiany chyba pojedziemy na Austrię i Słowenię .

81 na Węgrzech był w zeszłym roku w remoncie więc były ograniczenia prędkości , myślę że już się uporali i w tym roku będzie tam można śmigać .
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 24.03.2011 23:52

waski39 napisał(a):Mam ten sam cel podróży i też w lipcu , ale do miejscowości Pag .
W zeszłym roku przebyłem tą trasę w 11.5 godz. Jechaliśmy na Cieszyn , Bratysława . Gyor tutaj zjechaliśmy na drogę 81 , do miejscowości Szekesfehervar (język sobie można połamać na tych Węgierskich nazwach :D ) ...następnie autobaną do granicy , Zagrzeb i na południe autostrada A1 1140 km .
W tym roku dla odmiany chyba pojedziemy na Austrię i Słowenię .

81 na Węgrzech był w zeszłym roku w remoncie więc były ograniczenia prędkości , myślę że już się uporali i w tym roku będzie tam można śmigać .

Wąski którego lipca ? my też lecimy w lipcu , 6 ze środy na czwartek , ruszymy koło 19

PS. Wąski od Jasia Niewoli :> ?
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 25.03.2011 02:29

Myślę, że zrobimy następująco :

Jastrzębie - Cieszyn - Trzyniec - Cadca - Zilina - Bratysława - Rajka - Csorna (R86), za Kormend zjadę na 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg, zjazd na 74, kierunek na Nagykanizsa, następnie wskocze na 7 i prosto do granicy w Letenye i A4, i A1

Mam pytanie odnośnie bramek w CRO, ile punktów bramkowych będę miał, przekraczając granice w Letenye, A4 na Zagrzeb i A1 - 106 do PAGu ?

Drugie istotne pytanie, ile kosztuje przejazd autostradą od granicy HU/CRO w Letenye do Zagrzebia ? i od Zagrzebia w okolice drogi nr 106 koło Posendarje ? Chciałbym przygytowac zestawienie opłat, dlatego jest to dla mine istotne :) z góry dziękuje za pomoc wszystkim.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 05:34

wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 25.03.2011 12:14

hepik napisał(a):http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik/cjenik2/

http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik/cjenik4/

Hepik, dzięki !! mam tylko jedno małe "ale"

auta osobowe do 3,5 t to jaka kategoria? IA ? czy I ?

IA I II III IV

i powiedz mi tylko ile punktów zapłaty mnie czeka? 2 dobrze mi sie wydaje?

1 w Zagrzebiu i nastepny Posendarje ?
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 25.03.2011 13:55

wierny62 napisał(a):
hepik napisał(a):1 w Zagrzebiu i nastepny Posendarje ?

zgadza się ;)
wierny62
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierny62 » 25.03.2011 17:59

lukasz1977 napisał(a):
wierny62 napisał(a):
hepik napisał(a):1 w Zagrzebiu i nastepny Posendarje ?

zgadza się ;)

W takim razie za przejazd w kierunku Pagu i wracając w kierunku Gorican, łączne opłaty to 166 Kun :) nie całe 100 zł więc tragedii nie ma hehehe. Oczywiście jeżeli ta skupina IA to auta do 3,5t :D

poda ktoś te oznaczenia : IA , I, II. III. IV
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.03.2011 19:05

wierny62 napisał(a):Myślę, że zrobimy następująco :

Jastrzębie - Cieszyn - Trzyniec - Cadca - Zilina - Bratysława - Rajka - Csorna (R86), za Kormend zjadę na 76 (E65) w kierunku na Zalaegerszeg, zjazd na 74, kierunek na Nagykanizsa, następnie wskocze na 7 i prosto do granicy w Letenye i A4, i A1

Wybrałeś najlepsze rozwiązanie z możliwych ... nic dodać , nic ująć :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.03.2011 20:54

wierny62 napisał(a):

poda ktoś te oznaczenia : IA , I, II. III. IV

http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik/
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone